Cara Menghubungkan Echo Show 5 ke Pembesar Suara Bluetooth

Echo Show 5 mempunyai pembesar suara terbina dalam yang berfungsi dengan baik untuk mendengar dan panggilan biasa. Tetapi jika anda agak audiophile, anda akan dapati pembesar suara bawaan kekurangan daya dan tahap suara untuk memberikan senyuman di wajah anda.

Cara Menghubungkan Echo Show 5 ke Pembesar Suara Bluetooth

Memasangkan pembesar suara Bluetooth tambahan adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan lebih banyak oomph dari Echo Show 5. Satu-satunya kelemahan: anda hanya boleh memasangkan satu peranti Bluetooth pada satu masa. Walau bagaimanapun, ini adalah sesuatu yang mungkin diperbaiki dengan kemas kini yang akan datang. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kaedah pasangan yang berbeza.

Sebelum awak mula

Pembesar suara Bluetooth dan Pertunjukan Gema anda harus berjarak tiga atau lebih kaki. Juga, lebih baik mendapatkan pembesar suara yang diperakui Echo.

Sebagai contoh, peranti ini menyokong kebanyakan model dari JBL, Bose, Bang & Olufsen, Sony, Harman Kardon, dan Onkyo, untuk beberapa nama. Bagi profil Bluetooth, Echo Show menyokong Profil Pengedaran Audio Lanjutan (A2DP) dan Profil Kawalan Jauh Audio / Video (AVRCP).

Setelah anda mempunyai pembesar suara yang betul, hidupkan dan tingkatkan kelantangan (dan jangan lupa untuk memutuskan sambungan semua peranti Bluetooth lain dari Echo Show 5). Kini, kedua-dua alat siap untuk digandingkan.

Catatan: Model pembesar suara yang disokong dan keserasian Bluetooth berlaku untuk Echo Show 5 dan kebanyakan peranti lain dari siri Amazon Echo.

sambungkan echo show 5 ke pembesar suara bluetooth

Memasangkan Pembesar Suara - Cara Mudah

Cara terpantas dan termudah untuk memasangkan pembesar suara adalah dengan memanfaatkan kawalan suara. Ucapkan "Alexa, pair" atau "Alexa, Bluetooth", perintah yang menjadikan Echo dalam mod berpasangan. Untuk mengesahkan, AI bertindak balas dengan mengatakan: "Mencari".

Sekarang, anda perlu memulakan pemasangan pada pembesar suara. Biasanya, terdapat butang fizikal pada pembesar suara yang menampilkan ikon Bluetooth atau hanya menyebut "Pasangkan". Setelah menekan butang yang ditentukan, Echo Show 5 seharusnya dapat menemui dan menyambung ke pembesar suara. Anda mungkin perlu mengeluarkan arahan lisan untuk mengesahkannya. Sekiranya Alexa gagal menghubungkan Echo anda ke pembesar suara, anda akan mendengar peringatan untuk mengaktifkan Bluetooth.

Berpasangan melalui Aplikasi Alexa

Menggunakan aplikasi Alexa tidak lebih sukar, tetapi ada lebih banyak tindakan dan menu untuk dinavigasi. Sudah tentu, penjelasan ini mengandaikan bahawa anda telah memasang dan log masuk ke aplikasi Alexa.

sambungkan echo show 5 ke bluetooth

Lancarkan aplikasi dan pilih Peranti; ia terletak di kanan bawah skrin. Ketuk ikon tambah dan pilih Tambah Peranti / Siapkan peranti baru, kemudian tetapkan pembesar suara anda ke mod pengawetan. Pilih Pembesar suara dalam aplikasi Alexa dan pilih jenama, kemudian model pembesar suara dari cadangan yang ada. Setelah selesai, Alexa memberitahu bahawa sambungannya telah berjaya.

Petua dan Trik Kawalan Suara

Pembesar suara pihak ketiga yang disokong Alexa dapat dikawal suara melalui aplikasi proprietari mereka, tetapi anda hanya boleh memainkan Amazon Music. Sekiranya anda ingin melakukan streaming dari Apple Music, Spotify, atau Pandora, diperlukan pembesar suara berjenama Echo.

Nasib baik, terdapat beberapa pengecualian seperti Megaboom, UE Boom 2, dan Sonos. Yang terakhir memberikan sokongan untuk Pandora, Spotify, TuneIn Radio, Deezer, dan banyak lagi. UE Boom 2 dan Megaboom mempunyai fitur "Say it to Play it" untuk mengakses arahan suara dan pembantu maya pada peranti Android dan iOS. Pilihan ini juga membolehkan anda melakukan streaming dari perkhidmatan yang berbeza.

Dengan aplikasi pembesar suara proprietari, pilihan untuk menambahkan Amazon Alexa biasanya berada di bawah Tambah Suara Kawalan. Anda juga diminta untuk log masuk ke akaun Amazon dan memautkan perkhidmatan streaming pilihan.

Cara Memutuskan Pembesar Suara Bluetooth

Tidak ada sains yang tepat untuk memutuskan sambungan pembesar suara Bluetooth dari Echo anda. Cara mudah adalah dengan mengatakan: "Alexa, putuskan sambungan" atau anda boleh menggunakan menu Tetapan Echo Show.

Leret ke bawah pada layar Echo Show untuk mendedahkan menu utama dan pilih Tetapan. Pilih Bluetooth dan ketuk ikon "i" untuk mengakses maklumat mengenai peranti yang disambungkan, tekan Putuskan sambungan, dan anda boleh pergi.

Bluetooth

Menu yang sama menampilkan pilihan "Lupakan Peranti", jika anda mengetuknya, tindakan akan mengeluarkan pembesar suara sepenuhnya dari menu Bluetooth. Apabila anda ingin menyambung semula ke pembesar suara yang sama, anda perlu memasangkan kedua peranti itu sekali lagi.

Catatan: Tindakan yang sama berlaku untuk peranti Bluetooth lain yang anda pasangkan dengan Echo Show.

Cara Menyambungkan ke Fon Kepala Bluetooth

Tidak sukar untuk meneka bahawa tindakan yang sama diperlukan untuk memasangkan fon kepala Bluetooth. Untuk merakam, anda boleh menggunakan arahan Alexa dan menyelesaikan penyediaan secara lisan atau menggunakan menu Tetapan. Walau apa pun, fon kepala perlu dihidupkan dan anda harus meningkatkan kelantangannya.

Setelah sistem menemui fon kepala, sahkan pasangannya dengan memilih fon kepala dari menu di layar atau katakan: "Alexa, pasangkan + nama fon kepala". Untuk memutuskan sambungan, anda menggunakan kaedah yang sama seperti yang dijelaskan dalam perenggan sebelumnya.

Trik kemas: Sekiranya anda ingin beralih ke pembesar suara Echo yang terpasang dengan cepat, matikan fon kepala anda dan audio akan disalurkan ke peranti secara automatik.

Potong Kord

Walau apa pun cara anda melihatnya, menyambungkan Echo Show 5 ke pembesar suara Bluetooth adalah sangat mudah. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan memanfaatkan arahan suara Alexa. Satu-satunya kelemahan ialah anda hanya dapat menyambungkan satu peranti Bluetooth pada satu masa.

Pembesar suara Bluetooth apa yang anda gunakan? Adakah anda menghadapi masalah untuk menyambungkannya ke Echo Show anda? Kongsi pendapat anda dengan komuniti TechJunkie yang lain di bahagian komen di bawah.