Komputer Terus Terputus dari WiFi - Cara Memperbaiki

Memiliki WiFi secara berterusan atau berulang kali menjadi salah satu masalah komputer yang paling menjengkelkan. Anda duduk di sana dengan gembira menonton filem, berbual atau melayari laman web dan sambungannya terputus dan anda dibiarkan gantung. Sekiranya anda menggunakan Windows 10, anda mungkin akan mengalami ini pada satu masa atau yang lain. Sekiranya anda mengalaminya sekarang, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan sekiranya komputer anda terus terputus dari WiFi.

Komputer Terus Terputus dari WiFi - Cara Memperbaiki

Walaupun saya menggunakan Windows 10 sebagai contoh, beberapa pembaikan ini akan berfungsi pada MacBook juga. Saya akan menganggap bahawa anda telah menguji rangkaian anda dengan peranti lain dan menganggap komputer anda mempunyai masalah dan bukannya penghala anda. Sekiranya peranti lain tersambung dengan baik, kemungkinan besar komputer anda.

Komputer terus menjatuhkan WiFi

Sayangnya, terdapat banyak sebab mengapa komputer anda terus terputus dari WiFi sehingga proses ini adalah kes percubaan dan kesilapan. Selesaikan setiap pembaikan ini dan teruskan ke yang berikutnya jika sambungan wayarles anda tidak stabil.

Nyalakan semula komputer anda

But semula adalah perkara pertama yang harus dicuba setiap kali komputer dimainkan. Sama ada WiFi, pemacu, sistem operasi, perkakasan atau yang lain, but semula adalah penyegaran semula sistem dan dapat menyelesaikan sekitar 90% masalah komputer.

Sekiranya tidak berjaya, reboot penghala anda.

Nyalakan semula penghala anda

Reboot sekali-sekala juga bagus untuk penghala anda. Ia memaksanya untuk menjatuhkan jadual IP dan membinanya semula sehingga memuat kemas kini dan menyegarkan firmware dalam memori. Sekiranya but semula komputer tidak menyelesaikan masalah WiFi anda, mungkin boot semula penghala mungkin.

Matikan penjimatan kuasa

Windows 10 meneruskan ciri Pengurusan Daya Microsoft dengan membiarkan komputer mematikan perkakasan ketika tidak digunakan. Apabila berfungsi, ia memberikan penjimatan kuasa sederhana yang menurunkan penggunaan. Apabila tidak berfungsi dengan baik, ia boleh mematikan perkakasan semasa anda memerlukannya.

Mematikan kad rangkaian anda akan menjimatkan jumlah kuasa mikroskopik jadi mari kita lumpuhkannya.

 1. Klik kanan butang Windows Start dan pilih Device Manager.
 2. Pilih kad wayarles anda dan pilih Properties.
 3. Pilih tab Pengurusan Kuasa.
 4. Nyahtandai kotak di sebelah Benarkan komputer mematikan peranti ini untuk menjimatkan kuasa.
 5. Pilih OK untuk menyimpan perubahan.

Ini adalah punca biasa untuk memutuskan sambungan WiFi, jadi semoga dapat mengatasi masalah ini.

Jadikan rangkaian WiFi peribadi

Terdapat beberapa jenis bug keselamatan pada Windows 10 yang akan menyekat wayarles jika anda telah menetapkan WiFi ke umum. Sekiranya anda berada di rumah dan komputer anda terus terputus dari WiFi, cubalah ini. Sekiranya anda menggunakan hotspot atau WiFi awam, lewati yang ini.

 1. Pilih ikon WiFi di Windows Task Bar.
 2. Pilih rangkaian WiFi dan kemudian Properties.
 3. Hidupkan gelangsar di bawah Jadikan PC Ini Boleh Dihidupkan.
 4. Klik kanan butang Mula Windows dan pilih Sambungan Rangkaian.
 5. Pilih Pusat Rangkaian dan Perkongsian dari panel tengah.
 6. Periksa bahawa sambungan WiFi anda disenaraikan sebagai sambungan Peribadi.

Ini adalah satu lagi masalah biasa dengan wayarles dan boleh menghalang penggunaan sambungan. Walaupun hanya ada sedikit perbezaan antara jaringan awam dan swasta, itu adalah sesuatu yang perlu diperiksa sama ada anda berada di rangkaian rumah anda.

Matikan WiFi Sense

WiFi Sense adalah aplikasi pintar dalam Windows 10 yang berusaha menjadikannya lebih mudah untuk menyambung ke rangkaian yang tersedia. Kadang-kadang ia berlaku sebaliknya yang perlu disiasat.

 1. Klik kanan butang Mula Windows dan pilih Tetapan.
 2. Pilih Rangkaian & Internet dan WiFi dari menu sebelah kiri.
 3. Matikan WiFi Sense untuk Dimatikan.

Mematikan WiFi Sense tidak mempengaruhi komputer anda dengan cara lain tetapi boleh menghentikan masalah ini.

Kemas kini pemacu rangkaian

Pemacu rangkaian tidak dikemas kini seperti pemacu audio atau grafik. Selalunya mereka berumur beberapa tahun sekurang-kurangnya dan itu tidak mengapa. Sekiranya WiFi anda terus menurun dan anda telah melakukan semua langkah hingga saat ini, mengemas kini atau memasang semula pemacu rangkaian anda perlu dicuba kerana hanya memerlukan beberapa minit.

 1. Klik kanan butang Windows Start dan pilih Device Manager.
 2. Pilih kad wayarles anda dan pilih Kemas kini Perisian Pemacu.
 3. Pilih Cari secara automatik untuk perisian pemacu yang dikemas kini dari tetingkap pop timbul.
 4. Biarkan Windows mencari dan memasang pemacu baru.

Sekiranya itu tidak menemui pemacu baru, cari dalam talian untuk perkakasan rangkaian anda. Anda mesti melihat pengeluar di Pengurus Peranti dan carian internet pantas harus mencari pemacu terbaru untuk chipset WiFi. Muat turun pemacu terkini, lakukan langkah di atas ke Langkah 3 tetapi pilih 'Biarkan saya memilih dari senarai pemacu peranti' dan bukannya mencari secara automatik. Arahkan pemasang ke fail pemacu yang anda muat turun dan pasangkannya.

Sekiranya sejauh ini dan komputer anda terus terputus dari WiFi, anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk menukar kad WiFi anda. Tahu ada pembaikan lain? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!