Komputer Saya Dimatikan Secara Rawak. Apa yang boleh saya lakukan?

Pembaca TechJunkie menghubungi kami semalam bertanyakan mengapa komputer desktop mereka dimatikan secara rawak. Walaupun sukar untuk menyelesaikan masalah secara khusus melalui internet, terdapat beberapa perkara penting yang perlu diperiksa. Sekiranya komputer anda dimatikan secara rawak, inilah yang anda lakukan.

Komputer Saya Dimatikan Secara Rawak. Apa yang boleh saya lakukan?

Terdapat empat sebab utama mengapa komputer boleh dimatikan secara rawak. Mereka adalah:

 • Haba
 • Kuasa
 • Perkakasan yang rosak
 • Masalah perisian atau sistem operasi

Untuk menyelesaikan masalah penutupan rawak secara berkesan, anda perlu melihat setiap sebab utama ini. Sebab yang paling biasa adalah haba dan kuasa. Sekiranya komputer menjadi terlalu panas, BIOS atau CPU akan dimatikan untuk mengelakkan pemanasan berlebihan. Sekiranya bekalan kuasa anda tidak berfungsi dengan baik, voltan yang betul atau stabil tidak diperlukan. Sekali lagi, BIOS atau CPU akan ditutup.

Perkakasan dan perisian yang salah jarang berlaku tetapi muncul dari semasa ke semasa. Sekiranya komputer anda dimatikan sepenuhnya, ini kemungkinan besar perkakasan. Sekiranya komputer anda dihidupkan semula, ia mungkin perisian. Oleh kerana persoalannya adalah tentang mematikan dan tidak melakukan reboot, saya akan membahasnya sahaja.

Seperti disebutkan, mustahil untuk menawarkan spesifik dalam tutorial dalam talian. Sebagai gantinya, saya akan menunjukkan kepada anda di mana anda seharusnya mengasingkan penyebabnya.

Haba

Panas adalah musuh elektronik dan akan menyebabkan komputer anda dimatikan untuk menyelamatkan perkakasan yang terlalu panas dan merosakkan. Muat turun dan pasang HWMonitor atau alternatif yang menunjukkan voltan dan suhu. Terus berjalan di mana anda dapat melihatnya dan memantau suhu sistem anda semasa anda menggunakan komputer anda.

Untuk suhu operasi yang selamat untuk pemproses, lihat halaman ini. Ia sangat membantu dan menunjukkan pelbagai jenis CPU. Lihat halaman ini untuk suhu yang selamat untuk Nvidia GPU. Saya tidak dapat menemui halaman yang setara dengan AMD tetapi menganggap suhu maksimum 100C yang sama. Ini adalah suhu maksimum yang boleh ditoleransi, bukan seperti yang seharusnya dijalankan oleh GPU anda ketika menggunakan permainan atau program intensif.

Sekiranya anda melakukan overclock, beralih kembali ke jam stok adalah perkara pertama yang harus anda lakukan.

Sekiranya komputer anda panas, matikan dan keluarkan semua habuk dari bahagian dalam casing. Pastikan semua kipas casing berfungsi dan menarik udara dari depan dan menolaknya ke bahagian atas atau belakang. Pertimbangkan untuk menambah lebih banyak kipas angin atau kabel kemas untuk aliran udara yang lebih baik jika suhu menjadi masalah.

Kuasa

Komputer sangat sensitif terhadap turun naik kuasa. Malah sedikit perubahan voltan boleh menyebabkan motherboard atau pemproses ditutup untuk melindungi dirinya sendiri. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda periksa untuk mengesahkan daya stabil.

 1. Gunakan HWMonitor untuk memeriksa voltan tidak turun naik terlalu banyak.
 2. Gunakan UPS atau jalur kuasa yang menguruskan voltan dan memberikan perlindungan lonjakan.
 3. Cuba gunakan bekalan kuasa lain jika anda sudah usang.

Adalah berguna untuk mempunyai bekalan kuasa tambahan jika anda bergantung pada komputer anda. Beli yang berkualiti dari jenama yang dikenali dan bukan import yang murah. Anda benar-benar mendapat apa yang anda bayar dan ini adalah salah satu masa di mana berbelanja lebih banyak untuk kualiti akan membayar anda seadanya.

Sekiranya anda tidak mempunyai bekalan kuasa tambahan, lihat apakah anda boleh meminjamnya selama beberapa jam untuk menguji. Sebenarnya tidak ada cara lain untuk menyelesaikan masalah tanpa satu.

Saya selalu mencadangkan penggunaan jalur kuasa pelindung lonjakan untuk komputer. Ia bukan sahaja melindunginya dari lonjakan itu tetapi juga membersihkan voltan dari arus elektrik. Walaupun di bandar-bandar terbaru, voltan elektrik turun naik dengan banyak. Biasanya bekalan kuasa komputer dapat mengatasi, tetapi menyempurnakan voltan menggunakan jalur kuasa menurunkan tekanan pada bekalan kuasa itu.

Perkakasan yang rosak

Perkakasan yang rosak terkenal sukar untuk diselesaikan tetapi jarang menjadi penyebab penutupan secara rawak. Kecuali ada sesuatu yang jelas merokok, cair atau terbakar atau rosak, itu adalah proses penghapusan untuk mencari pelakunya.

 1. Kembalikan BIOS anda ke lalai dan kembali ke jam stok jika anda melakukan overclock.
 2. Keluarkan satu kad PCI atau tongkat RAM pada satu masa dan pantau. Ganti dan cuba yang lain jika komputer dimatikan.
 3. Sekiranya anda menggunakan audio dan / atau grafik luaran dan anda mempunyai onboard, beralih sementara ke audio atau grafik onboard dan uji semula. Tetapan ini ada di BIOS. Tanggalkan kad grafik atau audio sebelum menghidupkannya semula.
 4. Tukar slot dan tongkat RAM dan pantau. Lakukan masing-masing secara berasingan untuk ketelitian.

Sekiranya komputer anda berhenti dimatikan secara rawak, lihat perubahan terakhir yang anda buat. Catat perkakasan apa yang ada dan buat asal perubahan terakhir. Kemungkinan komputer anda akan dimatikan semula. Lakukan pertukaran terakhir itu sekali lagi untuk memastikan ia bukan satu kali. Sekiranya komputer tetap stabil, apa sahaja yang anda pindahkan atau alih keluar adalah penyebab ketidakstabilan. Gantikannya jika perlu.

Masalah perisian atau sistem operasi

Jarang perisian atau OS anda menyebabkan komputer anda dimatikan secara rawak. Biasanya, kesalahan perisian akan mencetuskan reboot dan bukannya mematikan. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan Windows, semua pertaruhan akan dimatikan.

Lakukan semua langkah di atas untuk haba, kuasa dan perkakasan. Sekiranya kelihatan seperti itu dan anda menggunakan Windows, but semula ke mod selamat. Mainkan filem atau jalankan permainan penyemak imbas yang mudah untuk berfungsi dan dipantau. Sekiranya komputer dimatikan, masalahnya adalah inti Windows. Sekiranya komputer tetap stabil, ia boleh menjadi perkara lain.

 1. Naik taraf Windows dan lakukan kemas kini manual pada semua pemacu utama.
 2. Periksa versi BIOS anda dan kemas kini jika perlu.
 3. Hapus sementara perisian pemantauan atau perisian pengurusan kipas yang mungkin anda gunakan.
 4. Periksa Event Viewer untuk sebarang amaran utama atau mesej penutupan dan ambil tindakan yang sewajarnya.
 5. Nyahpasang perisian atau aplikasi yang baru dipasang.
 6. Lakukan pemulihan sistem jika semuanya gagal.

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak faktor dalam menyelesaikan masalah komputer yang mati secara rawak. Saya dapati penyebabnya adalah kepanasan, kuasa, perkakasan dan perisian mengikut urutan itu, sebab itulah saya menyelesaikannya mengikut urutan itu. Ia memerlukan masa dan kesabaran dan anda akan berada di sana sementara mengasingkan penyebabnya.

Tahu ada petua penyelesaian masalah lain untuk penutupan secara rawak? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!