Cara Menukar Fail BIN ke ISO

Dengan pemacu optik yang hampir sama dengan Dodo, semuanya kini dimuat turun terus ke peranti anda dari internet. Sebahagian besarnya, muat turun ini dikendalikan oleh program yang sesuai. Kadang-kadang ia datang sebagai fail .bin yang tidak dapat digunakan serta-merta. Untuk menggunakannya, anda perlu menukar fail BIN itu menjadi ISO.

Cara Menukar Fail BIN ke ISO

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan cara menukar fail .bin menjadi fail ISO.

Fail BIN

Apakah fail .bin? Fail BIN dengan akhiran .bin adalah fail binari. Ini biasanya merupakan bait mentah untuk salinan bait fail asal, seperti klon cakera atau fail asal. Setiap bit dan setiap bait di tempat yang sama dengan yang asal. Untuk program yang lebih rumit dan bahkan beberapa permainan, mereka boleh dimuat turun sebagai fail .bin dan kemudian ditukar.

Fail ISO berbeza, ia adalah gambar cakera yang dapat dibakar terus ke CD atau DVD atau digunakan dengan pemacu cakera maya seperti Alat Daemon. Ia masih mengandungi data binari tetapi diformat sehingga dapat digunakan sebagai media bootable seperti DVD permainan atau program yang biasa kita miliki.

Menukar Fail BIN ke ISO di Windows

Sekiranya anda memuat turun fail BIN dan program tidak mempunyai pengendali untuk memasangnya, anda perlu menukarnya menjadi ISO. Anda kemudian boleh membakarnya ke cakera atau menggunakan sesuatu seperti Alat Daemon untuk mensimulasikan pemain DVD. Terdapat sejumlah alat percuma yang boleh anda gunakan untuk melakukan penukaran. Saya akan senaraikan beberapa yang baik di sini yang berfungsi pada Windows 10.

CDBurnerXP

Seperti namanya, CDBurnerXP telah lama wujud. Ia adalah perisian pembakar CD yang boleh membakar DVD dan menukar fail .bin menjadi .iso dan membakarnya. Anda tidak perlu membakarnya ke media fizikal, anda boleh menggunakan CDBurnerXP untuk membuat .iso dan kemudian menggunakannya hampir jika anda mahu.

Muat turun adalah percuma, berfungsi dengan baik dan sangat intuitif. Yang perlu anda lakukan ialah memilih fail sumber yang hendak ditukar, pilih output dan kemudian biarkan alat itu berfungsi. Saya menggunakan ini setiap kali saya perlu menukar fail.

WinISO

WinISO adalah aplikasi percuma lain yang akan menukar fail BIN menjadi ISO. Seperti CDBurnerXP, ia mudah digunakan dan memuat turun kecil. Ia memasang, menetapkan dirinya sebagai pengendali fail untuk fail tersebut dan kemudian membolehkan anda memilih fail dan format sumber dan tujuan. Penampilannya agak bertanggal seperti aplikasi lain tetapi ia menyelesaikan tugasnya. Anda boleh menukar dan membakar atau hanya menukar, semuanya terpulang kepada anda.

Sekiranya CDBurnerXP tidak menarik, WinISO harus berfungsi dengan baik.

WinBin2ISO

WinBin2ISO adalah program mencari yang sangat bertarikh tetapi berfungsi dengan sempurna. Ia dirancang dari bawah ke atas untuk membuat kerja ringkas menukar BIN ke ISO dan melakukannya dengan baik. Muat turunnya kecil dan dipasang dalam beberapa saat. UI sangat mudah dan hanya memerlukan anda memilih fail sumber dan destinasi dan menyuruhnya menukar.

Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang kecil dan hampir tidak dapat dilihat semasa berlari, WinBin2ISO adalah pertaruhan yang baik.

AnyToISO

AnyToISO adalah penukar fail bin lain yang berfungsi dengan sebilangan jenis fail input untuk membuat gambar .iso. Terdapat versi percuma dan premium tetapi untuk penggunaan sekali-sekala, versi percuma lebih dari mencukupi. Antaramuka serupa dengan yang lain, sederhana dan tepat. Pilih sumber dan destinasi, tetapkan pilihan fail apa pun dan tetapkan untuk berfungsi. Prosesnya agak pantas dan program tidak terlalu banyak sumber.

Pastikan untuk memilih muat turun percuma kecuali anda benar-benar memerlukan ciri premium.

AnyBurn

AnyBurn juga dirancang sebagai perisian pembakar tetapi juga dapat mengubah fail BIN menjadi ISO. Seperti yang lain dalam senarai ini, ia kelihatan lama dan mempunyai UI yang sederhana tetapi masih dapat menyelesaikannya tanpa masalah. Alat ini percuma dan baru-baru ini dikemas kini sehingga kini, yang lebih banyak daripada yang boleh dikatakan untuk sebilangan yang lain.

UI itu ringkas, pilih untuk menukar ke gambar ISO, pilih sumber dan destinasi dan biarkan alat itu terus berjalan.

Menukar Fail BIN ke ISO pada Mac

Bagi mereka yang menggunakan Mac, satu-satunya program yang disebutkan di atas yang akan berfungsi pada peranti anda ialah AnyToISO. Sekiranya anda tidak mahu menggunakan Terminal atau aplikasi lain, lihatlah.

Menukar Fail BIN ke ISO di Linux

Pengguna Linux mempunyai banyak pilihan untuk menukar jenis fail, jadi kami hanya akan merangkumi beberapa dari mereka, bagaimanapun, sukar untuk mengalahkan kekuatan perisian dan pengedaran sumber terbuka.

Menukar Fail Bin ke ISO Menggunakan Perintah iat

Sekiranya anda tidak gentar dengan mengetik beberapa arahan di terminal, ikuti juga.

  1. Buka tetingkap Terminal, di banyak distro Linux yang boleh anda taip Ctrl + Alt + T.
  2. Sekarang, dengan andaian belum dipasang, ketik “sudo apt-get install iat", Tanpa tanda kutip, dan tekan Masukkan. Terminal Linux
  3. Dengan perpustakaan yang diperlukan dipasang, ketik “iat [source_file] .bin [target_file] .iso", Ganti [source_file] dan [target_file] dengan nama fail .bin anda dan nama fail baru yang diinginkan, dan tekan Masukkan. Terminal Linux 3

Menukar Fail Bin ke ISO Menggunakan Perintah ccd2iso

  1. Sekali lagi, buka Terminal, taip "sudo apt-get install ccd2iso"Dan tekan Masukkan. Terminal Linux 2
  2. Sekarang, taip "ccd2iso[source_file] .bin [target_file] .iso"Dan tekan Masukkan. Terminal Linux 4

Fail .bin anda kini akan ditukar menjadi fail ISO.

Apa yang perlu dilakukan Seterusnya dengan Imej ISO Anda

Sebaik sahaja anda mempunyai imej ISO, anda mempunyai dua pilihan. Anda boleh membakarnya ke CD atau DVD bergantung pada ukurannya atau anda boleh memasangnya menggunakan pemacu optik maya. Saya cenderung memilih yang terakhir kerana saya tidak mempunyai pemacu optik lagi. Saya menggunakan Daemon Tools Lite untuk membuat pemacu di komputer saya. Program lain ada tetapi saya menggunakannya kerana ia selalu berfungsi dengan baik.

Terdapat versi percuma, Daemon Tools Lite dan versi berbayar. Untuk kebanyakan tujuan, versi percuma lebih daripada cukup. Muat turun fail, pasangkannya, biarkan pemasangan pemacu maya dan pergi. Setelah dipasang, pilih ISO baru anda, klik kanan dan pilih Buka dengan. Pilih Alat Daemon dari senarai dan ia akan dipasang seperti cakera optik sebenar.

Penukaran Fail

Jenis dan sambungan fail hanya format yang memberitahu OS atau program bagaimana membaca dan menulisnya. Tanpa mengira fail .bin, anda boleh menukarnya menjadi ISO dengan beberapa langkah mudah.

Adakah anda membina aplikasi atau OS dari kod sumber? Adakah anda berlatih membina distro Linux anda sendiri atau OS lain? Jangan ragu untuk berkongsi pendapat dan pengalaman anda mengenai penukaran .bin ke ISO di bawah.