Bolehkah Komputer Berjalan Tanpa RAM?

Komputer memerlukan beberapa perkara untuk berjalan dengan betul. Bahagian tengahnya adalah papan induk, yang menghubungkan semua bahagian komputer anda yang lain. Selanjutnya adalah unit pemprosesan pusat komputer (CPU), yang mengambil semua input dan memberikan output yang sesuai.

Bolehkah Komputer Berjalan Tanpa RAM?

CPU, pada gilirannya, perlu meletakkan semua maklumat yang diperlukan untuk diproses di suatu tempat. Ia juga memerlukan tempat untuk menyimpan hasil kerjanya. Tempat itu biasanya dikenali sebagai memori akses RAM atau RAM. Tanpa CPU, motherboard, dan RAM, komputer anda hampir tidak ada. Oleh itu, komputer anda memerlukan RAM.

RAM Penting untuk Komputer Anda

Sejak komputer muncul, mereka memerlukan semacam RAM untuk beroperasi. Walaupun terdapat kaedah teoritis untuk membuat komputer berfungsi tanpa RAM, dalam praktiknya, anda sama sekali tidak akan menggunakan konstruk seperti itu.

Sekiranya anda menghidupkan komputer tanpa RAM, komputer tidak akan melepasi skrin POST (Ujian Kendiri Power-On). Sekiranya anda mengalami modul RAM yang salah atau sambungan yang tidak betul pada slot RAM motherboard, ralat yang sesuai akan muncul di skrin. Beberapa bunyi bip yang keluar dari casing komputer anda akan menyertainya. Dengan cara ini, komputer anda akan memberitahu anda bahawa ia kekurangan RAM dan tidak dapat boot.

Kadangkala, RAM yang anda pasang mungkin tidak mencukupi untuk tugas yang sedang dilakukan. Itulah sebabnya komputer dapat memanfaatkan banyak ruang yang ada pada pemacu cakera keras anda, sama ada HDD standard atau SDD yang jauh lebih pantas.

Semasa menggunakan RAM anda, anda mungkin menyedari bahawa komputer anda mulai perlahan. Ini kerana sebahagian daripada cakera keras anda kini menyimpan sebahagian daripada daftar RAM, yang memungkinkannya memenuhi permintaan. Kelambatan sistem datang dari kenyataan bahawa cakera keras anda berjalan lebih perlahan daripada RAM.

Oleh itu, untuk menjawab soalan dari tajuk, tidak, anda tidak boleh menjalankan komputer tanpa RAM.

Bolehkah Komputer Berjalan Tanpa RAM

Jenis RAM

Komputer desktop moden menggunakan RAM DDR4. Dilancarkan pada tahun 2014, DDR4 menggantikan DDR3, yang telah wujud sejak tahun 2007. Nama penuh DDR RAM adalah DDR SDRAM. DDR adalah singkatan dari "Double Data Rate", sementara SDRAM adalah singkatan dari "Synchronous Dynamic Random-Access Memory."

Sebelum tahun 2000, ketika modul DDR pertama muncul (pada dasarnya DDR1, walaupun disebut hanya DDR), komputer menggunakan modul "Single Data Rate" (SDR), yang biasanya dikenal sebagai SDRAM. Modul memori ini berfungsi hampir pada separuh kelajuan modul DDR yang setanding.

Satu perkara lagi yang perlu diperhatikan ketika berbicara mengenai RAM ialah frekuensi operasi memori yang diukur dalam pemindahan sesaat. Oleh kerana kenangan baru-baru ini cukup pantas, satu unit standard adalah satu juta pemindahan sesaat, atau pemindahan mega sesaat (MT / s).

Modul memori DDR4 bermula pada 1,600 MT / s dan mencapai 3,200 MT / s untuk generasi terkini. Semasa membeli RAM, anda dapat melihat kelajuan yang ditentukan dalam nama modul. Pilihan yang menonjol termasuk DDR4-1,600, DDR4-2,400, atau DDR4-3,200, dengan beberapa variasi kelajuan lain di antara dengan kenaikan sekitar 266 MT / s.

Format fizikal di mana modul RAM muncul dipanggil DIMM - Double In-Line Memory Module. Perlu diingat bahawa terdapat juga jenis modul lain, yang disebut SO-DIMM, yang bermaksud "Modul Memori Dwi Garis Garis Kecil."

Seperti yang disarankan oleh namanya, modul SO-DIMM lebih kecil daripada rakan DIMM mereka. Dengan ukuran hampir separuh, mereka ada untuk sistem dengan ruang terhad, seperti komputer riba, notebook, atau komputer desktop kecil yang menggunakan motherboard Mini-ITX.

Komputer Dijalankan Tanpa RAM

Komponen Penting Lain

Selain motherboard, CPU, dan RAM, komputer anda tidak dapat berjalan tanpa beberapa komponen lagi. Yang paling jelas adalah unit bekalan kuasa (PSU).

Biasanya dipasang di dalam casing komputer, PSU mengarahkan kuasa dari stopkontak ke papan induk, CPU, kad grafik, dan cakera keras anda. Ini juga mengaktifkan kipas pendingin CPU, serta sekumpulan kipas lain yang mungkin anda pasang.

Sebagai contoh, sistem yang disejukkan dengan air memerlukan kuasa juga. Dengan cara itu, ia dapat mengitar cecair penyejuk dan mengambil haba dari pemproses atau kad grafik. Panas kemudian menuju ke radiator, di mana sekumpulan kipas menyejukkannya.

Komponen penting lain termasuk kad grafik dan monitor anda. Kad grafik mengambil arahan dari CPU, memprosesnya di GPU (Unit Pemprosesan Grafik), dan akhirnya mengirimkan gambar ke monitor. Oleh itu, tanpa kad grafik dan monitor, anda tidak akan dapat melihat apa yang dilakukan oleh komputer anda.

Pemacu cakera keras komputer anda adalah bahagian terakhir teka-teki. Sekiranya anda mempunyai semua komponen yang disebutkan sebelumnya dan berfungsi, tanpa sistem operasi yang disimpan di dalam cakera keras anda, komputer anda tidak dapat melakukan sesuatu yang penting untuk anda.

Anda Tidak Boleh Melakukan Apa-apa Tanpa RAM

Semoga artikel ini membantu anda menyedari betapa pentingnya RAM untuk komputer anda. Juga, jika anda kehilangan komponen lain yang disebutkan di atas, anda tidak akan banyak menggunakan komputer anda.

Adakah anda sudah mencuba menjalankan komputer tanpa RAM? Adakah anda pernah menghadapi masalah dengan modul memori yang rosak? Sila kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.