Cara Mengawal Kecerahan untuk Paparan Luaran dengan MacBook

Sangat mudah untuk mengawal kecerahan dan kontras pada paparan MacBook anda. Tetapi jika anda menggunakan monitor luaran, keadaannya sedikit lebih rumit.

Cara Mengawal Kecerahan untuk Paparan Luaran dengan MacBook

Walaupun anda biasanya tidak dapat menggunakan kekunci kecerahan atau pilihan sistem untuk mengawal tingkah laku perkakasan luaran, beberapa aplikasi memungkinkan untuk melakukannya. Selain menggunakan kunci pada monitor anda, inilah yang boleh anda lakukan untuk mengawal kecerahan pada semua paparan anda.

Gunakan ExternalDisplayBrightness untuk Mengawal Kecerahan Monitor Anda

ExternalDisplayBrightness adalah aplikasi popular yang membolehkan anda mengurus kecerahan peranti luaran anda. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

 1. Muat turun aplikasi dari kedai aplikasi dan tekan install.
 2. Semasa pemasangan, anda akan diminta untuk mendapatkan akses khas. Anda perlu memberikannya sekiranya anda mahu aplikasi dapat melayani anda dengan betul.
 3. Tetapkan pilihan dengan memilih kekunci yang ingin anda gunakan untuk mengatur kecerahan monitor anda. Tetapkan satu kunci untuk meningkatkan dan satu lagi untuk mengurangkan kecerahan.
 4. Jangan klik Keluar; tutup sahaja tingkap. Dengan cara itu aplikasi akan aktif.

Setelah anda mengkonfigurasi ExternalDisplayBrightness, gunakan kekunci yang anda pilih untuk mengubah kecerahan pada skrin luaran anda.

Aplikasi ini tidak sempurna. Beberapa monitor luaran mempunyai pilihan yang menghalang perubahan yang anda buat tidak memberi kesan. Sekiranya anda menggunakan beberapa monitor, anda mungkin ingin mencuba penyelesaian lain. Anda boleh menggunakan ExternalDisplayBrightness untuk mengawal hanya satu paparan luaran.

paparan luaran macbook

Kawal Kecerahan pada Paparan Luaran Anda dengan Aplikasi Lunar

Sekiranya anda tidak mahu menekan butang pada monitor anda, anda boleh mengawal pilihan anda dengan Lunar. Lunar adalah aplikasi percuma untuk Mac, yang dirancang untuk menyegerakkan tetapan pada semua paparan anda. Satu-satunya syarat ialah peranti luaran anda menyokong protokol Saluran Paparan Data (DDC). Sekiranya menyokongnya, anda boleh memasang aplikasi Lunar dan mula mengatur kecerahan dan pilihan lain dari monitor anda terus dari MacBook anda.

Selepas anda memuat turun dan memasang Lunar, pilih salah satu modnya:

 1. Mod Penyegerakan membolehkan anda menyegerakkan pilihan paparan terbina dalam ke monitor luaran. Sekiranya anda pengguna yang maju, anda boleh mengkonfigurasi algoritma kurva sendiri.
 2. Mod Lokasi mengautomatikkan proses. Sekiranya anda memilihnya, kecerahan monitor anda akan disesuaikan dengan waktu sepanjang hari.
 3. Mod Manual, jika dipilih, mematikan algoritma adaptif dan membolehkan anda mengawal monitor anda dengan menggunakan Lunar UI atau hotkeys tersuai.

Gunakan F.lux untuk Menyesuaikan Warna pada Monitor Luaran Anda

F.lux adalah aplikasi percuma lain yang membolehkan anda mengawal kecerahan paparan luaran anda, walaupun pada tahap yang terhad. Ia boleh digunakan sendiri atau digabungkan dengan aplikasi lain, seperti Lunar.

Semasa memasang F.lux, tetapkan pilihan, masukkan lokasi dan waktu bangun anda. Maklumat ini akan berfungsi untuk menghasilkan jadual pencahayaan yang dapat anda edit kemudian dari menu f.lux, yang terletak di sebelah jam. Dari sana, anda juga boleh memilih antara pratetap ini:

 1. Warna yang disyorkan: pilihan warna lalai yang ditetapkan oleh pembuat aplikasi.
 2. Warna tersuai: anda boleh menetapkan waktu ketika anda mahu suhu warna berubah.
 3. F.lux klasik: f.lux akan pudar ketika matahari terbenam, dan dinyahaktifkan ketika matahari terbit.

Sekiranya anda tidak mengubah pilihan, f.lux akan menggunakan lokasi anda untuk menentukan waktu siang.

Melaraskan Kecerahan Skrin pada MacBook Anda

Sekiranya anda menggunakan Lunar atau aplikasi lain yang membolehkan anda menyegerakkan pilihan paparan anda, berikut adalah cara mengawal tetapan ini di MacBook. Perhatikan bahawa MacBook direka untuk menguruskan kecerahan secara automatik. Anda boleh mematikan ciri ini dan menetapkan kecerahan secara manual.

Untuk menyesuaikan kecerahan secara manual:

 1. Cari kekunci panas yang telah ditetapkan pada papan kekunci anda. Pada MacBook, itu adalah kunci F1 dan F2, yang terletak di sudut kiri atas.
 2. Anda boleh melakukan perkara yang sama dengan menggunakan kekunci F14 dan F15. Sekiranya anda menekan salah satu daripadanya, kecerahan akan berkurang, dan yang lain akan menjadikan kecerahan meningkat.
 3. Anda juga boleh menggunakan tetikus untuk menyesuaikan kecerahan. Dari menu Apple, pilih Pilihan Sistem> Paparan> Kecerahan, dan tetapkan tahap kecerahan yang diinginkan.

Anda juga dapat mengatur tampilan menjadi redup ketika menggunakan bateri:

 1. Pergi ke Keutamaan Sistem dan pilih Penjimat Tenaga.
 2. Di bawah tab Bateri, cari kotak centang yang bertuliskan "Kecilkan sedikit layar ketika menggunakan bateri" dan aktifkan.
 3. Sekiranya anda tidak menyukai pilihan ini, hapus centang sahaja. Perlu diingat bahawa kecerahan skrin mempengaruhi jangka hayat bateri anda.

Walaupun anda tidak dapat menentukan tahap kecerahan tepat pada Windows, anda boleh menyesuaikannya dengan tahap yang sesuai dengan anda. Cuma kecerahan mungkin sedikit lebih redup daripada yang anda mahukan.

MacBook mempunyai sensor yang mengesan cahaya sekeliling. Sekiranya anda ingin menggunakan pilihan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke Keutamaan Sistem dan pilih Paparan.
 2. Cari "Laraskan kecerahan secara automatik" dan tandakan.

Cara Cerah untuk Mengawal Kecerahan

Walaupun kelihatannya tidak perlu menghabiskan waktu untuk menyesuaikan pilihan paparan luaran anda, beberapa minit kerja tambahan dapat meningkatkan kualiti waktu skrin anda.

Adakah anda terpaksa menyesuaikan kecerahan pada monitor luaran? Adakah anda menggunakan salah satu aplikasi dari senarai kami? Beritahu kami pendapat dan pengalaman anda di bahagian komen di bawah.