Cara Menghubungkan Nintendo Switch Controller ke PC

Nintendo Switch adalah sistem permainan yang membolehkan anda bermain permainan di mana sahaja anda berada: anda boleh memainkannya di rumah atau di mana sahaja! Ia berubah dari konsol rumah ke telefon bimbit hanya dalam beberapa saat. Anda juga boleh menggunakan alat kawalan anda untuk bermain permainan di PC anda. Oleh itu, jika anda tertanya-tanya cara menyambungkan Switch controller ke PC, pastikan anda membaca artikel ini.

Cara Menghubungkan Nintendo Switch Controller ke PC

Pengawal Joy-Con

Joy-Cons adalah pengawal utama untuk Nintendo Switch. Perkara yang paling menarik tentang mereka adalah reka bentuk mereka: Mereka terdiri daripada dua unit yang berasingan. Ini bermaksud bahawa anda boleh menggunakan pengawal untuk satu pemain, dan jika anda mahu, anda boleh melepaskannya dan menggunakannya sebagai dua pengawal. Anda boleh menghubungkan sehingga lapan Joy-Cons ke Nintendo Switch pada masa yang sama. Joy-Cons hadir dalam pelbagai warna, dan ia dilengkapi dengan konsol Switch, atau anda boleh membelinya secara berasingan.

Cara Menghubungkan Pengawal Joy-Con ke PC

Secara lalai, Nintendo Switch dilengkapi dengan pengawal Joy-Con. Anda boleh memasangkannya dengan komputer dengan mudah jika anda mengikuti langkah berikut:

 1. Pastikan Bluetooth dihidupkan. Anda boleh melakukannya dengan membuka menu Mula. Navigasi ke '' Tetapan '', kemudian '' Perangkat '', dan pilih '' Bluetooth. ''

 2. Ketik butang "Tambahkan Bluetooth atau peranti lain".

 3. Putuskan sambungan Joy-Con pengawal dari Suis.

 4. Cari butang "Segerakkan" pada pengawal anda. Anda boleh mencarinya di antara butang SR dan SL. Tahan butang ini sehingga lampu mula berkelip.

 5. Cari "Joy-Con" di menu Bluetooth di komputer anda.

 6. Pilih pilihan pasangan.

Itu sahaja! Anda berjaya menyambungkan pengawal Joy-Con ke PC anda. Penting untuk diperhatikan bahawa kerana pengawal Joy-Con terdiri daripada dua unit, PC akan mengenalinya sebagai terpisah. Oleh itu, jika anda ingin bermain permainan berbilang pemain, ini adalah pilihan yang bagus. Namun, jika anda ingin bermain permainan satu pemain yang kompleks, anda harus mengambil langkah tambahan untuk menggunakan Joy-Cons sebagai satu unit.

Cara Menghubungkan Joy-Cons sebagai Satu Unit

Sekiranya anda ingin menghubungkan Joy-Cons sebagai satu unit, beberapa program dan aplikasi dapat membantu anda melakukannya. Malangnya, kaedah ini hanya berfungsi dengan Windows, jadi pilihan ini tidak akan tersedia jika anda mempunyai peranti Mac.

 1. Sambungkan alat kawalan Joy-Con anda ke komputer anda.

 2. Muat turun BetterJoy dari //github.com/.
 3. Ekstrak fail ke folder pilihan anda.
 4. Buka subfolder dan jalankan ViGEmBUS_Penyediaan sebagai pentadbir.
 5. Pasang pemacu.
 6. Setelah memasang pemacu, pergi ke folder utama.
 7. Jalankan BetterJoyForCemu sebagai pentadbir.
 8. Program ini sekarang akan mengenali pengawal anda sebagai satu unit.

Pengawal Nintendo Switch Pro

Nintendo juga mengeluarkan alat kawalan ini untuk konsol Nintendo Switch. Mereka menawarkan alternatif untuk pengawal Joy-Con yang disertakan dengan konsol secara lalai. Dengan reka bentuknya, pengawal Switch Pro menyerupai yang tradisional, menjadikannya pilihan yang popular.

Sekiranya anda mahukan pengalaman permainan tradisional atau yang lebih tepat, anda boleh memilih Switch Pro Controller. Sekiranya anda ingin mengetahui cara menyambungkannya ke PC anda, lihat arahan di bawah.

Cara Menghubungkan Pengawal Switch Pro ke PC dengan Sambungan Berwayar

Sekiranya anda ingin menggunakan kabel untuk menyambungkan pengawal anda ke PC, ikuti langkah berikut:

 1. Pasangkan kabel Pro Controller anda ke alat kawalan. Anda boleh menggunakan kabel USB-A-to-USB-C atau kabel USB-C-ke-USB-C jika komputer anda mempunyai port USB-C.

 2. Pasangkan hujung kabel yang lain ke komputer anda.

Itu sahaja. Ini adalah kaedah termudah untuk menghubungkan pengawal anda ke PC. Ia akan dikesan sebagai "Pengawal Pro."

Cara Menghubungkan Pengawal Switch Pro ke PC Dengan Sambungan Tanpa Wayar

 1. Pastikan Bluetooth di komputer anda dihidupkan. Anda boleh melakukannya dengan membuka menu Mula. Navigasi ke '' Tetapan '', kemudian '' Perangkat '', dan pilih '' Bluetooth. ''

 2. Ketik butang "Tambahkan Bluetooth atau peranti lain".

 3. Tahan butang "Segerakkan" pada alat kawalan anda sehingga lampu mula berkedip. Anda boleh mendapatkan butang ini di bahagian atas alat kawalan anda.

 4. Cari "Pro Controller" di menu Bluetooth di komputer anda.

 5. Pilih pilihan pasangan.

Cara Menghubungkan Nintendo Switch Controller ke Steam

Sekiranya anda ingin bermain permainan Steam, anda boleh menggunakan Switch Pro Controller anda untuk melakukannya. Ikuti langkah-langkah ini untuk menghubungkannya:

 1. Pastikan Steam anda dipasang. Sekiranya anda belum memilikinya, anda boleh memuat turunnya di sini: //store.steampowered.com/about/.
 2. Buka Steam dan ketik "Tetapan pengawal." Sekiranya anda mahu, anda boleh memilih pilihan susun atur butang anda. Sebagai contoh, anda boleh memutuskan untuk meninggalkan susun atur butang Nintendo, atau menukarnya ke susun atur Xbox One.

 3. Sambungkan Pengawal Pro anda ke PC.

 4. Daftar pengawal.
 5. Pergi ke "Konfigurasi pengawal." Dalam menu ini, anda boleh mengubah fungsi setiap butang pada pengawal anda.

Setelah anda menyiapkannya, Pengawal Pro harus berfungsi dengan setiap permainan Steam.

Joy-Con vs. Pro Controller

Kedua-duanya mewakili pilihan hebat untuk bermain permainan di Nintendo Switch anda. Namun, bergantung pada keperluan anda, anda mungkin melihat salah satu daripadanya akan lebih sesuai dengan anda. Mari lihat kebaikan & keburukan kedua-dua pengawal ini.

Kelebihan

Kegembiraan-Kekurangan

 • Reka Bentuk - Ciri terbaik dari Joy-Cons adalah reka bentuk mereka. Anda mendapat dua pengawal yang dapat bekerjasama sebagai satu. Oleh itu, jika anda gemar bermain permainan berbilang pemain atau mengadakan malam permainan bersama rakan anda, Joy-Cons akan menjadi pilihan anda.
 • Kanak-kanak menyukainya - Kerana saiznya yang kecil, Joy-Cons sangat bagus untuk anak-anak. Apabila terlepas, mereka sangat ringan, yang menjadikannya mudah dipegang. Mereka juga datang dalam berbagai warna, yang membuatnya menarik, terutama untuk anak-anak.
 • Pengalaman genggam - Joy-Cons menawarkan pengalaman genggam yang hebat, kerana ia dirancang untuk menyambung ke konsol anda secara fizikal.
 • Mudah dibawa - Oleh kerana kecil, Joy-Cons sangat bagus ketika anda bepergian dengan konsol. Juga, kerana ukuran dan berat badan mereka, mereka tidak mengambil banyak ruang.

Pengawal Nintendo Switch Pro

 • Reka bentuk tradisional - Pemain yang biasa menggunakan pengawal Xbox atau PlayStation pasti akan lebih suka pengawal ini kerana rekaannya menyerupai pengawal tradisional.
 • Hayat bateri - Pengawal Switch Pro mempunyai jangka hayat bateri yang sangat baik. Ia boleh bertahan hingga 40 jam, yang sangat bagus, dan dicas melalui port USB.
 • Selesa - Alat kawalan ini sangat selesa di tangan anda kerana reka bentuknya yang ergonomik. Ini akan mengelakkan tangan anda dari kekejangan, dan sementara Joy-Cons sangat bagus untuk anak-anak dan orang yang mempunyai tangan yang lebih kecil, Switch Pro akan lebih sesuai dengan tangan orang dewasa.
 • Kawalan yang lebih baik - Oleh kerana reka bentuknya, Switch Pro akan berada di tangan anda dengan selesa, oleh itu membolehkan anda mempunyai kawalan yang lebih baik terhadap permainan anda. Oleh itu, jika anda gemar bermain permainan pemain tunggal yang sengit, ini mungkin merupakan pilihan yang sangat baik untuk anda.

Keburukan

Kegembiraan-Kekurangan

 • Hayat bateri - Walaupun pengawal Switch Pro menawarkan jangka hayat bateri selama 40 jam, Joy-Cons menawarkan 20, yang merupakan perbezaan besar. Walau bagaimanapun, jika anda mengisi Joy-Cons antara sesi permainan anda, anda tidak akan menghadapi masalah dengan bateri.
 • Saiz - Walaupun saiznya yang kecil dapat sangat bagus untuk anak-anak, ia membawa kelemahan yang besar bagi pemain serius. Kerana saiznya yang kecil, tangan anda mungkin sesak.
 • Joy-Con melayang - Banyak orang melaporkan mengalami masalah yang menyebabkan input palsu. Kunci analog pada pengawal mula bergerak walaupun mereka tidak bergerak secara fizikal.

Pengawal Nintendo Switch Pro

 • Tidak sesuai untuk mod mudah alih - walaupun pengawal Switch pro sangat bagus kerana reka bentuknya yang ergonomik, tidak mungkin menyambungkannya secara fizikal ke konsol Switch. Jadi, jika anda sering bermain di luar rumah, ini mungkin menjadi masalah.
 • Customizability - Switch Pro hanya terdapat dalam warna hitam dan beberapa warna edisi khas. Sekiranya anda mengambil berat tentang warna dan penyesuaian alat kawalan anda atau jika anda ingin membeli alat kawalan untuk anak-anak anda, ini mungkin merupakan pemecah perjanjian.
 • Harga - walaupun Switch Pro hebat, perbezaan yang paling ketara ialah Joy-Cons hadir dengan konsol. Oleh itu, jika anda ingin menggunakan alat kawalan Switch Pro, anda harus membelinya secara berasingan. Oleh kerana harganya serupa, pada dasarnya anda akan mendapat dua Joy-Cons untuk harga satu Switch Pro. Inilah sebabnya mengapa banyak orang memutuskan untuk membeli satu set Joy-Cons tambahan atau tidak membeli apa-apa.

Ringkasnya, kedua Joy-Cons dan Nintendo Switch Pro Controller adalah alat yang hebat dengan sendirinya. Tidak mudah untuk memilih antara keduanya, tetapi yang boleh anda lakukan ialah memikirkan apa yang akan anda gunakan. Sekiranya anda menikmati menganjurkan malam permainan, bermain permainan berbilang pemain, atau membeli konsol untuk anak-anak anda, Joy-Cons mungkin merupakan pilihan yang lebih baik.

Walau bagaimanapun, jika anda seorang pemain permainan yang gemar, anda menikmati reka bentuk ergonomik, dan anda kebanyakan bermain sendiri, Nintendo Switch Pro Controller akan sangat sesuai. Alat kawalan ini selesa, menawarkan hayat bateri yang sangat baik, dan mempunyai reka bentuk tradisional, yang merupakan kelebihan yang signifikan bagi banyak pemain.

Menyambungkan Pengawal Suis Anda ke PC: Dijelaskan

Sekarang anda telah mempelajari pelbagai cara untuk menyambungkan pengawal Suis anda ke PC anda. Sekiranya anda ingin bermain permainan di PC menggunakan Pengawal suis, pastikan anda membaca panduan kami, dan anda akan bersedia bermain dengan beberapa langkah mudah.

Adakah anda pernah mencuba menggunakan alat kawalan Switch anda untuk bermain permainan di PC anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!