Cara Menyambung ke WiFi tanpa Kata Laluan WiFi

"Apa kata laluan WiFi anda?" Ini adalah salah satu pertanyaan yang sering ditanya mengenai pengunjung yang cuba menyambung ke WiFi anda di rumah, atau seseorang yang mengunjungi kafe atau restoran dan cuba mengakses sambungan internet. Walau bagaimanapun, persoalan ini tidak hanya terhad di tempat-tempat ini memandangkan kepentingan besar yang diberikan oleh orang ramai pada hari ini.

Cara Menyambung ke WiFi tanpa Kata Laluan WiFi

WiFi adalah istilah yang diberikan kepada rangkaian tanpa wayar yang menggunakan isyarat frekuensi radio untuk menghubungkan internet antara peranti. Sejak dikembangkan pada tahun 1997, ia telah memainkan peranan penting dalam dunia moden dan teknologi di mana kita hidup sekarang. Hampir semua orang menggunakan alat, dari telefon pintar hingga komputer. Orang lain mungkin tidak dapat membayangkan bagaimana kehidupan tanpa WiFi! Rumah, pejabat, dan tempat awam mempunyai sambungan WiFi yang dipasang kerana orang menganggapnya mustahak. Hampir semua orang dengan perkhidmatan Internet menggunakan rangkaian WiFi untuk berkongsi perkhidmatan tersebut ke semua peranti di rumah atau tempat kerja mereka.

Di dunia hari ini, sebahagian besar rangkaian WiFi dilindungi kata laluan, bahkan Wi-Fi awam telah mula terkawal. Banyak tempat yang anda kunjungi mempunyai kata laluan mereka di bangunan untuk mencegah pencuri lebar jalur dari luar dan menyulitkan penghantaran data di bahagian dalam. Demi kemudahan, pengeluar telah mencipta beberapa cara untuk pengguna tetamu masuk ke rangkaian tanpa mengetahui kata laluan, dan itu mudah, tetapi tidak semudah yang anda fikirkan. Dalam artikel ini, anda akan melihat beberapa kaedah untuk menyambung ke Wi-Fi tanpa kata laluan.

Walau bagaimanapun, harap diperhatikan bahawa adalah pelanggaran sopan santun (dan mungkin juga undang-undang) untuk mendapatkan akses ke rangkaian WiFi seseorang tanpa izin mereka. Pastikan bahawa anda mempunyai kebenaran pemilik rangkaian sebelum anda menggunakan kaedah ini.

Menggunakan WPS untuk Menyambung Tanpa Kata Laluan

WPS bermaksud Penyediaan Dilindungi WiFi. WPS adalah standard keselamatan yang berfungsi pada rangkaian menggunakan protokol keselamatan WPA Personal atau WPA2 Personal. WPS telah diganti dengan DPP (Device Provisioning Protocol), yang akan dibahas di bahagian berikutnya.

Catatan: Android 10 ke atas menggunakan sambungan DPP Wi-Fi yang lebih selamat (Wi-Fi Easy Connect ™ ) bukannya WPS. Bahagian ini disimpan untuk peranti lama yang menggunakan WPS.

Dilucutkan dari teknologi, WPS bermaksud jika penghala WiFi terletak di tempat yang dapat diakses secara fizikal oleh para tetamu. Para tamu dapat membuat sambungan jaringan ke penghala dengan menekan butang pada penghala, bukan dengan memasukkan kata sandi. Dari situlah asal pernyataan "tidak semudah" di atas. Anda biasanya tidak mempunyai akses ke router di lokasi awam, tetapi anda BOLEH menggunakan WPS di tempat kediaman, dengan anggapan penyewa atau pemilik rumah membiarkan anda "menyentuh" ​​penghala mereka.

WPS adalah kaedah yang sangat biasa untuk menghubungkan pengguna tamu di persekitaran rumah atau pejabat kecil. Oleh kerana orang di luar bangunan atau di sekumpulan bilik tidak mempunyai akses fizikal ke penghala, mereka tidak dapat mencuri perkhidmatan WiFi secara sembunyi-sembunyi. Hanya orang yang anda jemput dapat masuk ke rangkaian WiFi anda tanpa kata laluan. Jauh lebih mudah untuk menekan butang pada panel kawalan penghala daripada memasukkan kod keselamatan rawak 16 digit pada papan kekunci kecil telefon pintar.

Menggunakan WPS sangat mudah. Umumnya, semua yang perlu anda lakukan adalah memastikan anda mempunyai tetapan yang betul pada telefon pintar anda (Android 9 atau lebih awal) atau peranti tetamu lain, dan memastikan anda dapat mengakses penghala secara fizikal. Inilah cara untuk melakukannya.

Catatan: Langkah tepat mungkin sedikit berbeza bergantung pada sistem operasi dan versi anda.

 1. Lancarkan "Tetapan"aplikasi dari skrin Utama.

 2. Navigasi ke "Tetapan rangkaian dan internet" bahagian.

 3. Ketik "Wi-Fi."

 4. Pilih "Tetapan tambahan."

 5. Ketik "Sambungkan dengan butang WPS" pilihan.
 6. Seterusnya, dialog akan terbuka yang memberitahu anda untuk menekan "Butang WPS" pada penghala. Tetapan WPS WiFi Android
 7. Anda mempunyai masa sekitar 30 saat untuk melakukan ini sebelum protokol jabat tangan WPS dimatikan, maka anda perlu mengulangi langkah ini. Tolak "Butang WPS" jika anda belum melakukannya — biasanya dilabel dengan jelas dengan “WPS.” Butang WPS
 8. Telefon anda secara automatik menyambung ke rangkaian Wi-Fi, dan anda tidak perlu mengulangi langkah-langkah ini kecuali anda memberitahu peranti anda melupakan sambungan Wi-Fi.

Catatan: Untuk beberapa penghala, ada PIN WPS dan bukannya butang. Anda perlu mengetuk pilihan tersebut dalam tetapan Internet anda dan kemudian memasukkan PIN, yang biasanya terdapat pada pelekat di bawah penghala.

WPS adalah kaedah yang sangat berguna dan praktikal untuk menyambung ke rangkaian WiFi tanpa kata laluan. Namun, rentan terhadap penggodaman kata laluan dan SSID, kebanyakannya dari peranti Internet of Things (IOT) yang diretas dan menggunakan kekerasan pada PIN. Apple enggan menyokong standard WPS dan Android menyingkirkan pilihan dalam kemas kini Android 9. Ini pada dasarnya bermaksud bahawa teknologi baru kita tidak akan memilikinya sebagai pilihan. Sudah tentu, anda sudah membaca beberapa perkara di atas.

Menggunakan DPP / Wi-Fi Easy Connect ™ untuk Menyambung ke Router tanpa Kata Laluan

Android 10 ke atas menggantikan WPS dengan sambungan keselamatan DPP, yang menghasilkan meterai yang lebih ketat pada penghantaran data dan membolehkan penyambungan peranti lebih mudah ke rangkaian dan penghala tanpa mempunyai kata laluan. Hari ini, anda mungkin mengetahui jenis sambungan ini sebagai "Wi-Fi Easy Connect ™", yang menggunakan sambungan DPP dan bukan WPS.

Catatan: Wi-Fi Easy Connect TIDAK sama dengan Wi-Fi Direct, yang menghubungkan peranti antara satu sama lain sebagai rangkaian.

Ciri DPP dan Wi-Fi Easy Connect ™:

 • Sambungan menggunakan keselamatan WPA3.
 • Sambungan membantu peranti Wi-Fi menyambung ke penghala tanpa menggunakan SSID dan kata laluan.
 • Sambungan tersebut membolehkan peranti bergabung dengan rangkaian Wi-Fi dengan mudah (dengan penghala [atau tanpa penghala menggunakan perangkat untuk menguruskan sambungan]) tanpa memerlukan SSID dan kata laluan.
 • Protokol menggunakan Tag NFC, Kod QR, Bluetooth LE, dan rentetan watak yang dapat dibaca manusia (kombo SSID / kata laluan yang baik) untuk mendapatkan rangkaian, peranti, dan akses internet.

Untuk lebih memahami teknologi, anda menyambungkan telefon pintar ke penghala, kemudian menggunakan telefon sebagai konfigurasi yang menghubungkan peranti lain ke rangkaian. Kemudian, semua peranti yang disambungkan menghubungkan ke penghala dan mendapatkan sambungan internet, serta sambungan Rangkaian Kawasan Setempat Tanpa Wayar (WLAN). Telefon anda hanya berfungsi sebagai pembantu untuk menghubungkan peranti ke rangkaian, dan lebih daripada satu peranti dapat menjadi konfigurator.

Inilah cara menggunakan DPP untuk menyambung ke penghala tanpa mempunyai kata laluan.

 1. Buka "Tetapan Wi-Fi" pada Android 10+.
 2. Tatal ke bahagian bawah senarai "Titik Aksen". Di baris "Tambah Rangkaian", ketuk "Ikon imbasan" di sebelah kanan.
 3. Pengimbas Kod QR muncul. Imbas peranti QR Code yang terdapat pada peranti atau secara digital di dalamnya jika menggunakan telefon sebagai konfigurator. Anda boleh mengimbas mana-mana peranti yang memegang kod QR. Sekiranya tidak ada kod QR yang tersedia, lompat ke "Langkah 4."
 4. Sekiranya tiada alat konfigurasi yang mempunyai kod QR yang tersedia, cari PIN pada peranti dan masukkan sebagai gantinya.

Itu sahaja! Peranti anda mengendalikan selebihnya. Anda kini mempunyai sambungan ke rangkaian dan mungkin sambungan internet jika ada. Mana-mana peranti baru mengimbas kod QR dan secara automatik menyambung ke rangkaian.

Mod Tetamu Penghala Tanpa Kata Laluan

Pilihan lain untuk berkongsi sambungan WiFi dengan tetamu melibatkan penyediaan rangkaian tetamu yang tidak selamat di penghala anda. Ini jelas bukan pilihan terbaik (bahaya keselamatan) kerana kekurangan penghantaran data yang disulitkan dan proses penyambungan terbuka, tetapi ia berjaya. Untuk menyediakan rangkaian tetamu di penghala anda, anda mesti menjadi pentadbir rangkaian. Hampir semua router moden menyokong ciri rangkaian tamu, dan anda boleh membiarkan kata laluan kosong di rangkaian tetamu (atau mempunyai kata laluan yang sangat mudah yang mudah dimasukkan dan dikongsi).

Kelemahan rangkaian tetamu tanpa kata laluan atau kata laluan sepele yang mudah ditebak adalah bahawa ia tidak begitu selamat jika anda berdekatan dengan orang. Mungkin baik untuk kabin puncak gunung atau rumah kedua anda di Marikh. Rangkaian tetamu akan berfungsi untuk semua jenis peranti.

Ikuti langkah-langkah ini untuk menyiapkan rangkaian tetamu di penghala anda:

 1. Buka penyemak imbas komputer anda dan tampal alamat IP penghala anda ke bar alamat. Lazimnya, alamatnya ialah 192.168.0.1 atau 192.168.1.1. Alamat IP hampir selalu dicetak di suatu tempat di penghala anda.

 2. Gunakan kelayakan pentadbir anda untuk log masuk ke penghala.

 3. Setelah log masuk, anda perlu mencari Rangkaian Tetamu pilihan. Anda mungkin menemuinya di Tetapan Tanpa Wayar bahagian.

 4. Cari dan aktifkan Rangkaian Tetamu.

 5. Seterusnya, beri nama rangkaian tetamu anda (masukkan SSIDnya - kami mengesyorkan menggunakan nama rangkaian biasa dan menambahkan "- Tetamu") dan tetapkan kata laluan. Anda boleh memilih sesuatu yang semudah "Rumah Kami" atau "kata laluan tetamu". Anda juga boleh membiarkannya kosong.

 6. Klik Jimat butang untuk mengesahkan tetapan dan membuat rangkaian.

Sambungkan ke WiFi

Satu lagi ciri bagus dari rangkaian tetamu ialah anda dapat (melalui perisian panel kawalan penghala anda) melancarkan lebar jalur untuk rangkaian tetamu, supaya tetamu rumah anda atau anak-anak jiran anda tidak dapat melakukan torrent 50-gigabait di akaun anda.

Menggunakan Kod QR untuk Mengakses WiFi Tanpa Kata Laluan

Sekiranya anda ingin mengakses rangkaian WiFi seseorang atau membiarkannya menggunakan milik anda tanpa menggunakan kata laluan, anda selalu boleh menggunakan kod QR. Perlu diingat bahawa kaedah kod QR agak terlibat dan memerlukan sedikit kecerdasan teknikal. Sejujurnya, lebih mudah untuk menuliskan kata laluan dan memberikannya kepada tetamu anda, tetapi bagi sesetengah orang, ini adalah penyelesaian yang lebih baik. Berikut adalah langkah asas untuk berkongsi Wi-Fi seseorang menggunakan pengimbasan kod QR.

 1. Lancarkan penyemak imbas di komputer rakan anda dan pergi ke penjana kod QR Stuff QR.

 2. Anda akan melihat menu jenis data di sebelah kiri skrin. Klik butang radio di sebelah Log masuk Wifi pilihan.

 3. Selepas itu, minta pemilik rangkaian memasukkan nama rangkaian (SSID) dan kata laluan. Mereka juga harus memilih jenis rangkaian dari menu drop-down.

 4. Apabila laman web menghasilkan kod QR, cetak pada kertas kosong.

 5. Lancarkan sebarang aplikasi pengimbasan kod QR di telefon anda. Sekiranya anda tidak mempunyai aplikasi seperti ini, muat turun dan pasangkannya dari Google Play; yang ini sangat popular, disemak dengan baik dan percuma. Sekiranya anda mempunyai iPhone, aplikasi kamera terbina dalam akan berjaya.

 6. Imbas kod dengan telefon anda. Ini akan menghubungkan anda secara automatik ke rangkaian Wi-Fi.

Sebagai alternatif, anda boleh memuat turun aplikasi pihak ketiga dan menukar kod QR menjadi tag NFC. Inilah caranya dengan aplikasi WiFiKeyShare.

 1. Muat turun aplikasi dari Google Play di telefon rakan anda.

 2. Setelah muat turun selesai, lancarkan aplikasi.

 3. Biarkan rakan anda memasukkan parameter rangkaian mereka untuk menghasilkan kod QR.

  QR ke NFC

 4. Apabila kod muncul, ketuk tab NFC untuk melihat setara NFC.
 5. Hantar teg NFC ke telefon anda sendiri. Anda seharusnya dapat menyambung ke rangkaian WiFi tanpa masalah, kerana semua versi Android dari Lollipop 5.0 dan yang lebih baru menyokong tag NFC.

Perhatian: SELALU melindungi sambungan wi-fi anda

Mengakses WiFi tanpa Kata Laluan

Jadi, sekarang anda sudah mengetahui kaedah asas untuk menyambung ke Wi-Fi tanpa kata laluan. Ingat, anda harus selalu menggunakan rangkaian terbuka dengan berhati-hati, bagaimanapun, anda tidak akan pernah tahu siapa yang mengintip rangkaian tersebut.

Adakah anda berjaya menyambung ke Wi-Fi tanpa kata laluan? Beritahu kami dalam komen di bawah.