Bolehkah Comcast, AT&T, atau Mana-mana ISP Melihat Sejarah Penyemakan Imbas Anda?

Ringkasnya, Ya, Comcast, AT&T, dan mana-mana penyedia perkhidmatan Internet, dapat melihat sejarah penyemakan imbas anda. Tetapi yakinlah. Anda tidak perlu risau Penyedia perkhidmatan Internet anda bukanlah semacam organisasi saudara besar yang bayang-bayang menyaksikan setiap pergerakan anda.

Bolehkah Comcast, AT&T, atau Mana-mana ISP Melihat Sejarah Penyemakan Imbas Anda?

Dalam artikel ini, anda akan mempelajari semua yang perlu anda ketahui tentang seberapa banyak ISP anda tahu tentang anda, jika itu penting, dan jika anda akan dikunjungi oleh orang yang berpakaian gelap dalam masa terdekat!

Soalan Yang Jelas - Adakah ISP Anda Tahu Anda Mengalami Torrenting?

Seperti yang anda ketahui, penggunaan perisian dan torrent adalah sah secara sah. Katakan anda baru sahaja menyelesaikan disertasi anda, dan ia merangkumi 40 fail video anda menguji bahan bio di makmal. Secara semula jadi, anda perlu berkongsi disertasi dan fail video anda dengan orang lain dalam kumpulan anda. Sebagai gantinya, anda menghabiskan enam hari untuk memuat naiknya ke Cloud. Sebagai alternatif, anda boleh berkongsi semuanya melalui torrents dalam beberapa jam. Ini betul-betul sah, seperti memuat turun bahan bebas hak cipta, dan / atau bahan untuk kegunaan peribadi.

Walau bagaimanapun, sebilangan kecil orang nakal akan berkongsi dan memuat turun bahan berhak cipta - itulah jenis perkara yang dibimbangkan oleh orang lain. Ringkasnya, ISP anda tahu jika anda memeriksa laman web torrenting, yang, ironinya, adalah sah, dan mereka tahu sama ada anda memuat turun dan berkongsi kandungan. Kecuali anda menyembunyikan torrent anda dengan sesuatu seperti ExpressVPN, maka ISP anda tahu bahawa anda melakukannya.

Adakah penting jika ISP anda tahu? Dalam kebanyakan kes, ISP anda tidak begitu peduli dengan anda yang mengalami torrents, cetak rompak dan sebagainya. Walau bagaimanapun, jika anda memuat turun sepanjang masa, ISP anda mungkin akan mulai melambatkan (melambatkan) perkhidmatan anda di bawah garis panduan penggunaan wajar mereka.

Juga, banyak ISP berkongsi data mereka dengan kumpulan hak cipta. Ini bermaksud anda mungkin menerima satu atau dua email yang mengancam dari syarikat yang mengatakan, "Jangan berkongsi rancangan TV kami kerana kami berusaha keras," atau kata-kata yang berkaitan.

Soalan Kedua Yang Terlihat - Adakah ISP Anda Melihat Laman Dewasa Mana Yang Anda Lawati?

Sekali lagi, jawapannya adalah ya, tetapi tidak begitu penting. Kecuali anda berada di negara yang melarang kandungan tersebut, penyedia perkhidmatan Internet anda tidak peduli dengan apa jenis bahan dewasa yang anda lihat.

Walaupun anda melihat barangan pengganas atau gambar penderaan kanak-kanak, ISP anda masih tidak peduli - tetapi mereka berkongsi maklumat. Contohnya, jika anda melihat bahan pembuatan bom, ISP anda digalakkan untuk berkongsi maklumat tersebut dengan pihak penegak undang-undang negara anda. Perkara yang sama berlaku jika anda mengunjungi laman web penderaan kanak-kanak. Di samping itu, AS mempunyai kadar keyakinan yang sangat baik untuk orang yang berkongsi kandungan pornografi kanak-kanak di platform torrent, walaupun pengguna tidak tahu bahawa mereka berkongsi melalui ciri muat naik di platform torrent.

Apa yang Dapat Dilihat ISP Anda Ketika Mereka Melihat Sejarah Anda?

Soalan yang paling mendesak adalah, apabila anda memasukkan sesuatu seperti kata laluan anda ke PayPal, adakah ISP anda dapat melihatnya? Tidak. Apabila anda memasukkan perkara seperti kata laluan akaun bank anda, atau kata laluan PayPal anda, dan perkara-perkara seperti itu, bank anda tidak dapat melihat apa yang anda taipkan.

Dalam kes tersebut, maklumat tersebut disulitkan. Ini bermaksud bahawa ISP anda menerima maklumat tersebut, tetapi mereka tidak dapat memahaminya. Kata laluan yang anda masukkan dienkripsi oleh penyemak imbas web anda, dan semua isyarat digegarkan ketika melalui ISP anda. Pada gilirannya, ia kemudian tidak tersekat (didekripsi) ketika sampai di bank, PayPal, dll.

Kecuali anda menggunakan perkhidmatan VPN, atau penyemak imbas web yang menyulitkan tontonan anda (seperti Duck Duck Go), ISP anda dapat melihat apa yang anda kunjungi. Mereka juga dapat mengumpulkan beberapa maklumat mengenai berapa lama anda tinggal di laman web berdasarkan berapa banyak yang anda muat turun dari laman web tersebut. Contohnya, jika mereka melihat anda menggunakan banyak data Internet di YouTube, mereka menganggap anda telah menghabiskan masa yang lama di laman web YouTube.

Bolehkah ISP Anda Mencuri Identiti Anda?

Pekerja yang benar-benar berdedikasi yang bekerja untuk penyedia perkhidmatan Internet, dapat menyaring maklumat anda dan mengetahui bank mana yang anda gunakan, perkhidmatan laman web, siapa yang anda beli, dan sebagainya. Namun, seperti mencari jarum dalam timbunan pasir yang besar. Ringkasnya, akan menjadi lebih mudah untuk menjadi rakan anda di Facebook dan mendapatkan maklumat anda seperti itu.

Tambahan, kebanyakan maklumat penting dan / atau sensitif anda disembunyikan atau disulitkan semasa anda menggunakan Internet. Tetapi itu bukan faktor terbesar. Faktor terbesar yang anda gemari adalah nombor. Terdapat beribu-ribu orang yang menggunakan penyedia perkhidmatan Internet - dan selalu ada keselamatan dalam jumlah. Walaupun ISP diretas, anda akan sangat beruntung kerana kehilangan maklumat yang menyebabkan identiti anda dicuri.

Adakah Comcast, AT&T dan ISP Lain Menjana Wang dari Sejarah Penyemakan Imbas Anda?

Ya, ISP menjual data secara pukal. Dan walaupun ini seperti pelanggaran privasi anda, tidak berbeza dengan agensi kerajaan yang memantau lalu lintas di jalan raya kami. Anda dan aktiviti anda adalah sebahagian daripada data yang dikumpulkan, tetapi banyak yang dikumpulkan, anda hanyalah penurunan di lautan dari segi data yang diambil. Memang, mereka menghasilkan wang untuk aktiviti anda, tetapi mereka tidak menjual maklumat peribadi anda, mereka menjual maklumat mengenai aktiviti anda.

Pemikiran Akhir - Adakah Saya Ditonton atau Disasarkan oleh ISP Saya?

Satu-satunya masa anda menjadi sasaran seseorang adalah jika anda berminat dengan pihak ketiga, seperti kumpulan perlindungan hak cipta atau agensi penguatkuasaan undang-undang. Di permukaan, mengetahui bahawa penyedia perkhidmatan Internet anda memantau anda sepertinya berita utama. Sepertinya tajuk berita spam yang dibina untuk membangkitkan emosi menakutkan. Tetapi hakikatnya ia tidak penting. Walaupun anda melayari laman web gelap, ISP anda tidak peduli, mereka berada dalam perniagaan untuk menjana wang. Untuk berfikir bahawa mereka menonton dan menilai dengan teliti setiap laman web yang anda lawati, tidak mungkin dilakukan.

Adakah anda pernah mempunyai masalah mengenai ISP anda yang berkongsi sejarah penyemakan imbas anda? Sekiranya ada, kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.