Bagaimana Menyambungkan Amazon Fire TV Stick anda ke WiFi Tanpa Alat Jauh

Tongkat TV Amazon Fire adalah peranti yang sangat berguna dan sangat mudah alih untuk mendapatkan kandungan streaming di mana-mana televisyen. Setelah anda memilikinya, satu-satunya perkara yang anda perlukan ialah sambungan internet tanpa wayar dan televisyen dengan port HDMI. Kemudahan dan kemudahan pengangkutan ini telah menyebabkan banyak orang yang sering bepergian - sama ada untuk bekerja atau bersantai - untuk membawa Fire Stick mereka di jalan bersama mereka. Dengan saiznya yang kecil dan penyediaan yang mudah, membawa Fire Stick bersama-sama bermaksud anda hanya perlu memasukkan kata laluan WiFi hotel atau Airbnb anda untuk mendapatkan akses ke peranti; setelah anda tersambung ke web, anda sudah log masuk ke akaun Netflix anda, atau akaun perkhidmatan streaming lain yang anda gunakan.

Cara Menyambungkan Amazon Fire TV Stick anda ke WiFi Tanpa Alat Jauh

Malangnya, bencana boleh melanda, dan jika anda terlupa membawa alat kawalan jauh, anda mungkin tidak bernasib baik. Jangan bimbang - kami sedia membantu. Bukan sahaja menyambungkan Fire Stick anda ke internet jika anda terlupa membawa alat kawalan jauh, tetapi anda boleh terus menggunakan Fire Stick tanpa alat kawalan jauh setelah anda menyambungkannya. Mari lihat bagaimana.

Gunakan alat kawalan jauh HDMI-CEC

Adakah anda berhampiran Walmart atau Best Buy? Kemungkinan anda mungkin dapat mengambil alat kawalan jauh pihak ketiga, mirip dengan alat kawalan jauh universal, hanya dengan beberapa dolar. Alat kawalan jauh ini biasanya dirancang untuk mengawal semua jenis peranti, termasuk Roku, Apple TV, dan paling relevan dengan artikel ini, Fire TV. Sebilangannya lebih universal, menawarkan sokongan mereka untuk pelbagai jenis kotak, sementara yang lain dipasarkan terus untuk pemilik Fire TV. Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana ia berfungsi, tetapi secara amnya, ia sangat mudah, menggunakan standard universal yang dikenali sebagai HDMI-CEC.

HDMI-CEC adalah singkatan dari HDMI-Consumer Electronics Control, dan ini adalah standard yang agak baru untuk elektronik pengguna, yang memungkinkan tahap interoperabiliti tinggi antara peranti yang menyambung melalui HDMI. Sebagai contoh, katakan anda mempunyai Chromecast yang disambungkan ke TV anda, dan mod input TV anda kini ditetapkan ke pemain DVD yang disambungkan pada port HDMI yang lain. Sekiranya anda memerintahkan Chromecast untuk mula memainkan sesuatu di TV, ia akan secara automatik menukar input di TV ke input Chromecast tanpa anda harus mencari alat kawalan jauh dan mengubah sendiri. Jadi bagaimana ini dapat membantu anda dalam keadaan semasa anda?

Seperti yang telah kami sebutkan, anda mungkin dapat mengambil alat kawalan jauh universal pintar yang berfungsi untuk anda. Sekiranya anda bernasib baik dan menggunakan televisyen generasi baru, anda mungkin dapat mengawal Fire Stick anda dari jarak jauh yang digunakan televisyen anda. Walaupun CEC keluar dengan standard HDMI 1.3 pada tahun 2002, tidak setiap TV yang dibuat sejak itu telah menerapkannya, kerana ia adalah ciri pilihan. Sebilangan besar TV berkualiti tinggi semestinya memilikinya, dan jika TV anda menyokongnya maka masalah anda sudah selesai.

Sekiranya anda mempunyai akses ke alat kawalan jauh yang berfungsi atau kemampuan untuk mengawal peranti anda melalui telefon anda, anda mungkin ingin memeriksa untuk memastikan bahawa alat itu diaktifkan pada Fire TV Stick anda. Syukurlah, ia hanya memerlukan beberapa langkah. Sekiranya anda mempunyai alat kawalan jauh,

 1. Navigasi ke Tetapan dan Paparan dan Bunyi.
 2. Pilih Paparan dan Tetapan dan periksa HDMI-CEC dan pastikan ia diaktifkan.

Anda mungkin perlu mengaktifkan CEC di televisyen juga. Pilihannya terdapat di menu Tetapan TV. Malangnya, kebanyakan pengeluar TV tidak menyebutnya CEC, sebaliknya "menjenamakan" dengan label buatan sendiri dan tidak bermakna. Berikut adalah senarai beberapa jenama TV yang paling biasa dan nama yang mereka berikan ciri CEC:

 • AOC: Pautan E
 • Hitachi: HDMI-CEC
 • LG: SimpLink atau SIMPLINK
 • Mitsubishi: NetCommand untuk HDMI
 • Onkyo: RIHD
 • Panasonic: HDAVI Control, EZ-Sync, atau VIERA Link
 • Philips: Pautan Mudah
 • Perintis: Kuro Link
 • Runco International: RuncoLink
 • Samsung: Anynet +
 • Tajam: Pautan Aquos
 • Sony: Penyegerakan BRAVIA
 • Toshiba: CE-Link atau Regza Link
 • Vizio: CEC

Aktifkan CEC (dengan nama apa pun) di TV, sambungkan Fire TV Stick anda dengan normal, dan anda seharusnya dapat memasang Fire TV Stick anda dan mengawalnya dengan alat kawalan jauh TV. Anda tidak akan mempunyai akses ke ciri kawalan suara pada peranti anda, tetapi anda akan dapat melalui kawalan navigasi pada alat kawalan jauh TV.

Gunakan Telefon Pintar Anda sebagai Hotspot dan Peranti Lain untuk Mengawal Fire TV Stick

Sekiranya TV anda tidak menyokong CEC, atau jika atas sebab tertentu anda mematikannya di Fire TV Stick anda, maka anda mungkin tertanya-tanya mengapa anda tidak boleh menggunakan telefon anda sebagai alat kawalan jauh untuk Fire TV Stick anda. Lagipun, ada aplikasi Fire TV untuk telefon pintar anda, dan di rumah anda boleh menggunakan telefon anda sebagai alat kawalan jauh kapan saja, walaupun menggunakan kawalan suara! Malangnya, ada tangkapan. Telefon pintar anda tidak bercakap secara langsung dengan Fire TV Stick — sebaliknya, kedua-duanya harus berada di rangkaian WiFi yang sama. Dan ingat, Fire TV Stick anda sudah siap berfungsi pada anda kediaman Rangkaian WiFi - yang mungkin tidak anda bawa dalam perjalanan anda. Dan tanpa ada cara untuk berinteraksi dengan Fire TV Stick anda untuk menukar sambungan rangkaiannya dengan WiFi tempatan anda, mereka tidak akan dapat bercakap antara satu sama lain, jadi alat kawalan jauh telefon pintar tidak akan berfungsi.

Tetapi ada cara yang bijak untuk membuatnya berfungsi. Inilah yang anda buat.

 1. Sediakan telefon pintar atau peranti lain sebagai tempat liputan wayarles. Apabila anda mengaktifkan hotspot, tetapkan SSID dan kata laluan rangkaian anda agar sama seperti yang terdapat di rangkaian rumah anda, dengan yang digunakan oleh Fire TV Stick.
 2. Pasang dan jalankan aplikasi Amazon Fire TV pada peranti kedua. Ini boleh menjadi tablet, telefon kedua anda, atau telefon yang dipinjam. Anda hanya memerlukannya sebentar.
 3. Pada peranti kedua, sambungkan ke tempat liputan wayarles yang anda buat pada langkah 1.
 4. Kini peranti kedua anda (alat kawalan jauh) dan Fire TV Stick disambungkan ke rangkaian WiFi yang sama, dan dapat saling melihat!
 5. Sambungkan Fire TV Stick anda ke TV. Peranti kedua anda akan dapat melihat dan mengawal Fire TV Stick.
 6. Gunakan peranti kedua untuk menetapkan semula sambungan rangkaian pada Fire TV Stick anda ke rangkaian WiFi tempatan di hotel atau di mana sahaja anda tinggal.
 7. Matikan hotspot.

Kini anda boleh menggunakan peranti kedua atau peranti pertama anda sebagai alat kawalan jauh untuk Fire TV Stick! (Perhatikan bahawa alasan anda memerlukan dua peranti ialah telefon pintar tidak dapat menyambung ke tempat liputan wayarles sendiri untuk sambungan rangkaiannya.) Selagi anda mengetahui SSID dan kata laluan rangkaian terakhir yang anda sambungkan dengan Amazon Fire Stick, anda emas.

Satu kemungkinan yang menarik dengan penyelesaian dua peranti ini adalah bahawa setelah anda membuat semula sambungan rangkaian untuk Fire TV Stick anda, anda boleh menggunakan Echo atau Echo Dot untuk mengawal Fire TV Stick dan bukannya menggunakan telefon pintar atau tablet anda. Anda memerlukan telefon pintar atau tablet untuk melakukan konfigurasi awal, kerana anda tidak dapat mengubah tetapan rangkaian dengan perintah suara, tetapi setelah selesai, Anda dapat menyesuaikan Echo atau Echo Dot ke jaringan yang sama dan menggunakan fitur perintah suara untuk mengawal Tongkat anda.

Penggantian Jauh

Tidak seperti menggunakan alat kawalan jauh HDMI-CEC universal, anda juga boleh membeli alat ganti jarak jauh yang dibuat khusus untuk peranti Fire Stick yang semestinya berfungsi dengan baik. Anda biasanya tidak akan menjumpainya di kedai kotak besar tempatan anda, tetapi Amazon mempunyai pilihan untuk memilih alat kawalan jauh baru yang direka khas untuk peranti anda. Sebenarnya, terdapat dua versi berbeza dari alat kawalan jauh Fire yang boleh anda ambil dalam talian: model generasi pertama yang merangkumi Alexa built-in, dan model gen kedua yang menambah kawalan kuasa dan kelantangan tepat ke alat kawalan jauh. Pastikan anda memeriksa keserasian dengan Fire Stick anda dengan melihat keterangan sebelum membelinya.