Cara Menghubungkan Router ke Router

Di rumah tangga biasa, penghala tunggal lebih daripada cukup. Pasti, mungkin ada beberapa titik mati di sana-sini, tetapi Wi-Fi keseluruhannya kuat dan stabil. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan di mana penghala kedua mungkin diperlukan.

Cara Menghubungkan Router ke Router

Anda mungkin mahu membuat subnetwork yang terpisah di streaming rumah anda pada peranti tertentu, tetapi tidak mahu melambatkan internet pada peranti lain.

Juga, ruang komersial mungkin memerlukan lebih dari satu penghala, bergantung pada ukurannya. Adakah anda memerlukan penghala kedua dan tidak pasti bagaimana menghubungkannya? Tidak ada masalah, kami akan membimbing anda melalui keseluruhan proses.

Menyambungkan Penghala Berwayar Kedua

Sekiranya penghala kedua tidak mempunyai keupayaan tanpa wayar, anda perlu menggunakan kabel Ethernet. Pertama, pastikan penghala utama anda disiapkan dengan betul.

Setelah anda mengesahkan bahawa internet berfungsi, ambil salah satu hujung kabel Ethernet dan pasangkannya ke port LAN penghala utama.

Hujung kabel yang lain menuju ke port WAN penghala kedua. Perlu diingat bahawa pada beberapa router, WAN juga dilabel sebagai "Internet."

Walaupun kaedah ini memerlukan penggunaan kabel Ethernet, yang mungkin tidak sesuai, ia juga merupakan pilihan yang lebih baik. Kelajuan internet yang diterima melalui penghala berwayar selalu lebih baik dan stabil.

Menyambungkan Penghala Tanpa Wayar Kedua

Apabila sambungan berwayar antara dua router bukan pilihan, anda memerlukan penghala kedua yang akan berfungsi sebagai pengulang tanpa wayar atau titik akses tanpa wayar.

Yang harus anda lakukan ialah meletakkan penghala sekunder di lokasi di mana isyarat penghala utama sangat kuat.

Anda mungkin perlu meluangkan sedikit masa untuk mencari tempat terbaik untuk penghala kedua. Secara keseluruhan, ini adalah strategi yang baik ketika anda ingin meningkatkan isyarat Wi-Fi di kawasan tertentu di rumah anda.

Juga, untuk memanfaatkan sepenuhnya fungsi penghala dari penghala kedua, ia perlu disiapkan dalam mod klien. Itu adalah ciri yang tidak disokong oleh kebanyakan penghala rumah.

Untuk memastikan penghala anda mempunyai fungsi ini, anda mesti melihat semua dokumentasi yang disertakan.

Tetapan Saluran Wi-Fi untuk Penghala Tanpa Wayar

Apabila anda bergantung pada sambungan tanpa wayar antara dua penghala di rumah anda, anda mungkin menghadapi masalah gangguan isyarat.

Ini boleh menyebabkan sambungan terputus dan internet menjadi perlahan. Setiap penghala Wi-Fi mempunyai rentang frekuensi Wi-Fi tertentu, yang juga disebut saluran.

Apabila kedua-dua penghala menggunakan saluran bertindih di ruang yang sama, gangguan isyarat ini berlaku. Nasib baik, ada cara untuk mengelakkan ini. Sekiranya anda menetapkan penghala utama pada saluran 1 atau 6 dan menetapkan penghala kedua ke saluran 11, tidak akan ada gangguan.

Konfigurasi Alamat IP Penghala Kedua

Setiap penghala rumah menggunakan alamat IP lalai, yang biasanya terlihat seperti ini: 151.101.65.121, tetapi mungkin sedikit berbeza bergantung pada model penghala.

Penghala kedua anda akan mempunyai alamat IP yang sama dengan penghala utama anda. Tidak perlu mengubah apa pun kecuali anda ingin mengkonfigurasi penghala sekunder sebagai titik akses atau suis rangkaian.

Gunakan Penghala Kedua sebagai Suis atau Titik Akses

Titik akses adalah peranti yang menyampaikan rangkaian kawasan tempatan tanpa wayar. Biasanya terdapat di pejabat atau bangunan besar.

Ia memerlukan sambungan melalui kabel Ethernet untuk memproyeksikan Wi-Fi di kawasan tertentu. Tetapi tahukah anda bahawa anda dapat mengubah penghala kedua menjadi titik akses dan beralih? Begini caranya:

  1. Pastikan untuk mematikan Protokol Konfigurasi Host Dinamik atau DHCP pada penghala sekunder anda.

  2. Seterusnya, pastikan bahawa kabel Ethernet menggunakan sambungan LAN-ke-LAN melalui port. (Bukan LAN-ke-WAN seperti yang dinyatakan sebelumnya.)

Ini akan menjadikan penghala utama anda sebagai gerbang tunggal dengan semua fungsi penghalaan. Penghala kedua anda akan berfungsi sebagai suis dan titik akses.

Konfigurasikan Penghala Kedua Tanpa Sokongan Subnetwork

Dukungan subnetting atau subnetwork berguna jika anda suka streaming kandungan HD, tanpa menghalang keluarga anda menikmati sambungan internet yang stabil.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang sokongan subjaringan tidak diperlukan, dan anda lebih suka menyambungkan dua penghala tanpanya. Sekiranya anda tidak mahu membahagikan rangkaian IP anda, anda harus melakukan beberapa perkara;

  1. Tukar alamat IP tempatan penghala kedua dan ubah jika perlu. Itu harus berada dalam jarak alamat jaringan penghala pertama dan tidak bertentangan dengan peranti lain di rangkaian.
  2. Julat alamat DHCP penghala kedua harus berada dalam julat yang sama dengan penghala pertama. Pilihan lain adalah untuk mematikan DHCP sepenuhnya dan menetapkan alamat IP pada setiap peranti secara manual.

Memaksimumkan Penghala Kedua

Sekiranya anda mempunyai penghala lama di rumah, mudah untuk menggunakannya dengan baik. Dengan kabel Ethernet, anda dapat membuat subnetwork, switch, atau access point. Dengan sambungan tanpa wayar, ia menjadi pengulang dan merangkumi tempat-tempat mati Wi-Fi di sekitar rumah.

Beberapa konfigurasi akan diperlukan, jadi ada baiknya mengetahui cara mencari alamat IP penghala. Juga, kedua-dua penghala memerlukan penempatan yang betul di dalam rumah. Di mana sahaja anda memilih untuk meletakkan penghala pertama, yang kedua tidak boleh terlalu jauh.

Akhirnya, jika anda mempunyai penghala moden di tangan anda, anda akan mempunyai lebih banyak pilihan penyesuaian yang dapat anda akses melalui aplikasi yang berkaitan.

Adakah anda pernah menggunakan penghala kedua di rumah sebelum ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.