Ulasan Gigabyte i-RAM

£ 232 Harga semasa dikaji

Kami dijanjikan penyimpanan keadaan pepejal selama bertahun-tahun sekarang, sejak cip RAM menjadi murah untuk dibuat. Kelebihannya adalah sepantas kilat, operasi senyap dan pengurangan kuasa; satu-satunya kelemahan adalah dengan meneteskan sedikit kuasa sehingga mereka tidak lupa apa yang mereka simpan. Dan kos.

Ulasan Gigabyte i-RAM

Seperti yang anda lihat, i-RAM tidak seperti cakera keras, sebaliknya kad PCI dengan empat soket RAM DDR dan header Serial ATA. Bus PCI tidak pernah dimatikan, walaupun PC anda dimatikan, dan sangat sesuai sebagai sumber kuasa berterusan. Terdapat juga bateri sandaran yang bertahan sekitar sepuluh jam sekiranya anda mengalami gangguan kuasa atau memutuskan kabel kuasa dari PC anda. Slot boleh menggunakan RAM DDR hingga 4GB dari kelajuan PC2100 hingga PC3200 (kami mengesyorkan anda menggunakan kelajuan yang sama sepanjang masa).

Bahkan RAM yang paling lambat memberikan lebih daripada cukup bandwidth memori untuk memenuhi 150MB / saat melalui Serial ATA. Walau bagaimanapun, PC3200 mungkin terbukti lebih murah kerana lebih banyak digunakan; kami menggunakan 4GB dari Crucial (www.crucial.com). Dengan tidak ada kekangan mekanikal yang terlibat dengan kepala baca mencari trek data pada pinggan mangkuk, i-RAM harus mendekati kelajuan pemindahan 150MB / saat teoritis.

Mengalihkan fail besar jauh lebih mudah untuk cakera keras konvensional daripada memindahkan banyak fail kecil, tetapi walaupun i-RAM terbukti sekitar lima kali lebih pantas. Fail 740MB kami disalin hanya dalam 13.4 saat berbanding dengan 69.9 saat Western Digital Raptor. Itulah kelajuan membaca / menulis 111MB / saat ke 21MB / saat Raptor walaupun kelajuan gelendong 10,000rpm. Fail kecil benar-benar menunjukkan keterbatasan dalam peranti mekanikal, i-RAM mengekalkan kelajuan pemindahan 111MB / saat ke 10MB / saat Raptor ketika menyalin fail dan folder kecil 808MB kami. Kalaulah Gigabyte membuat i-RAM Serial ATA 2 sesuai (dengan lebar jalur 300MB / saat), kita mungkin telah melihat kelajuan yang lebih tinggi.

Penyimpanan keadaan pepejal selalu menjadi lebih cepat pada ujian pemindahan langsung ini. Kami mahukan beberapa contoh faedah dunia nyata, jadi kami memasang salinan Windows XP ke pemacu RAM. Walau bagaimanapun, kami mempunyai keberatan mengenai kestabilan pemasangan ini. Pertama, kami tidak terlalu berminat dengan idea sistem operasi yang hilang (memerlukan pemasangan semula semua aplikasi kami lengkap dengan entri Pendaftaran) selepas pemadaman elektrik. Kedua, kami menghadapi banyak kesalahan kecil dan kerosakan Registry, yang tidak begitu meyakinkan.

Masalah terakhir adalah yang paling memalukan. Kami tidak mendapat banyak bukti mengenai kelajuan pemindahan yang sangat pantas. Windows memuatkan tiga saat lebih cepat dari i-RAM daripada Raptor. Memformat semula i-RAM dan memasang Far Cry di dalamnya melihat tahap beban tahap 39.1 saat dan bukannya 40.4 pada Raptor. Kami tidak merasakan Windows berfungsi lebih pantas, jika tidak. Dan ada harganya. Kad sahaja berharga 230 £; tambahnya dengan harga £ 400 atau lebih untuk empat batang RAM 1GB dan anda mempunyai cakera keras £ 650 4GB yang memberikan faedah terhad berbanding Raptor Digital Barat 36 GB £ 70. Hampir tidak wang dibelanjakan dengan baik.

Kami tidak menemui banyak alasan untuk menggunakan i-RAM, terutamanya kerana anda boleh memuat turun aplikasi RAMDisk untuk menukar RAM sistem ganti menjadi cakera keras logik untuk fail halaman atau fail calar. Sekiranya anda bertekad untuk mendapatkan memori keadaan pepejal, syarikat seperti MemTech (www.memtech.com) dan M-Systems (www.m-systems.com) mungkin menarik. Pengilang cakera keras berasaskan kilat peringkat perusahaan ini mempunyai pemacu sehingga 128GB tetapi mengenakan wang di peringkat perusahaan untuk mereka. Selebihnya kita harus menunggu sehingga memori keadaan pepejal menurun dengan ketara.