Ulasan Logitech X-230

Harga £ 23 semasa dikaji semula

Gambar 2

Ulasan Logitech X-230

Memilih pembesar suara stereo pasti dapat menjimatkan wang anda, tetapi Altec Lansing VS2320 adalah ekonomi yang salah. Tanpa bantuan subwoofer, reka bentuk pembesar suara kompak bermaksud hampir tidak ada bass di bawah sekitar 100Hz, sementara frekuensi rendah yang dapat dikeluarkannya samar-samar dan sedikit terdistorsi. Spektrum frekuensi selebihnya jauh lebih baik, dengan perincian frekuensi tinggi lebih banyak daripada yang kami harapkan pada harga ini. Reka bentuknya ringkas tetapi disusun dengan baik, dengan output fon kepala dan input tambahan pada pembesar suara kanan.

Walau bagaimanapun, kawalan nada tunggal tidak melakukan apa-apa untuk mengatasi kekurangan sonik. Kami juga lebih suka kabel yang bergabung dengan kedua-dua pembesar suara menjadi lebih lama. Kekurangan bass bermaksud VS2320 tidak dapat bersaing untuk mendapatkan kualiti suara, tetapi untuk situasi di mana tidak ada ruang untuk subwoofer, mereka paling tidak merupakan pilihan kos rendah.

Creative i-Trigue 3330 tidak kekurangan bass, dan reka bentuk futuristiknya menyegarkan meja sambil berhenti kelihatan tidak kemas. Alat kawalan jauh berwayar menyediakan tombol volume besar, soket fon kepala dan kawalan tahap subwoofer, walaupun kami lebih suka ciri-ciri ini terpasang di salah satu pembesar suara satelit untuk memastikan keadaan kemas. Bekalan kuasa dalaman juga lebih baik; penyesuai chunky berisiko mengaburkan soket kuasa jiran.

Kualiti suara 3330 kurang memberi alasan untuk kritikan. Bass bertubuh penuh dan terdapat banyak perincian dan kehadiran pada frekuensi tinggi, walaupun nada terang kadang-kadang terdengar agresif. Pemeriksaan rapi menunjukkan tindak balas yang agak beralun dari subwoofer, yang menjadikan frekuensi rendah sedikit tidak berat sebelah, tetapi kualiti suara keseluruhan adalah antara yang terbaik dari 2.1 set. Walau bagaimanapun, pada harga £ 40 ia tidak menunjukkan nilai terbaik di sini.

Kami tidak begitu terpikat dengan reka bentuk pada Hercules XPS 2.160, tetapi sekurang-kurangnya kawalan kelantangan, keluar fon kepala dan input tambahan disatukan dengan rapi ke dalam satelit yang tepat. Kualiti suara mengecewakan, dengan nada keruh dan kekurangan kehadiran yang jelas. Memainkan sapu nada sinus dari 20Hz hingga 20kHz (julat pendengaran manusia biasa) menunjukkan perjalanan bergelombang, dengan beberapa frekuensi dihasilkan lebih kuat daripada yang lain dan ketipisan yang ketara dalam pembiakan frekuensi tinggi. Sekurang-kurangnya tidak ada kekurangan bass mendalam dan pembesar suara memberikan tahap kelantangan yang baik sebelum distorsi terlalu banyak. Oleh itu, mereka membuat raket yang menyenangkan untuk kesan bunyi dalam permainan.

Cyber ​​Acoustics CA3550 mengalami nasib yang serupa. Reka bentuknya tidak begitu menarik - lampu biru yang besar di setiap satelit mungkin menarik bagi modder PC, tetapi tidak untuk orang lain. Reka bentuk satelit sangat tipis, tetapi nampak bahawa ini hanya untuk pertunjukan dan, sebenarnya, hanya bahagian bawah satelit yang chunkier yang mengeluarkan suara.

Walaupun mempunyai subwoofer terbesar dalam kumpulan, CA3550 gagal menghasilkan bass dalam, dan secara keseluruhan kualiti suaranya tidak memiliki ruang dan kedalaman. Terdapat jurang yang cukup besar dalam tindak balas frekuensi di mana subwoofer dan satelit bertemu, mengakibatkan frekuensi rendah-pertengahan yang lemah dan, oleh itu, kekurangan kehangatan.

Logitech X-230 tidak menunjukkan masalah seperti itu, menghasilkan nada paling hangat dari lima set di sini. Frekuensi tinggi tidak begitu ketara dengan set Creative dan bass tidak begitu dalam, tetapi nada keseluruhan lebih sekata dan seimbang. Satu-satunya masalah yang kami hadapi ialah penyapu nada sinus kami menyebabkan subwoofer berderak. Nasib baik, kami tidak melihat masalah yang sama semasa ujian mendengar muzik. Dengan reka bentuk yang menarik, sederhana, jumlah yang banyak dan harga yang lebih rendah daripada sistem berasaskan subwoofer yang lain, ia adalah pemenang yang jelas di sini.