Cara Menghubungkan Zelle ke Akaun Bank

Zelle bukan sekadar aplikasi pembayaran dalam talian. Tidak seperti persaingannya, ia dicipta oleh lebih daripada dua lusin bank utama AS. Itulah sebabnya ia berjaya mengalahkan aplikasi pembayaran mudah alih yang lain.

Cara Menghubungkan Zelle ke Akaun Bank

Dan itulah perkara terbaik mengenai Zelle - anda boleh membuat akaun dengan mudah dan berhubung dengan akaun bank utama anda.

Tetapi jika ini pertama kalinya anda menggunakan Zelle, mungkin anda tidak pasti bagaimana proses itu berfungsi. Ketahui cara membuat aplikasi Zelle dan akaun bank anda bekerjasama untuk memudahkan pemindahan wang.

Menyambungkan Zelle ke Akaun Bank Anda

Walaupun kebanyakan bank dan kesatuan kredit di AS menawarkan pendaftaran Zelle sebagai sebahagian daripada perkhidmatan mereka, masih belum semuanya.

Itulah sebabnya sebelum memulakan, periksa sama ada bank anda menyokong Zelle secara langsung. Sekiranya jawapannya ya, maka langkah seterusnya adalah memuat turun aplikasi Zelle dari App Store atau Play Store. Pendaftarannya cukup mudah.

Yang perlu anda buat hanyalah memberikan alamat e-mel, nombor telefon, dan maklumat kad debit anda.

Nota PENTING: Nombor telefon dan kad debit mestilah berasaskan AS kerana Zelle adalah perkhidmatan khusus AS yang tidak menyokong akaun bank antarabangsa atau nombor telefon.

Apabila anda telah mendaftarkan e-mel dan maklumat lain kepada Zelle, langkah seterusnya adalah pergi ke aplikasi perbankan dalam talian anda. Sekiranya anda tidak menggunakannya, anda juga boleh mengakses perbankan dalam talian pada penyemak imbas anda. Contohnya, katakan bahawa anda mempunyai akaun bank di bank Wells Fargo. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti:

  1. Log masuk ke perbankan dalam talian Wells Fargo anda dan pilih "Transfer & Pay."
  2. Kemudian pilih pilihan "Kirim Wang dengan Zelle." Anda juga akan melihat nota alu-aluan.
  3. Anda perlu membaca dan menerima Terma dan Syarat.
  4. Akhirnya, masukkan e-mel, nombor telefon, dan nombor akaun bank anda.

Anda juga akan menerima e-mel pengesahan atau kod pengesahan melalui teks, jadi pastikan bahawa anda mengesahkan akaun anda sehingga anda dapat terus menggunakannya.

Sambungkan Zelle ke Akaun Bank

Zelle dan Bank Anda: Nama Pengguna dan Kata Laluan yang Sama

Oleh kerana Zelle adalah usaha sama banyak bank AS, ia menawarkan beberapa faedah pendaftaran. Bank anda mungkin membolehkan anda menghubungkan akaun bank dan Zelle dengan nama pengguna dan kata laluan yang sama untuk perbankan dalam talian anda.

Itu cukup praktikal dan berguna. Tetapi seperti halnya semua bank yang berpartisipasi dan Zelle, tidak semua peraturan itu sama. Oleh itu, ini adalah perkara lain yang ingin anda periksa dengan bank anda.

Namun, anda akan tahu bahawa bank anda menyediakan ciri ini jika anda diarahkan ke laman web bank anda semasa mendaftar dengan Zelle.

Pada saat anda perlu memasukkan nama pengguna dan kata laluan, saat itulah pilihan ini akan diminta. Setelah memasukkan maklumat, anda akan kembali ke aplikasi Zelle.

Nota PENTING: Walaupun anda akan menggunakan kata laluan yang sama semasa menyambungkan Zelle dan akaun bank anda, anda perlu membuat kata laluan yang berbeza untuk aplikasi Zelle anda dan menggunakannya sejak saat itu.

Bolehkah Anda Menghubungkan Zelle ke Akaun Berbilang Bank?

Seperti yang anda ketahui, banyak orang mempunyai lebih dari satu akaun bank dan mungkin sangat berguna untuk menggunakan beberapa akaun dengan Zelle.

Malangnya, buat masa ini, Zelle tidak menyokong ciri ini. Juga, bank anda yang menentukan apakah ada akaun anda yang layak untuk pendaftaran Zelle di tempat pertama. Perlu juga diingat bahawa Zelle tidak menyokong kad kredit. Anda hanya boleh mendaftar dengan kad debit Mastercard atau Visa anda.

Bolehkah Anda Menukar Akaun Bank Anda?

Zelle menjadikannya lebih mudah untuk melepaskan akaun bank semasa anda dan menggantinya dengan yang lain. Anda tidak perlu memadamkan aplikasi atau menghubungi bank anda untuk melakukannya. Cukup ikuti beberapa langkah mudah:

  1. Buka aplikasi Zelle dan ikon Tetapan di sudut kiri atas skrin.
  2. Pilih Akaun anda dan kemudian pilih "Tukar Akaun".
  3. Ikuti arahan di skrin.

Pada dasarnya anda akan diarahkan ke akaun semasa anda untuk memutuskannya. Anda kemudian akan diarahkan untuk mengulangi proses yang sama yang anda lalui sebelum ini untuk menyambungkan akaun bank anda. Perlu diingat bahawa semua sejarah transaksi akan dipadamkan.

Penyelesaian Masalah Pendaftaran Zelle

Salah satu masalah yang paling kerap dihadapi orang ketika menghubungkan akaun bank mereka ke Zelle adalah maklumat kad debit yang tidak tepat.

Oleh itu, mereka akan melihat mesej bahawa kad mereka tidak layak. Atau mereka hanya menggunakan kad yang salah untuk menyelesaikan pendaftaran.

Semua maklumat dari kad mesti sepadan dengan maklumat untuk bank anda. Sekiranya anda yakin bahawa anda telah mencuba semuanya dan maklumat yang anda masukkan adalah tepat, maka tindakan terbaik adalah menghubungi bank anda.

Masalah umum lain ialah Zelle tidak menerima nombor telefon. Itu biasanya ada kaitan dengan kod negara antarabangsa yang tidak sah, jadi pastikan nombor AS yang bermula dengan 1.

Adakah Maklumat Bank Anda Selamat dengan Zelle?

Walaupun banyak digunakan sekarang ini, aplikasi pembayaran mudah alih masih agak baru. Dan masih ada aura kecurigaan di sekitar mereka.

Semasa anda menyambungkan akaun bank anda ke Zelle untuk pertama kalinya, anda mungkin ingin tahu bagaimana keselamatan maklumat perbankan anda. Aplikasi ini mempunyai protokol keselamatan dan memastikan pembayaran dibuat dengan selamat.

Ia juga menggunakan pengesahan dan tidak pernah meletakkan wang anda ke tangan pihak ketiga. Satu-satunya masalah sebenar dengan Zelle ialah pengguna tidak yakin dengan siapa mereka menghantar wang.

Di situlah timbulnya sebarang masalah keselamatan yang berpotensi. Anda tidak dapat membatalkan pengiriman wang setelah menekan "kirim". Tetapi secara keseluruhan, terdapat sedikit kebimbangan mengenai kemungkinan penggodaman atau penyalahgunaan maklumat perbankan anda.

Zelle ke Akaun Bank

Biarkan Zelle Membuat Segala Transaksi Lebih Pantas

Sifat urus niaga seketika adalah salah satu ciri Zelle terbaik. Dan sebab mengapa aplikasi ini mempunyai pasaran yang berkembang.

Menyambungkan akaun Zelle ke akaun bank anda adalah proses yang sangat pantas dan cekap. Seperti yang kami sebutkan, banyak bank membenarkan nama pengguna dan kata laluan yang sama digunakan untuk menjadikan proses ini lebih pantas.

Malangnya, anda perlu membayar hanya satu akaun bank buat masa ini, tetapi anda tidak pernah tahu apa yang membawa masa depan.

Adakah anda menggunakan Zelle dan adakah anda telah menyambungkan akaun bank anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.