Ulasan Intel Celeron Dual-Core

Harga £ 29 apabila dikaji semula

Pentium, jenama premium lama Intel, kini merupakan adik kepada Core 2 Duo, dan Celeron dwi-teras baru menyediakan pemprosesan selari dengan anggaran yang lebih ramping. Pemproses ini semuanya berdasarkan pada teras Allendale 65nm yang sama yang digunakan dalam prosesor Core 2 Duo kelas rendah, dengan kekuatan reka bentuk termal yang sama 65W.

Ulasan Intel Celeron Dual-Core

Walau bagaimanapun, mereka jauh di belakang Core 2 Duo dari segi prestasi. Ini sebahagiannya adalah pada kelajuan jam yang rendah, tetapi faktor lain adalah cache L2: Celeron sibuk dengan hanya 512KB, dan bahkan 1MB Pentium kelihatan tidak mencukupi di sebelah cache 6MB yang dinikmati oleh beberapa Core 2 Duos.

Tetapi jangan hapus bahagian yang lebih perlahan ini. Celeron dan Pentium Dual-Core cukup kuat untuk aplikasi pejabat dan internet, dan bekerjasama dengan kad grafik yang sesuai, Pentium yang lebih pantas bahkan dapat membuat permainan 3D yang pantas. Berbanding dengan Core 2 Duos kelas atas, mereka adalah cadangan nilai yang menggoda.

Sudah tentu, tidak dapat mengelakkan kenyataan bahawa pemproses Athlon dan Sempron yang setanding masuk dengan harga yang serupa - kadang-kadang sedikit lebih rendah. Dan cip AMD menyokong virtualisasi perkakasan, sementara Intel melumpuhkannya kecuali Pentium kelas atas.

Tetapi memandangkan kemudahan ketersediaan motherboard Socket 775 yang lebih luas, belum lagi ruang lingkup untuk peningkatan masa depan, Pentium atau Celeron Dual-Core masih boleh menjadi pilihan yang bijak.