Ulasan Intel Core 2 Quad

£ 133 Harga semasa dikaji

Core 2 Quad dan Core 2 Extreme adalah CPU paling kuat dalam barisan Intel. Seperti namanya, prosesor Core 2 Quad semuanya mempunyai empat teras fizikal, sementara julat Core 2 Extreme merangkumi satu pemproses dwi-teras - X6800 - serta julat quad-core QX6000 dan QX9000.

Ulasan Intel Core 2 Quad

Teras 2 Kuad

Julat Core 2 Quad merangkumi kedua-dua bahagian 65nm dan 45nm, berdasarkan teras Kentsfield dan Yorkfield masing-masing. Secara dalaman, mereka adalah sepasang pemproses Core 2 Duo yang terbentuk dalam satu cip. Seperti yang ingin ditunjukkan oleh AMD, ini kurang efisien daripada reka bentuk Phenom yang disepadukan sepenuhnya, kerana inti pada die yang berlainan tidak dapat berkomunikasi secara langsung pada kelajuan dalaman cip sepenuhnya. Sebaliknya, mereka harus meneruskan data berulang-alik melalui bas sebelah depan yang lebih perlahan.

Tetapi di dunia nyata, pengaturcaraan multithread masih dalam peringkat awal, dan hanya sedikit aplikasi yang menggunakan pemproses quad-core seperti ini. Lebih kerap, keempat-empat teras akan menjalankan beberapa proses bebas secara selari, sesuatu yang Core 2 Quad dilengkapi dengan sempurna untuk dilakukan. Ekonomi yang bijak di pihak Intel untuk menggunakan semula logik teras yang ada dan bukannya melabur dalam proses quad-core yang sama sekali baru.

Buktinya ada dalam hasilnya. Core 2 Quad Q6600 berharga hanya £ 4 lebih tinggi daripada jenama utama AMD Phenom 9600, tetapi merangkumi cache L2 on-die 8MB, dua kali jumlah yang tersedia untuk Phenom. Ini membantu Q6600 mencapai 1.45 dalam penanda aras kami, sementara pemproses quad-core AMD hanya mencetak 1.28. Sebenarnya, dalam ujian kami, setiap pemproses Core 2 Quad dengan mudah mengatasi apa sahaja yang dihasilkan oleh AMD. Itu sebahagiannya menjadi cache L2 yang lebih besar (hingga 12MB untuk Q9450 dan Q9550) dan sebahagiannya berkat kelajuan jam yang setinggi 2.83GHz pada bas sebelah depan 1,333MHz.

Namun sebagai pemproses desktop, rangkaian Core 2 Quad menghadapi persaingan ketat dari Core 2 Duos milik Intel sendiri. E8400, misalnya, mencapai skor penanda aras keseluruhan yang lebih tinggi daripada Q9300 dalam ujian kami, walaupun harganya lebih murah £ 42. Kuasa pemprosesan tambahan Core 2 Quad hanya bersinar dalam aplikasi multithreaded yang betul, seperti ujian 3ds Max kami: di sini, E8400 mengambil masa 206 saat untuk membuat pemandangan yang Q9300 selesai dalam 156 saat. Tetapi jika anda mencari serba boleh, Core 2 Duo adalah nilai yang lebih baik.