Komputer Terus Mematikan Bermain Permainan - Apa Yang Perlu Dilakukan

Sekiranya komputer terus dimatikan semasa permainan, ia akan menjadi sangat tua dengan cepat. Nasib baik, ada beberapa suspek biasa yang dapat kami atasi tanpa terlalu banyak masalah dan boleh membuat anda bermain semula secara normal dalam masa yang singkat.

Komputer Terus Mematikan Bermain Permainan - Apa Yang Perlu Dilakukan

Terdapat empat suspek utama kemalangan permainan. Pemain permainan, kuasa, suhu atau grafik itu sendiri. Perkara-perkara lain kadang-kadang menyebabkan ketidakstabilan tetapi keempat-empatnya meliputi sebahagian besar sebab. Kami jelas tidak dapat berbuat banyak tentang permainan ini tetapi tiga yang lain yang dapat kami selesaikan.

Sekiranya komputer anda terus dimatikan selama semua permainan, kemungkinan sistem anda dan bukan permainan itu sendiri. Sekiranya hanya satu permainan yang rosak, perlu menyelesaikan masalah terlebih dahulu. Pertimbangkan untuk menjalankannya sebagai pentadbir, dalam mod keserasian, mengubah resolusi video, menurunkan tetapan grafik atau membuang mod apa pun. Semua perkara itu dapat memperbaiki satu permainan yang rosak.

Sekiranya itu semua permainan anda, kami perlu menggali lebih mendalam.

Komputer terus dimatikan semasa bermain

Setelah mengurangkan kemungkinan penyebab masalah sistem anda kepada pemacu kuasa, suhu atau grafik, kami dapat memulakan kerja sebenar. Oleh kerana memasang semula pemacu grafik adalah yang paling mudah, mari kita mulakan dari sana. Sekiranya tidak berjaya, kita boleh naik ke suhu dan kemudian kuasa.

Pasang semula pemacu grafik anda

Masalah pemacu biasanya tidak akan mematikan komputer anda kerana Windows 10 dapat pulih daripada kemalangan pemandu. Walau bagaimanapun, saya telah melihat perkara ini sebelumnya di mana kegagalan kritikal dalam pemacu Nvidia menyebabkan seluruh sistem dimatikan. Itulah sebabnya proses ini ada. Tambahan pula, pemacu grafik baru akan selalu memberi manfaat kepada pemain.

Anda boleh meletakkan versi pemacu grafik yang lebih baru daripada yang lama tetapi semasa menyelesaikan masalah, yang terbaik adalah menyahpasang versi sebelumnya dan memasang pemacu baru. Saya menggunakan DDU untuk membuang pemacu lama kerana yang terbaik adalah yang terbaik.

  1. Muat turun salinan Display Driver Uninstaller dari sini dan pasangkannya.
  2. Muat turun pemacu grafik terkini untuk sistem anda.
  3. Buka program dan pilih Bersihkan dan Mulakan Semula. Benarkan proses selesai.
  4. Pasang pemacu grafik yang anda muat turun dan but semula komputer anda.

DDU akan menyahpasang pemacu grafik anda sepenuhnya dan akan menghidupkan semula komputer anda untuk anda. Sekiranya ia mempunyai masalah dengan beberapa fail, mungkin menyarankan boot ke Safe Mode. Lakukan ini dan jalankan DDU sekali lagi. Ia akan menyelesaikan kerja dan membuang semua sisa pemandu. Kemudian reboot komputer anda dan pasangkan pemacu baru anda. Kemudian reboot semula.

Kaedah ini memerlukan masa lebih lama untuk mengemas kini pemacu daripada hanya meletakkan yang baru tetapi hasilnya jauh lebih stabil.

Periksa suhu anda

Permainan baru menuntut sumber komputer. Semakin sukar komputer anda bekerja untuk bermain permainan, semakin panas hasilnya. Panas adalah musuh elektronik dan kad grafik dan pemproses anda mempunyai perlindungan termal yang terpasang. Sekiranya mereka terlalu panas, mereka menyekat kembali agar suhu tidak terkawal. Sekiranya mereka tidak sejuk, mereka ditutup untuk melindungi diri.

Gunakan Open Hardware Monitor atau HWMonitor untuk memantau suhu sistem. Sekiranya boleh, buka perisian monitor di layar lain sehingga anda dapat mengawasi suhu. Sekiranya tidak, kedua-duanya mencatat suhu maksimum, jadi catatlah nilai maksimum yang ada dan periksa semasa anda boot komputer anda semula.

Sekiranya sistem anda panas, matikan di dinding, lepaskan casingnya dan bersihkan dengan baik. Keluarkan habuk dan serpihan sebanyak mungkin dan pastikan semua kipas sistem berada dalam keadaan baik dan boleh berputar dengan bebas. Hidupkan komputer anda sambil membiarkan casingnya dan periksa semua kipas berputar.

Sekiranya komputer masih terlalu panas dan rosak, pertimbangkan untuk meningkatkan penyejukan anda. Mulakan dengan penggemar casing kerana ia adalah yang termurah dan paling mudah dipasang. Kemudian tingkatkan pemanas dan kipas pemproses jika anda perlu. Anda boleh meningkatkan penyejukan GPU dengan penyejuk AIO tetapi ia mula menjadi mahal.

Periksa kuasa

Keperluan utama lain untuk permainan adalah kekuatan yang cukup untuk menggerakkan kad grafik anda. Sekiranya anda memasang PSU baru atau kad grafik baru atau bekalan kuasa anda semakin sedikit, masalahnya mungkin tidak mencukupi. Enermax mempunyai kalkulator bekalan kuasa yang sangat baik yang memberitahu anda berapa watt yang anda perlukan untuk menjalankan sistem anda.

Sekiranya anda pembangun sistem atau telah menaik taraf komputer anda, periksa keperluan kuasa untuk memastikan anda memberikan watt yang mencukupi. Sekiranya anda mempunyai bekalan kuasa lama, ia mungkin tidak memberikan watt yang sama seperti dulu. Pinjam atau beli watt dan ujian semula yang mencukupi.

Sekiranya anda membeli, silalah berhati-hati dan pastikan ia mempunyai kuasa lebih dari cukup untuk menjalankan komputer anda. Sekiranya anda boleh, belanjakan sedikit untuk bekalan kuasa jenama dengan kecekapan tinggi. Power adalah satu-satunya tempat yang anda tidak mahu cuba menjimatkan beberapa dolar!