Cara Menghubungkan Soundbar ke Roku TV

Dengan hampir setiap TV hari ini menjadi pintar, sistem operasi mereka terdapat dalam pelbagai bentuk dan bentuk. Sebahagian daripadanya berfungsi dengan baik, sementara yang lain kurang baik. Untuk mengatasi masalah itu, orang biasanya membeli peranti penstriman dan menyambungkannya terus ke TV. Itu membolehkan mereka mendapatkan banyak pilihan streaming yang berbeza, bersama dengan antara muka yang mesra pengguna. Dalam kebanyakan kes, itu adalah peningkatan daripada yang terdapat di TV mereka.

Cara Menghubungkan Soundbar ke Roku TV

Roku adalah antara pilihan paling popular di pasaran. Malah ada TV dengan Roku OS. Hari ini, kita akan melihat cara menambahkan Soundbar ke TV Roku anda.

Meningkatkan Kualiti Bunyi TV Roku

Menggunakan TV Roku adalah pengalaman yang luar biasa, tetapi dalam hal kualiti suara, itu sangat bergantung pada TV yang anda miliki. Untuk memperbaikinya, orang biasanya memutuskan untuk menyambungkan TV Roku mereka ke sistem bunyi luaran.

Bergantung pada pilihan anda, anda mungkin ingin menyambungkannya ke penerima audio / video hi-fi anda. Dengan cara itu, anda dapat menikmati muzik dan filem anda dengan suara yang kuat dan jernih. Sekiranya anda mencari penyelesaian yang mudah, ia tidak menjadi lebih baik daripada menggunakan bar suara.

Diletakkan di bawah TV anda, ruang mereka sangat sedikit, dan memandangkan biasanya mereka direka dengan cukup baik, mereka dapat menjadikan pelantar hiburan anda cukup bergaya.

Sambungkan Soundbar ke Roku TV

Menyambungkan Roku TV ke Bilah Bunyi Anda

Ketika menyambungkan bar suara anda ke TV Roku, itu terbukti bukan bahagian paling intuitif antara muka Roku. Tetapi, jangan risau, penyelesaiannya cukup mudah. Yang perlu anda lakukan adalah mengikuti beberapa langkah seterusnya:

 1. Sambungkan bar suara anda ke TV Roku anda menggunakan kabel HDMI.
 2. Hidupkan bar suara anda.
 3. Sekarang hidupkan TV Roku anda.
 4. Di menu utama antara muka Roku TV, buka "Tetapan."
 5. Pergi ke "Sistem."
 6. Pergi ke bahagian "Kawal peranti lain (CEC)".
 7. Di sini, pertama, anda perlu mengaktifkan pilihan "ARC (HDMI 3)" dengan mencentang kotaknya.
 8. Seterusnya, lakukan perkara yang sama untuk "Sistem kawalan audio."
 9. Setelah selesai, kembali ke menu Laman Utama.

Sekiranya anda telah melakukan semua langkah di atas, anda seharusnya dapat mendengar suara dari TV yang datang terus melalui bar suara anda. Dan anda dapat mengawal kelantangan bar bunyi dengan alat kawalan jauh anda. Harap maklum bahawa pembesar suara TV anda akan senyap selagi bar suara anda aktif.

Untuk memahami dengan lebih baik apa yang baru anda lakukan, inilah jalan cepat:

 1. Pilihan "ARC" yang anda aktifkan, berarti "Saluran Pengembalian Audio." Ia menghantar audio dari TV anda ke port HDMI-nya. Dari sana, ia bergerak melalui kabel HDMI ke port yang sesuai pada bar suara anda, menjadikannya memainkan apa sahaja yang ada di TV anda.
 2. Pilihan "Sistem kawalan audio" membolehkan anda mengawal tahap kelantangan bar bunyi anda secara langsung dari alat kawalan jauh anda.

Menetapkan Soundbar untuk Prestasi Terbaik

Dengan bar suara anda disambungkan ke Roku TV, sudah tiba masanya untuk menyiapkannya dan mendapatkan suara sebaik mungkin. Dengan begitu banyak pilihan penstriman, sebahagian besar kandungan yang akan anda tonton akan memberikan audio surround berkualiti tinggi. Ini bermakna anda akan dapat menggunakan standard surround digital seperti Dolby Digital dan DTS. Mereka memastikan anda mendapat perasaan teater filem ketika menonton filem atau rancangan TV.

Bar Bunyi

Untuk memanfaatkannya, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Pada Skrin utama Roku, pergi ke "Tetapan".
 2. Buka "Audio."
 3. Pilih pilihan "HDMI".
 4. Tetapkan HDMI ke "Dolby D +, DTS."
 5. Pilih "Mod Audio."
 6. Tetapkan ke "Dolby D +, DTS" juga.
 7. Kembali ke skrin Utama anda.

Dengan cara ini, Roku TV akan selalu menghantar audio surround yang betul ke bar suara anda, tanpa mengira standard yang digunakan filem atau rancangan TV semasa.

Pengalaman Teater dengan TV Roku

Menyiapkan bar suara anda dengan betul akan meningkatkan pengalaman menonton anda di Roku TV. Dikombinasikan dengan TV besar dan suara sekeliling yang melambung tinggi, anda mungkin merasa seperti berada di pawagam. Dan jika anda ingin mendengarkan muzik, bar suara anda pasti akan memberikan tahap suara yang jauh lebih kaya daripada TV yang pernah ada.

Adakah bar bunyi anda adalah penyelesaian yang lebih baik daripada pembesar suara bersepadu di Roku TV? Adakah anda mempunyai masalah untuk menyambungkannya ke TV? Sila kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.