Cara Menghubungkan Tablet Api Amazon anda ke WiFi

Dengan Black Friday dan Cyber ​​Monday sekarang di belakang kami dan diskaun yang menggelikan yang ditawarkan Amazon di Fire, saya mengesyaki terdapat banyak pemilik tablet baru di luar sana sekarang. Saya mengira diri saya di antara mereka, kerana saya mendapat 10 "Api pada Black Friday dengan wang yang sangat sedikit. Ia telah berjalan dengan baik setakat ini, tetapi memerlukan lebih banyak usaha daripada yang diperlukan untuk menghubungkannya ke WiFi. Berikut adalah panduan ringkas untuk menyambungkan tablet Amazon Fire anda ke WiFi.

Cara Menghubungkan Tablet Api Amazon anda ke WiFi

Secara teori, menyambungkan tablet Fire anda ke WiFi adalah mudah. Sekiranya ia berfungsi dengan betul, pada dasarnya ia dapat dilakukan dengan sedikit input daripada anda. Leret ke bawah pada skrin utama, pilih Wayarles dan kemudian WiFi, dan ketuk untuk menghidupkan. Ia kemudian harus menyambung ke rangkaian anda dan anda pergi. Bagi sesetengah orang, termasuk saya, tidak semudah itu.

Menyambungkan tablet Fire ke WiFi

Sekiranya anda sudah menyiapkan rangkaian WiFi anda dan Api anda berfungsi dengan betul, proses di atas harus menghubungkan tablet Fire anda ke rangkaian anda dan anda seharusnya dapat menggunakan internet dengan segera. Sekiranya anda tidak keberatan sedikit penggunaan bateri, anda boleh membiarkan WiFi dihidupkan dan secara automatik ia akan bergabung dengan rangkaian setiap kali ia mengesannya. Jika tidak, jika anda lebih suka menjimatkan bateri anda apabila anda boleh, menghidupkan dan mematikan sambungan ke WiFi secara manual hanya memerlukan beberapa saat.

Untuk menyambungkan tablet Fire ke rangkaian WiFi anda untuk pertama kalinya, lakukan ini:

 1. Buka kunci tablet dan sapu ke bawah pada skrin utama.
 2. Pilih WiFi dan hidupkan.
 3. Pilih rangkaian anda dan pilih Sambung.
 4. Masukkan kata laluan rangkaian.

Mungkin memerlukan masa beberapa saat untuk Fire Anda mengesahkan dengan rangkaian anda tetapi setelah selesai, Fire harus segera disambungkan. Ia juga harus mengingati rangkaian dan log masuk secara automatik lain kali.

Semasa saya cuba menyambungkan tablet Fire saya ke rangkaian WiFi saya, ia terus memberitahu saya bahawa ia tidak dapat mengesahkan dengan rangkaian. Saya tahu bahawa saya menyiapkannya dengan betul kerana saya mempunyai setengah lusin peranti lain yang menggunakannya dan tidak ada yang mengalami masalah.

Penyediaan WiFi manual

Sekiranya tablet Fire anda tidak tersambung ke rangkaian wayarles anda secara automatik, anda boleh menyiapkannya secara manual. Ia cukup mudah dan boleh mengelakkan masalah konfigurasi yang mungkin anda alami.

 1. Leret ke bawah dari skrin utama untuk mengakses Tanpa Wayar dan hidupkan WiFi.
 2. Pilih Sertai Rangkaian Lain.
 3. Taipkan nama rangkaian anda ke dalam kotak SSID Rangkaian.
 4. Pilih jenis keselamatan yang betul dari menu lungsur turun.
 5. Ketik kata laluan rangkaian dan pilih Simpan.

Sekiranya anda tidak mengetahui jenis keselamatan rangkaian, periksa penghala anda. Ia akan berada di suatu tempat di halaman tanpa wayar. Ia mungkin WPA, WPA2-PSK, WPA2-AES, atau semacamnya. Mudah-mudahan, ia akan menjadi WPA2, kerana jika itu WPA maka itu bermakna rangkaian anda tidak selamat.

Penyelesaian masalah menyambungkan tablet Amazon Fire ke WiFi

Sekiranya penyediaan manual atau automatik tidak berfungsi, kita perlu melakukan sedikit penyelesaian masalah. Kita akan mulakan dengan perkara mudah dan kemudian periksa yang tidak begitu jelas.

Nyalakan semula penghala WiFi anda

Sekiranya Api sama sekali tidak menyambung, nyalakan semula penghala wayarles anda. Walaupun peranti lain menyambung tanpa masalah, reboot penghala akan menangani sebahagian besar masalah log masuk. Cubalah ini terlebih dahulu dan cuba sertai rangkaian seperti yang dijelaskan di atas sekali lagi.

Nyalakan semula Api anda

Sekiranya but semula penghala anda tidak berfungsi, nyalakan semula Api anda sepenuhnya. Ia akan menghapus tablet dari tetapan atau konfigurasi yang salah yang belum disimpan dan membolehkannya menyambung.

Periksa Mod Pesawat dimatikan

Ini mungkin terdengar sangat jelas, bukan? Jangan tertipu; malah perkara yang paling jelas boleh berubah menjadi tidak selesa apabila mereka merasakannya. Anda tidak tahu berapa banyak panggilan telefon bimbit dan tablet yang saya hadiri di mana Mod Pesawat telah dihidupkan secara tidak sengaja. Luncurkan ke bawah pada skrin utama dan periksa semula bahawa ia dimatikan.

Periksa penjimatan bateri di Api anda

Api berusaha untuk menjimatkan bateri di mana ia boleh dan kadang-kadang dengan mengorbankan kemudahan. Navigasi ke Aplikasi, Tetapan, dan Tetapan WiFi. Pilih Menu dan Lanjutan. Pilih Dasar Tidur WiFi dan jalankan pelbagai pilihan. Lumpuhkan tidur WiFi semasa dicolokkan, dan pertimbangkan untuk menetapkan pemutusan ke Jangan sekali-kali jika anda hanya menggunakan tablet di rumah, di mana anda biasanya dapat mengecasnya tanpa banyak masalah.

Kilang semula Api anda

Tetapan semula kilang selalu menjadi pilihan terakhir. Ini akan menghapus semua data dan tetapan anda dan mengembalikan peranti ke stok. Sekiranya Api baru, maka ini tidak akan menjadi banyak masalah, tetapi ia boleh menjadi kerumitan jika anda mempunyai Api untuk sementara waktu. Sekiranya peranti lain dapat menyambung ke rangkaian wayarles anda dan anda telah mencuba semua langkah lain ini dan tidak ada yang membantu, mungkin satu-satunya pilihan anda sebelum anda mengembalikan peranti tersebut.

 1. Leret ke bawah dari skrin utama Fire.
 2. Pilih Tetapan dan Pilihan Peranti.
 3. Pilih Tetapkan Semula ke Lalai Kilang.
 4. Sahkan dengan pilihan Tetapkan Semula.

Bergantung pada berapa lama anda mempunyai Fire dan berapa banyak barang yang telah anda pasang, ini boleh memakan masa satu atau lima minit. Buat kopi dan renungkan tempat anda di dunia semasa anda menunggu. Setelah selesai, ulangi semua langkah di atas untuk berhubung.