Cara Memindahkan Fail secara Tanpa wayar dari PC ke Android

Tentu, anda boleh memasukkan Android ke PC menggunakan kabel dan memindahkan fail dengan cara lama, tetapi kaedah itu memakan masa dan sukar untuk dinavigasi. Sebaliknya, cubalah pemindahan fail tanpa wayar. Memindahkan fail antara sistem PC dan Android sangat penting jika anda menghadapi masalah dalam menguruskan semua dokumen, foto, dan muzik anda. Walaupun pengguna Apple dapat menggunakan AirDrop untuk memindahkan fail secara wayarles antara iOS dan macOS, pengguna Android perlu berfikir di luar kotak.

Hanya kerana pemindahan fail Android memerlukan aplikasi pihak ketiga, itu tidak bermaksud mustahil dilakukan. Oleh kerana memindahkan fail anda dengan mudah tanpa bergantung pada tujuan OS tertentu, anda boleh memindahkan dokumen ke Windows dan Mac, tidak seperti AirDrop.

Sekiranya anda mencari kaedah terbaik untuk memindahkan fail komputer anda ke Android secara wayarles, berikut adalah cara terbaik untuk melakukannya.

Pindahkan Fail dari PC Anda ke Android Menggunakan Rangkaian Wi-Fi (WLAN)

Cara terbaik untuk memindahkan fail antara PC dan Android anda adalah dengan menghantarnya melalui rangkaian tanpa wayar bersama. Anda boleh menggunakan banyak aplikasi untuk ini, seperti Pemindahan Fail WiFi di Android dan Pemindahan Udara di iOS. Beberapa penyemak imbas fail juga memasukkan pemindahan fail Wi-Fi. Cukup buka aplikasi, cari, salin, dan tampal ke folder peranti lain. Untuk penyemak imbas fail, anda biasanya pergi ke bahagian rangkaian, bahagian WLAN, atau yang serupa. Ia mencari peranti yang tersedia, dan anda memilih peranti yang anda perlukan.

Pindahkan Fail Antara Android dan PC Menggunakan Bluetooth

Pada masa awal telefon pintar, Bluetooth adalah cara terbaik untuk menukar sejumlah kecil data. Walaupun tidak sesuai untuk muat turun bersaiz lebih besar, tetap merupakan kaedah yang mudah untuk memindahkan fail. Oleh kerana kebanyakan komputer riba generasi kini diaktifkan Bluetooth, ia juga perlu disediakan.

  1. Pastikan Bluetooth PC anda dihidupkan. Sekiranya aktif, anda akan melihat ikon di Dulang Sistem. Ikon juga akan dipaparkan di Pusat Tindakan sama ada Bluetooth hidup atau mati.

  2. Setelah Bluetooth diaktifkan, klik kanan ikon di Dulang Sistem dan pilih Tambahkan Peranti Bluetooth.

  3. Di tetingkap Tetapan Bluetooth, pilih Tambahkan Bluetooth atau peranti lain.

  4. Di dalam Tambahkan Peranti menu pop timbul, pilih Bluetooth untuk mencari peranti Android anda. Di Android, anda mungkin perlu membuka tetapan Bluetooth dan menekan ikon muat semula untuk mengaktifkan semula fungsi carian dan cari, atau Windows tidak akan menemuinya.

  5. Klik pada peranti apabila ia muncul. Anda mungkin juga perlu memilih nama PC pada peranti Android semasa Windows cuba menyambung.

  6. PC anda kemudian akan menunjukkan kepada anda kod untuk memastikan bahawa anda menyambung ke peranti yang betul, yang juga harus muncul di layar telefon pintar atau tablet anda. Sahkan bahawa kod sepadan, dan kemudian pilih Ya.

  7. Setelah anda mengklik seterusnya, kedua-dua peranti akan berpasangan, siap menukar fail dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan di antara dua peranti mudah alih.

Pindahkan Fail Menggunakan Pembaca Media Tanpa Wayar

Peranti yang semakin berguna untuk menguruskan media termasuk pemacu NAS mudah alih dan pembaca media tanpa wayar. Peranti ini dimuatkan dengan media melalui kad SD atau pemacu USB, yang kemudian dapat diakses dengan menyambung ke hotspot WiFi perangkat.

Ciri-ciri utama pemacu NAS atau pembaca media tanpa wayar adalah keupayaan bagi banyak pengguna untuk mengaksesnya sekaligus dan fakta bahawa mereka digunakan secara bebas daripada sambungan internet. Sebilangan besar dari mereka juga boleh bertindak sebagai power bank untuk memastikan telefon atau tablet anda digunakan dalam jangka masa yang lebih lama.

Pindahkan Fail Antara Android dan PC Menggunakan Dropbox

Google Drive dan Dropbox masih merupakan beberapa pilihan terbaik untuk memindahkan data tanpa wayar. Kedua-dua pilihan adalah platform-agnostik dan dapat diakses dari mana sahaja dengan sambungan internet, menjadikan cara mudah untuk berkongsi banyak fail atau folder dengan sedikit kekecohan.

Oleh kerana Google Drive sudah terpasang di Android, kami mengesyorkannya sebagai perhentian pertama anda. Walaupun begitu, jika anda lebih suka Dropbox, kedua-dua aplikasi berfungsi hampir sama. Satu-satunya kelemahan adalah ruang simpanan terhad pada tahap percuma Dropbox, tetapi jika anda menyegerakkan sebilangan kecil fail, ia tidak akan menimbulkan banyak masalah kepada anda.

Pindahkan Fail Antara Android dan PC Secara Tanpa wayar Menggunakan E-mel

Akhirnya, e-mel sering menjadi penyelesaian untuk berkongsi foto atau dokumen dengan rakan dan rakan sekerja dengan cepat, dan untuk alasan yang baik. Mungkin sudah agak tua, tetapi menghantar e-mel lampiran yang diinginkan kepada diri sendiri masih merupakan kaedah terbaik untuk menukar fail antara PC dan peranti Android anda.

Bergantung pada perkhidmatan e-mel yang anda gunakan, mungkin ada batas jumlah yang dapat anda kirim. Menghantar e-mel dengan dokumen yang dilampirkan semestinya berfungsi, tetapi jangan berharap menghabiskan berjam-jam untuk menghantar rakaman video tanpa masalah.

Bagaimana anda memindahkan fail dari PC ke Android? Jangan ragu untuk berkongsi cadangan dan penyelesaian anda dalam komen di bawah.