Cara Menghapus Facebook Secara Kekal dan Dapatkan Data Anda Kembali

Facebook, pada satu masa, merupakan platform yang sangat baik di mana rakan dan keluarga dapat berhubung semula, berhubung, dan berkongsi pengembaraan mereka dengan orang lain. Dalam budaya yang dipolitikkan sekarang ini, banyak pengguna Facebook telah membawa platform media sosial ke dimensi lain yang kurang menyenangkan.

Cara Menghapus Facebook Secara Kekal dan Dapatkan Data Anda Kembali

Selain dari negatif dan berterusannya keterlaluan maklumat, banyak pengguna mula mempersoalkan privasi dan keselamatan dalam talian mereka. Facebook tidak asing dengan kontroversi, seperti yang dilihat dengan bencana Cambridge Analytica.

Sekiranya anda ingin memadamkan akaun Facebook anda secara kekal dan semua data yang dimiliki syarikat mengenai anda, artikel ini akan membantu!

Cara Menyahaktifkan Facebook Sementara

Beberapa pengguna mempunyai akaun Facebook mereka sejak sekian lama. Itulah banyak kenangan, rakan, meme, dan maklumat penting lain untuk mengucapkan selamat tinggal. Sekiranya anda bimbang anda akan kehilangan akaun anda atau memerlukan sesuatu dari itu di kemudian hari, anda boleh mematikan akaun anda buat sementara waktu.

 1. Klik menu akaun di kanan atas mana-mana halaman Facebook.

 2. Pilih ‘Tetapan & Privasi’ kemudian, ‘Tetapan’ sekali lagi.

 3. Klik pada ‘Maklumat Facebook Anda’ di menu sebelah kiri.

 4. Di sebelah ‘Deactivation and Deletion’ klik ‘View’.

 5. Pastikan bahawa pilihan ‘Nyahaktifkan Akaun’ dicentang kemudian klik pada ‘Terus ke Penyahaktifan Akaun’.

Sekiranya anda menyahaktifkan akaun, profil anda tidak akan kelihatan lagi. Anda tidak akan muncul lagi dalam senarai Rakan anda, dan orang tidak dapat mencari anda. Tetapi, akaun Facebook Messenger anda akan tetap utuh.

Untuk mengaktifkan semula akaun pada bila-bila masa, anda boleh masuk semula ke akaun anda di mana-mana peranti. Sekiranya anda tidak mahu mengaktifkan semula akaun anda secara tidak sengaja, anda perlu log keluar dari semua peranti, termasuk aplikasi mudah alih.

Mengawal Privasi Facebook

Sekiranya masalah anda dengan Facebook berasal dari perspektif privasi, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengawal maklumat apa yang dikongsi syarikat dengan syarikat lain.

Selain mematikan izin lokasi dan melayari penyamaran laman media sosial, Facebook memberi pengguna beberapa kuasa atas data mereka di dalam laman web.

Sekiranya anda mahukan lebih banyak kawalan ke atas privasi anda di Facebook, lakukan ini:

 1. Ikuti langkah di atas dengan mengklik ikon anak panah di sudut kanan atas. Kemudian, klik pada 'Tetapan & Privasi.'
 2. Klik pada ‘Pintasan Privasi’.

 3. Klik ‘Urus maklumat anda’.

 4. Halaman web baru akan dibuka. Di sini, anda boleh mengikuti jalan 'Facebook'> 'Saya mahu menguruskan data saya'.

Sebilangan pilihan hanya memberi anda pautan ke arahan atau dasar privasi Facebook. Tetapi, yang lain membolehkan anda mengawal aplikasi, pilihan iklan dan perkongsian maklumat yang disambungkan yang disimpan / dikongsi syarikat.

Untuk membantu anda melindungi data anda secara dalam talian tanpa menghapus Facebook, Adblock Plus menampilkan alat yang membolehkan anda mematikan butang media sosial (Suka) yang tertanam di laman web di luar rangkaian sosial. Butang ini membolehkan Facebook mengesan perilaku melayari pengguna di luar Facebook, dan data ini dapat dibuka untuk pengiklan.

Cara Memadam Facebook secara Kekal

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan butang ‘Hapus Akaun Anda’. Pertama, anda boleh mengikuti langkah-langkah di atas untuk menyahaktifkan akaun anda dan memilih pilihan 'Padam Akaun'.

Anda juga boleh mengikuti langkah-langkah di bahagian ‘Mengendalikan Privasi Facebook’ dan memilih pilihan Hapus Akaun di bahagian bawah halaman. Tetapi, jika anda memerlukan lebih banyak bantuan, berikut adalah arahan yang lebih khusus:

1. Log masuk ke Facebook

Atas sebab keselamatan, anda perlu log masuk untuk menghapus akaun Facebook anda. Sekiranya anda menghapus akaun yang belum lama anda gunakan dan terlupa kata laluan anda; anda perlu menetapkannya semula.

 1. Pergi ke Halaman Cari Akaun Anda.

 2. Taipkan e-mel, nombor telefon, nama penuh, atau nama pengguna yang dikaitkan dengan akaun anda, kemudian klik 'Cari'.
 3. Ikuti panduan langkah demi langkah.

 4. Sekiranya anda tidak dapat mendapatkan kod pengesahan, klik pada Tidak lagi mempunyai akses ke ini? pilihan di bahagian bawah tetingkap pop timbul. Kemudian, ikuti langkah-langkah untuk mendapatkan semula maklumat log masuk anda.

Arahan lengkap mengenai cara menetapkan semula kata laluan Facebook anda boleh didapati di sini.

2. Muat turun data Facebook anda

Semasa anda ingin menghapus Facebook secara kekal, anda mungkin ingin menyimpan data anda terlebih dahulu. Anda boleh melakukannya dengan mengklik anak panah ke bawah di sudut kanan atas skrin dan memilih Tetapan.

Anda akan diberikan senarai tetapan akaun umum. Di bahagian bawah terdapat pautan untuk "memuat turun salinan data Facebook anda," di mana anda boleh melakukan perkara itu.

Catatan: Penting untuk melakukan ini sebelum meneruskan untuk menghapus akaun anda. Setelah akaun anda dipadamkan, anda perlu mengaktifkannya semula untuk memuat turun data Facebook anda. Selepas tempoh penahanan selama 30 hari, data Facebook anda akan hilang selama-lamanya.

Cara memadam akaun Facebook anda

3. Nyahaktifkan Akaun Facebook Anda secara Kekal

Sekarang setelah anda log masuk ke akaun Facebook anda, dan anda telah menyimpan semua data anda, inilah masanya untuk menyahaktifkan akaun anda. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Buka Facebook dan klik pada ikon anak panah di sudut kanan atas. Kemudian, klik pada 'Tetapan & Privasi.'

 2. Klik pada 'Tetapan' sekali lagi.

 3. Klik ‘Maklumat Facebook Anda’ di sebelah kiri.

 4. Klik ‘Lihat’ di sebelah ‘Penyahaktifan dan Penghapusan’.

 5. Klik pada gelembung di sebelah ‘Padam’. Kemudian, klik ‘Teruskan ke Penyahaktifan Akaun’.

Tetingkap pop timbul akan muncul yang berbunyi: "Jika anda tidak fikir anda akan menggunakan Facebook lagi dan ingin akaun anda dihapus, kami dapat mengurus ini untuk anda. Ingat bahawa anda tidak dapat mengaktifkan semula akaun anda atau mengambil kandungan atau maklumat yang telah anda tambahkan. Sekiranya anda masih mahu akaun anda dihapus, klik "Padam Akaun Saya."

Anda sekarang akan mendapat tetingkap pop timbul yang memperingatkan anda, sekali lagi, bahawa ini adalah keputusan tetap. Untuk memadam Facebook secara kekal, masukkan semula kata laluan anda. Anda juga perlu memasukkan CAPTCHA, kemudian klik "OK."

Cara memadam akaun Facebook anda

4. Masa bertenang

Mengklik OK pada pop timbul hapus bukanlah akhir proses. Munculan sebelumnya akan diganti dengan pesan ini: “Akaun anda telah dinyahaktifkan dari laman web dan akan dihapus secara kekal dalam 30 hari. Sekiranya anda masuk ke akaun anda dalam 30 hari ke depan, anda akan mempunyai pilihan untuk membatalkan permintaan anda. "

Setelah mengklik OK pada mesej ini, anda mempunyai masa 30 hari untuk mengubah fikiran anda. Selepas masa itu, akaun anda akan hilang selamanya tanpa cara mengaktifkannya semula atau mengambil data yang tidak anda simpan.

Untuk mengaktifkan semula akaun anda, log masuk semula ke akaun anda.

Soalan Lazim

Memadamkan akaun Facebook anda secara kekal adalah masalah besar. Itulah sebabnya kami memasukkan bahagian ini untuk memastikan anda dapat membuat keputusan yang tepat sebelum mengklik butang 'Padam'.

Berapa lama dengan Facebook menyimpan maklumat saya setelah saya memadamkan akaun saya?

Perkataan rasmi Facebook mengenai isu ini ialah mereka menyimpan maklumat anda selama 30 hari setelah mengesahkan penghapusan akaun.

Adakah Facebook selamat?

Walaupun laman web cukup selamat jika anda mempunyai kata laluan yang kuat dan persediaan pengesahan dua faktor, Facebook tidak semestinya selamat.

Laman web / aplikasi mempunyai beberapa masalah yang membuka anda kepada ancaman yang tidak diketahui (seperti hampir semua perkara lain di internet). Sekiranya anda pernah membaca salah satu panduan keselamatan dalam talian kami untuk perkhidmatan lain, sudah pasti anda sudah biasa dengan falsafah bahawa akaun anda selamat seperti yang anda buat. Ini bermaksud bahawa banyak keselamatan anda berada di tangan anda sendiri tanpa mengira strategi privasi cemerlang yang disertakan oleh pemaju.

Pertama, Facebook kurang selamat kerana syarikat itu berkongsi maklumat anda dengan syarikat lain. Walaupun Facebook mungkin tidak menjadikan maklumat ini umum, syarikat lain mungkin mempunyai kelemahan keselamatan sehingga memudahkan untuk mengakses data peribadi anda. Ini termasuk maklumat mengenai lokasi anda, peranti anda dan banyak lagi.

Seterusnya, perkongsian berlebihan boleh menjadi masalah serius. Mungkin rakan anda berkongsi bahawa anda berada di restoran tempatan, atau anda menghantar gambar dengan sekolah anak anda di latar belakang. Berhati-hatilah dengan semua yang anda hantar di Facebook (termasuk di latar belakang foto anda) untuk mengurangkan kemungkinan seseorang mengetahui sesuatu tentang diri anda yang lebih baik anda rahsiakan.

Bagaimana saya memadam Facebook Messenger?

Seperti yang dinyatakan di atas, apabila anda menghapus akaun Facebook anda, akaun Facebook Messenger anda tetap ada. Untuk memadamkan akaun Messenger anda, lakukan ini:

1. Buka Facebook Messenger dan ketik ikon profil anda di menu sebelah kanan atas untuk mengakses pilihan dropdown.

2. Klik pada 'Undang-undang & Dasar.'

3. Klik pada 'Nyahaktifkan Messenger.'

4. Masukkan kata laluan anda.

5. Klik 'Nyahaktifkan'.

Bagaimana saya memadamkan akaun Facebook saya jika saya tidak dapat log masuk?

Sekiranya, atas sebab tertentu, anda tidak dapat log masuk ke akaun Facebook anda, langkah pertama adalah dengan mencuba menetapkan semula kata laluan anda dan mendapatkan akses. Senario kes terbaik dalam keadaan ini ialah anda boleh log masuk dan menyelesaikan langkah-langkah di atas.

Namun, jika akaun anda telah diretas atau dirampas, anda boleh mendapatkan semula akses dengan melaporkan akaun anda sendiri kepada pasukan Sokongan Facebook. Lawati laman web ini untuk menyelesaikan langkah-langkah yang diperlukan untuk melaporkan akaun anda. Setelah log masuk semula, anda boleh mengikuti langkah-langkah di atas untuk menghapus akaun anda secara kekal.

Adakah anda mempertimbangkan untuk memadamkan akaun Facebook anda secara kekal? Adakah tutorial kami membantu anda untuk mencapai matlamat anda? Beritahu kami dalam komen di bawah!