Kursor Komputer Terus Melompat - Apa Yang Perlu Dilakukan

Untuk komputer, kombinasi papan kekunci dan tetikus adalah cara yang tepat untuk mengawalnya. Sehingga kita dapat mengawal komputer dengan pemikiran murni pula. Untuk peranti yang begitu mudah, tetikus menyebabkan banyak masalah pada Windows 10, lebih daripada sesuatu yang seharusnya. Satu masalah yang biasa berlaku ialah ketika kursor komputer terus melompat-lompat. Itulah yang akan kita atasi hari ini.

Kursor Komputer Terus Melompat - Apa Yang Perlu Dilakukan

Apabila kita mengatakan melompat, kita bermaksud apabila kursor muncul secara rawak di kawasan yang berlainan di skrin tanpa anda menggerakkannya. Kursor tetap berada di tempatnya satu minit dan muncul di tempat lain sepenuhnya seterusnya. Ia juga boleh melonjak terlalu jauh semasa anda menggerakkannya, jauh melebihi kelajuan yang anda tetapkan. Walau apa pun, tetikus adalah peranti ketepatan dan tidak bertindak seperti itu.

Hentikan Kursor Melompat di Windows 10

Mungkin ada beberapa sebab mengapa kursor anda melompat-lompat. Ini boleh menjadi masalah dengan tetikus, dengan pemacu tetikus, dengan tetapan tetikus atau bahkan perisian hasad. Saya akan mulakan dengan suspek yang paling mungkin dan menyelesaikan setiap sebab yang lebih biasa di sini.

Saya akan menganggap anda telah mencuba menghidupkan semula komputer anda dan gejalanya terus muncul. Saya juga menganggap anda tidak membuat perubahan besar pada komputer anda yang boleh menyebabkan perkara ini terjadi.

Isu Tetikus

Panggilan pertama anda adalah dengan memeriksa tetikus. Sekiranya kursor melompat setelah bekerja dengan betul selama bertahun-tahun, itu mungkin kesalahan perkakasan atau kegagalan tetikus. Tikus murah, jadi beli atau pinjam tetikus lain, pasangkannya ke komputer anda, biarkan Windows 10 mengesan perubahan dan ujian semula.

Sekiranya kursor berhenti melompat, masalahnya adalah dengan tetikus anda. Sekiranya ia masih berlaku, itu bukan tetikus. Anda boleh terus menggunakan tetikus baru anda atau menggantinya dengan yang lama.

Kemas kini Pemacu Tetikus

Tikus normal berfungsi dengan baik dengan pemacu Windows lalai. Tikus permainan dengan ciri khas mungkin memerlukan pemandu tertentu untuk menggunakan ciri tersebut. Sama ada cara, periksa pemacu dan putar kembali atau pasang semula.

 1. Klik kanan Butang Mula dan pilih Pengurus peranti. Menu Mula Windows
 2. Sekarang, di bawah Tetikus dan alat penunjuk lain, klik kanan tetikus anda dan pilih Kemas kini pemacu.
 3. Biarkan Windows memeriksa pemacu baru dan pasang jika ia mencarinya.

Nyahpasang Tetikus

 1. Sekiranya tidak ada pemacu baru, anda boleh mencuba menyahpasang peranti. Ulangi langkah 1 dan 2 yang disebutkan di atas, tetapi pilih Nyahpasang peranti bukannya Kemas kini pemacu. Pengurus Peranti Windows
 2. Nyalakan semula komputer anda dan biarkan Windows menemui tetikus sekali lagi dan muatkan semula pemacu lalai.

Sekiranya anda menggunakan tetikus permainan dengan perisian tertentu, nyahpasang pemacu dan perisian itu. Uji semula tetikus dengan pemacu Windows lalai. Sekiranya kursor tidak melompat, mungkin terdapat konflik dengan pemandu. Periksa pemacu yang dikemas kini di laman web pengeluar atau selesaikan masalah secara berasingan.

Buang Tetikus Tambahan dalam Pengurus Peranti

Sekiranya anda telah menggunakan komputer anda untuk sementara waktu dan menambah atau mengalih keluar perkakasan atau perisian, anda mungkin mempunyai lebih daripada satu tetikus yang dipasang di Device Manager. Ini tidak biasa tetapi boleh menyebabkan ketidakstabilan. Sekiranya anda melihat lebih daripada satu tetikus masuk Tetikus dan alat penunjuk lain, anda harus mencubanya.

 1. Kenalpasti tetikus yang anda gunakan dan kemudian klik kanan dan pilih Lumpuhkan peranti pada yang lain yang terdapat dalam senarai anda. Pengurus Peranti Windows 2
 2. Ulangi sehingga tetikus sebenar anda tersisa di Pengurus Peranti.

Sekiranya anda mematikan yang salah, gunakan kekunci kursor Ctrl + untuk memilih Pengurus Peranti dan tatal pada tetapan untuk mengaktifkan tetikus sekali lagi.

Ubah Tetapan Tetikus Anda

Terdapat tetapan khusus pada layar konfigurasi tetikus yang diketahui menyebabkan kursor melompat dalam beberapa situasi. Tetapan itu adalah ketepatan penunjuk. Ia berfungsi dengan baik pada beberapa komputer dan boleh menyebabkan masalah pada orang lain. Mari kita lihat apakah ini menimbulkan masalah dengan masalah anda.

 1. Klik kanan pada Butang Mula dan pilih Tetapan.
 2. Sekarang, pilih Peranti dan Tetikus.
 3. Seterusnya, pilih Pilihan Tetikus Tambahan dari pusat.
 4. Kemudian, pilih Tab Pilihan Penunjuk dan nyahtandakan kotak di sebelah Tingkatkan ketepatan penunjuk.
 5. Uji semula tetikus anda sebentar.

Biasanya, tetapan ini memanggil tetikus anda sehingga lebih tepat ketika digunakan. Menghentikan fungsi ini sedikit sebanyak akan mengubah responsif tetikus anda tetapi anda akan terbiasa dan menyesuaikan diri.

Imbas perisian hasad

Terdapat beberapa perisian hasad yang menyebabkan kursor melompat-lompat sebagai kesan sampingan dari tugas jahat mereka. Itu mudah ditangani dengan imbasan malware dan antivirus yang lengkap. Setelah dikeluarkan dan sistem anda dihidupkan semula, tetikus anda akan berfungsi dengan baik sekali lagi. Lakukan imbasan secara berkala dan ia tidak boleh berlaku.