Komputer Terus Hancur Semasa Bermain Permainan - Beberapa Penyelesaian

Tidak ada yang lebih buruk daripada sampai ke tahap akhir atau mengalahkan bos yang mencabar hanya untuk mengalami kemalangan permainan sebelum ia disimpan. Sekiranya komputer anda terus rosak semasa bermain permainan, ini adalah tutorial untuk anda. Saya akan memberi petunjuk kepada anda mengenai beberapa sebab yang lebih biasa untuk masalah ini dan menunjukkan cara memperbaikinya.

Komputer Terus Hancur Semasa Bermain Permainan - Beberapa Penyelesaian

Kerosakan komputer boleh disebabkan oleh pelbagai jenis perkara tetapi jika hanya berlaku ketika bermain permainan, lapangan akan menjadi semakin sempit. Ini terutamanya pemacu, perisian, suhu atau RAM yang menyebabkan kemalangan. Kita boleh melakukan sesuatu mengenai semua perkara itu.

Komputer terhempas semasa bermain permainan

Tugas pertama anda adalah mengasingkan sama ada permainan yang merosakkan komputer anda atau sama ada semua permainan. Sekiranya ia adalah satu permainan, kita perlu menyelesaikan masalah permainan dan tidak semestinya komputer. Sekiranya itu semua permainan, kemungkinan komputer menyebabkan masalah.

Jika itu satu permainan, kemas kini permainan, pasang kembali, ubah resolusi permainan, nonaktifkan VoIP atau buat pengecualian untuknya di firewall dan antivirus anda. Itu semua adalah penyebab kemalangan permainan yang biasa. Sekiranya permainan di Steam, sahkan juga pemasangan tempatan.

Sekiranya itu semua permainan, ikuti langkah berikut:

Kemas kini semuanya

Anda mungkin tahu juga saya bahawa Windows 10 hanya sebaik kemas kini terakhir. Sekiranya permainan anda terus macet, lakukan Pembaruan Windows terlebih dahulu. Kemudian ambil kemas kini pemacu grafik dan periksa audio, rangkaian, papan induk dan pemacu lain yang anda gunakan. Gunakan Pengurus Peranti atau lawati setiap laman web pengeluar dan muat turun pemacu terkini untuk perkakasan anda.

Yang paling penting, pastikan anda menjalankan Windows 10 versi terbaru dan mempunyai pemacu grafik terkini.

Periksa aplikasi yang sedang berjalan

Menjalankan Task Manager semasa anda bermain permainan dan melihat apakah ada sesuatu yang menggunakan banyak memori atau CPU. Sumber sistem anda harus dibebaskan untuk permainan tetapi jika ada sesuatu yang menggunakan terlalu banyak sumber, matikan dan uji semula permainan.

Perhatikan pengimbas antivirus atau malware yang telah anda pasang. Pastikan mereka tidak menjalankan imbasan semasa permainan kerana ini mungkin merupakan penyebab kemalangan. Sekiranya perisian keselamatan anda mempunyai mod permainan, cubalah. Sekiranya tidak, semak tetapan untuk menghentikannya menjalankan imbasan semasa anda melakukan perkara lain.

Pastikan kesegaran anda

Suhu adalah penyebab klasik permainan terhempas. Yang sering berlaku ialah pendikit terma masuk pada kad grafik anda, mematikan GPU, mematikan pemacu grafik yang merosakkan permainan. Windows 10 dapat pulih dari kemalangan pemacu grafik yang menyebabkan anda masih dapat menggunakannya seperti biasa selepas itu. Permainan biasanya tidak dapat bertahan daripada kemalangan pemandu grafik.

Gunakan Open Hardware Monitor, HWMonitor atau yang lain untuk memerhatikan suhu. Apabila permainan terhenti, periksa suhu dengan cepat. Sekiranya sesuatu berjalan terlalu panas, sudah tiba masanya untuk melihat penyejukan. Periksa halaman ini untuk suhu operasi purata untuk beberapa konfigurasi PC.

Sekiranya sistem anda terlalu panas, bersihkan dengan bersih dan buang semua kotoran dan habuk. Sekiranya tidak berjaya, pastikan semua peminat berfungsi dan semuanya menarik udara ke arah yang betul. Akhirnya, pertimbangkan untuk meningkatkan peminat anda jika perlu.

Terima kasih atas ingatan

RAM adalah penyebab klasik lain dari kemalangan permainan. Sebilangan besar permainan baru sangat memerlukan sumber daya dan memori adalah komponen utama dari itu. Memerlukan segalanya dengan sempurna untuk memberi makan kepada pemproses semua data yang diperlukan untuk memainkan permainan, mengerjakan fizik, memastikan permainan berjalan, menghantar lalu lintas rangkaian dan semua perkara lain yang berlaku. Apa-apa yang menghalangnya akan menyebabkan permainan hancur.

Biasanya, masalah RAM juga akan merosakkan aplikasi lain tetapi itu tidak selalu berlaku.

  1. Muat turun dan pasang MemTest86 + ke pemacu USB.
  2. Boot PC anda dari pemacu itu dan jalankan program.
  3. Biarkan ujian berjalan dengan 6-8 hantaran.
  4. Periksa kesilapan yang ketara.

Saya selalu menyarankan agar MemTest86 + berjalan semalaman kerana memerlukan sedikit masa. Semakin banyak RAM yang anda miliki, semakin lama diperlukan. Sebilangan kecil kesalahan tidak perlu dibimbangkan tetapi sebilangan besar kesalahan atau banyak jenis kesalahan dapat menunjukkan ada sesuatu yang salah.

Anda boleh memeriksa dengan memindahkan RAM anda ke slot motherboard yang berbeza dan menjalankan semula ujian. Sekiranya kesalahan berlaku, RAM salah. Sekiranya tidak ada lagi kesilapan, sama ada memasang semula RAM yang diperbaiki atau slot motherboard. Sekiranya anda tidak menggunakan slot itu, tinggalkanlah. Sekiranya anda memerlukannya, anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk mengganti papan induk anda apabila anda boleh.

Sekiranya komputer anda terus rosak semasa bermain permainan, ini adalah sebab paling umum mengapa. Semoga sekarang permainan anda berjalan lancar. Sekiranya tidak, lihat kesalahan cakera, bekalan kuasa dan jalankan DISM di Windows. Semoga berjaya dengannya!