Cara Mengkonfigurasi Windows 10 File Explorer untuk Dibuka dengan Paparan PC Ini

Kembali ke Windows 7 dan Windows 8, File Explorer dibuka secara lalai ke paparan ‘Computer’ atau ‘This PC’ masing-masing, memberikan gambaran keseluruhan pengguna mengenai folder rumah mereka, pemacu tempatan, dan lokasi rangkaian. Paparan ini masih tersedia di Windows 10, tetapi File Explorer kini dibuka secara lalai dalam paparan ‘Akses Pantas’ yang baru. Tampilan Akses Pantas mirip dengan pilihan 'Semua Fail Saya' di Mac OS, yang menunjukkan folder dan dokumen mereka yang sering diakses oleh pengguna.

Cara Mengkonfigurasi Windows 10 File Explorer untuk Dibuka dengan Paparan PC Ini

Sebilangan pengguna menyukai jenis antara muka ini kerana memudahkan untuk mencari fail dan folder yang paling baru diakses dengan cepat, serta data yang berkaitan. Pengguna lain, terutamanya pengguna Windows lama, membencinya. Pengurusan fail yang baik menghilangkan keperluan untuk paparan data pengguna Quick Access yang ringkas, dan pengguna yang berkuasa lebih suka mendapatkan gambaran keseluruhan mengenai PC mereka yang sekarang — termasuk maklumat tentang pemformatan pemacu, bahagian rangkaian yang dipasang, dan kapasitas yang tersedia — sebagai gantinya. Selanjutnya, paparan PC ini mempunyai pilihan unik di bar alat pita, seperti jalan pintas untuk memetakan pemacu rangkaian dan melihat sifat sistem, menjadikannya jauh lebih berguna daripada Akses Pantas bagi banyak pengguna.

Syukurlah, Microsoft telah memasukkan pilihan yang membolehkan pengguna Windows 10 memilih pandangan yang akan digunakan oleh File Explorer secara lalai. Inilah cara mengkonfigurasi File Explorer untuk dibuka dalam paparan PC ini di Windows 10.

Menukar Pandangan

Penjelajah Fail di Windows 10 mempunyai sebilangan pandangan yang membolehkan anda melihat kandungan anda dengan cara yang anda mahukan, tetapi anda perlu mengetahui di mana mencari untuk menukar pandangan anda.

Langkah 1: Pada Windows 10, buka tetingkap File Explorer baru dan klik Pandangan tab dari bar alat pita.

Langkah 2: Di tab Lihat, cari dan klik Pilihan, disenaraikan secara lalai di bahagian paling kanan pita.

Langkah 3: Di tetingkap Pilihan Folder, pastikan anda berada di tab Umum dan kemudian cari kotak lungsur berlabel Buka Penjelajah Fail Ke. Klik menu lungsur turun dan pilih PC ini. Klik okey untuk menyimpan perubahan anda dan menutup tetingkap.

Tidak perlu log keluar atau but semula PC anda. Cukup buka tetingkap Penjelajah Fail baru dan anda akan melihat bahawa secara automatik akan memaparkan paparan PC Ini secara lalai. Tampilan Akses Pantas masih ada dan dapat dilihat pada bila-bila masa, tetapi pengguna yang lebih suka paparan yang lebih terperinci ini tidak perlu mengakui Akses Pantas kecuali mereka memilih untuk beralih. Penjelajah Fail di Windows 10 adalah alat yang sangat hebat yang membolehkan anda mengubah cara menggunakan PC anda - anda hanya perlu tahu di mana mencarinya.