Komputer Tetap Membeku Setiap Beberapa saat - Apa yang Perlu Dilakukan

Pembekuan pendek disebut sebagai gagap mikro dan sangat menjengkelkan. Ia berlaku terutamanya di Windows dan boleh mempunyai pelbagai sebab. Tidak kira seberapa pantas komputer anda, sama ada anda menggunakan SSD atau HDD, mempunyai penyejukan air, atau pemproses apa yang anda gunakan, penyebabnya banyak. Terdapat beberapa cara untuk memperbaikinya dan tutorial ini akan menunjukkan kepada anda beberapa perkara untuk dicuba jika komputer anda terus membeku setiap beberapa saat.

Komputer Tetap Membeku Setiap Beberapa saat - Apa yang Perlu Dilakukan

Gagal mikro boleh disebabkan oleh perkakasan, perisian, sistem operasi, suhu, atau sesuatu yang sama sekali berbeza. Perkara pertama yang harus dilakukan adalah mengetahui apakah kegagapan berlaku ketika anda melakukan tugas tertentu di komputer atau adakah ia benar-benar rawak.

Sekiranya semasa menjalankan tugas tertentu, itu memberi anda idea dari mana hendak mula mencari. Sekiranya secara rawak, kita harus menggali lebih dalam.

Hentikan komputer anda daripada membeku

Kita harus memeriksa Windows Event Viewer terlebih dahulu untuk melihat apakah ada kesalahan sistem yang boleh menyebabkan kegagapan. Ini dapat memberitahu kami dengan segera apa yang menyebabkan masalah anda.

 1. Ketik 'event' ke dalam kotak carian Windows dan pilih Event Viewer.
 2. Buka Event Viewer, pilih Log Windows, dan kemudian Sistem dari menu sebelah kiri.
 3. Cari amaran merah atau kuning berkala dan selesaikan masalahnya.

Amaran kuning biasanya bukan kesalahan yang menyebabkan kegagapan tetapi jika anda tidak mempunyai warna merah, cubalah mengatasi beberapa masalah tersebut. Adalah mustahil untuk menyenaraikan semua kesalahan yang mungkin berlaku di sini, tetapi baca keterangan ralat di panel bawah, kod ralat atau keterangan Google dan pergi dari sana.

Periksa cakera keras anda

Pemacu keras adalah penyebab umum kegagapan mikro, terutamanya jika anda masih menggunakan HDD. Kita dapat memeriksa keadaan mereka dengan aplikasi percuma yang rapi bernama CrystalDiskInfo. Muat turun dan biarkan kesilapan pemacu anda. Kesalahan yang berlebihan boleh menjadi amaran kegagalan segera atau menunjukkan syarat untuk format penuh (tidak cepat).

Sekiranya anda melihat kesilapan, pertimbangkan untuk membuat sandaran data dan memformat pemacu. Sekiranya pemacu Windows anda, klik kanan pada Windows Explorer, pilih Properties, Tools, dan pilih Error Checking. Biarkan alat memeriksa pemacu untuk kesilapan dan memperbaikinya. Jangan bimbang tentang SFC / Scannow kerana kami akan mencubanya dalam satu minit.

Kemas kini pemacu

Periksa semua pemandu anda untuk memastikannya terkini. Periksa pemacu grafik anda, pemacu audio, pencetak, periferal, dan terutamanya periksa pemacu papan induk anda. Gunakan Pengurus Peranti atau muat turun setiap pemacu dari laman web pengeluar. Adalah biasa bagi pemandu yang lebih tua atau rosak menyebabkan Windows tergagap-gagap sehingga mengemas kini semuanya adalah amalan yang baik.

Walaupun tidak ada pemacu yang lebih baru untuk audio atau motherboard anda, anda perlu memuat turun salinan baru dari pengeluar dan memasangnya semula.

Sebilangan besar pemacu grafik dapat menimpa pemacu lama. Jika tidak menggunakan DDU adalah cara yang betul untuk membuang pemacu lama yang betul dan siap untuk yang baru. Alat ini percuma untuk digunakan dan itulah yang selalu saya gunakan semasa menyelesaikan masalah pemacu grafik atau melakukan pemasangan yang bersih.

Periksa Windows untuk kesilapan

Anda juga boleh menggunakan Pemeriksa Fail Sistem. Ini adalah alat bersepadu yang mengimbas kesilapan pemasangan Windows anda dan memperbaikinya secara automatik. Sekiranya anda telah memeriksa kesilapan pemacu anda, anda boleh menggunakan alat ini untuk memeriksa Windows.

 1. Klik kanan butang Mula Windows dan pilih Prompt Perintah (Pentadbiran).
 2. Ketik 'sfc / scannow' dan tekan Enter. Tunggu pemeriksaan selesai.
 3. Ketik ‘dism / online / cleanup-image / restorehealth’ dan tekan Enter.

Dalam pemeriksaan SFC, anda akan melihat meter kemajuan berjalan semasa imbasan berlangsung. Alat ini akan memperbaiki kesilapan yang dijumpainya secara automatik dan akan memberitahu anda apa yang berlaku selepas itu. Biarkan ia selesai dan kemudian taipkan arahan DISM. Penyebaran dan Pengurusan Imej Penyebaran akan memeriksa kesilapan Windows lebih jauh, termasuk Windows Store dan Windows Update.

Kemas kini Windows

Penyebab utama beberapa kegagapan mikro adalah tampalan Microsoft untuk mengatasi eksploitasi Meltdown dan Specter. Tambalan ini melambatkan sebahagian besar komputer dan bahkan menyebabkan sistem i7 saya menjadi perlahan sehingga merangkak dan gagap mikro. Menaik taraf ke Kemas kini Windows 10 Mei yang baru memperbaikinya untuk saya, mungkin memperbaikinya untuk anda.

 1. Arahkan ke halaman Kemas kini Windows 10 dan pilih Kemas kini Sekarang.
 2. Benarkan Windows memuat turun kemas kini dan memasangnya ke komputer anda.

Ini akan memakan masa sekitar satu jam, jadi lakukan hanya apabila anda mempunyai masa untuk duduk dan menunggu. Sekiranya kemas kini tidak berfungsi, kembali ke halaman dan pilih Muat turun Alat Sekarang. Gunakan alat untuk membuat media pemasangan USB untuk komputer lain. Anda memerlukan sekurang-kurangnya stik USB 12GB untuk memasangnya dan kemudian melakukan pemasangan Windows yang baru. Sandarkan semua data anda terlebih dahulu.

Sekiranya mengemas kini Windows tidak memperbaikinya, penyebab utama yang lain adalah RAM.

Periksa RAM anda

RAM sistem anda adalah komponen penting dalam komputer anda kerana ia mengawal semua proses yang dapat anda lihat. Sebarang masalah mengenai masa atau mengakses memori anda boleh menyebabkan kegagapan mikro. Saya menggunakan MemTest86 + untuk memeriksa RAM. Ia jauh lebih baik daripada Alat Diagnostik Memori Windows semasa mencari kesalahan. Anda memerlukan pemacu USB kosong untuk berfungsi.

 1. Muat turun MemTest86 + dan salin ke pemacu USB anda.
 2. Nyalakan semula komputer anda dengan pemacu USB terpasang.
 3. Tetapkan komputer anda untuk boot dari USB, baik dengan memilihnya semasa boot atau menekan F8 sebaik sahaja lampu papan kekunci anda menyala dan memilihnya dari sana.
 4. Tetapkan alat untuk mengimbas menggunakan pintasan papan kekunci.

MemTest86 + memerlukan sedikit masa dan saya cenderung untuk menjalankannya semalaman. Tetapkan untuk melakukan 6-8 hantaran dan tinggalkan alat itu. Sekiranya anda melihat kesalahan yang berlebihan, anda tahu untuk menyelesaikan masalah memori dengan menukarnya atau menukar slot RAM pada papan induk anda.

Itulah beberapa kaedah utama untuk menghentikan komputer anda daripada membeku setiap beberapa saat. Terdapat banyak yang lain tetapi ini akan memperbaiki sebahagian besar dari mereka.

Ada cadangan lain untuk menghentikan pembekuan Windows 10? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!