‘Kandungan Tidak Tersedia di Lokasi Anda’ untuk Netflix, Hulu, & Banyak Lagi — Apa Yang Perlu Dilakukan

Streaming video melalui Internet telah menjadi salah satu kaedah yang paling popular untuk menonton rancangan TV dan filem. Namun, peningkatan teknologi ini juga bermaksud pertemuan sesekali dengan mesej ralat yang aneh dan membingungkan: "Kandungan tidak tersedia di lokasi anda." Apakah maksud mesej ini, dan apa yang boleh anda lakukan?

‘Kandungan Tidak Tersedia di Lokasi Anda’ untuk Netflix, Hulu, & Banyak Lagi — Apa Yang Perlu Dilakukan

Berita baiknya adalah bahawa ia bukan masalah dengan komputer, sambungan internet, atau perkhidmatan streaming anda. Mesej ini menunjukkan bahawa semuanya berfungsi dengan cara yang sepatutnya. Tetapi mengapa mesej ralat muncul? Ketiadaan aliran biasanya ditentukan oleh hak lokasi, walaupun ada kemungkinan lain juga.

Cara Memperbaiki Netflix Stream Tidak Tersedia di Lokasi Saya (Kod ralat Netflix 22004)

Kandungan yang tidak tersedia hampir selalu menjadi satu perkara: pelesenan kandungan. Apabila studio filem atau rumah produksi membuat filem atau rancangan TV, mereka memiliki hak atas kandungan tersebut. Sebilangan besar studio jarang menjual semua hak tersebut sekaligus kepada pembeli yang sama. Sebaliknya, mereka lebih suka menjual lesen tersebut berdasarkan negara-negara atau wilayah-demi-wilayah. Sebabnya mudah; mereka biasanya mendapat lebih banyak wang untuk kandungan mereka jika mereka membahagikan hak lesen kepada beberapa penyedia media.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Pengedar kandungan seperti saluran TV atau perkhidmatan streaming seperti Netflix lebih suka mendapatkan satu lesen dengan potongan harga yang besar. Sebaliknya, studio lebih suka menjual banyak yang lebih kecil kepada penyedia dan menghasilkan lebih banyak pendapatan. Anda akan melihat ralat semasa cuba menayangkan rancangan yang tidak dilesenkan di wilayah anda.

Masalah lesen bukan kesalahan Netflix, Amazon, Google, Disney, atau Hulu. Netflix ingin menunjukkan "Avengers: Infinity Wars" di New Zealand. Namun, mereka tidak dibenarkan secara sah untuk menawarkan video di lokasi tersebut. Sebilangan besar dunia telah bergerak maju dan merangkul globalisasi, tetapi industri kreatif belum.

Rangkaian dan studio filem berpegang teguh dalam mengawal kandungannya, memaksa platform streaming untuk mematuhi sekatan geografi. Selanjutnya, negara tertentu boleh memilih untuk menyekat media tertentu di lokasi tersebut dengan pelbagai alasan, yang menyebabkan aliran yang tidak dapat diakses.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Studio merundingkan hak lesen dengan setiap wilayah daripada menjual lesen global kepada Netflix penyedia streaming lain. Terdapat banyak variasi dalam jenis kandungan yang terdapat di setiap wilayah di luar AS. Sebagai contoh, Netflix versi AS mungkin mempunyai lebih daripada 6,000 judul di perpustakaannya, sementara versi UK hanya boleh mendapat sekitar 4,000 judul.

Untuk mengelakkan lokasi anda sehingga anda dapat menonton kandungan terhad di Netflix, anda perlu mengubah alamat IP anda dengan cara yang memperbodohkan Netflix untuk menganggap anda berada di wilayah yang diluluskan. Walaupun teknologi maju, rangkaian persendirian maya (VPN) adalah satu cara yang pasti untuk melakukannya, tetapi Netflix dapat mengesan VPN anda dan menyekatnya. Anda mungkin juga dapat menggunakan proksi, tetapi kebanyakan dapat ditemui dan disekat, walaupun penyedia proksi menukar alamat Protokol Internet (IP) mereka secara berkala. Salah satu VPN yang popular untuk digunakan ialah Express VPN. Ia dikenali untuk bekerja dengan Netflix dengan sangat baik.

Cara Memperbaiki Tayangan Tidak Tersedia di Hulu

Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan streaming seperti Hulu, bagaimana ia tahu tajuk apa yang dapat anda lihat? Sekarang ini, tugas yang agak mudah. Hulu utamanya adalah perkhidmatan AS, tetapi telah berkembang sedikit ke Jepun.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Bagaimanapun, semasa anda masuk ke Hulu, ia memeriksa akaun anda untuk melihat tahap perkhidmatan yang anda miliki, dan ia akan mengesahkan alamat IP anda untuk mengenal pasti di mana anda berada.

Julat alamat IP mempunyai pautan geografi, jadi julat alamat IP di AS akan berbeza dengan yang tersedia di EU, UK, atau Australia. Negara-negara tersebut tidak mempunyai akses ke Hulu secara asli — anda mesti menggunakan set VPN atau proksi untuk pelayan AS. Hulu kemudian membandingkan lokasi anda dengan pangkalan data pelesenan yang memberitahu perkhidmatan apa kandungan yang akan dipaparkan. Kawalan lokasi geografi adalah sistem yang agak tidak canggih, tetapi berfungsi. Seperti biasa, pengguna yang rugi.

Satu-satunya cara untuk melihat kandungan terhad di Hulu adalah dengan membuat Hulu menganggap anda berada di negara yang diluluskan. Manuver ini adalah tempat VPN atau Proksi diperlukan. Anda boleh menggunakan VPN percuma atau mendapatkan VPN berbayar untuk meningkatkan prestasi tanpa had. Dalam contoh kami, kami akan menggunakan Express VPN. Maklumat lanjut ada di bawah.

Cara Menyembunyikan Wilayah Anda Secara Dalam Talian

Sekiranya perkhidmatan streaming memeriksa alamat IP anda untuk melihat di mana anda berada, anda perlu mendapatkan alamat IP yang membuatnya kelihatan seperti berada di wilayah untuk kandungan yang anda ingin lihat, seperti yang disebutkan secara ringkas untuk Hulu dan Netflix di atas. AS mempunyai gelaran yang paling luas, hanya kerana kebanyakan pemegang lesen berpusat di sini dan memulakan usaha penjualan lesen mereka di sini juga. Eropah datang seterusnya. Australia dan negara-negara Pasifik biasanya ketinggalan, dan seluruh dunia menunggu dengan sabar, atau tidak begitu sabar dalam beberapa keadaan. Terdapat dua cara untuk menyembunyikan lokasi anda dan menukar alamat IP anda.

Tukar Alamat IP menggunakan Proksi

Proksi adalah pelayan khusus yang memperbodohkan program untuk menganggap alamat IP berbeza daripada yang sebenarnya, yang membantu mengelakkan rejim yang tidak membenarkan kebebasan kreatif. Ia juga bermanfaat untuk tujuan keselamatan dan perkongsian fail. Walau bagaimanapun, mereka tidak begitu praktikal untuk streaming video, kerana penyedia media streaming mengetahui tentang proksi dan menyekat sebahagian besarnya secara aktif. Tambahan pula, proksi lambat dan tidak selamat. Proksi baru muncul secara berkala, tetapi jangka hayat proksi penstriman video baru agak singkat. Sebahagian besarnya, penyedia streaming mempunyai kelebihan dalam peraduan ini.

Tukar Alamat IP menggunakan VPN

Pilihan lain adalah menggunakan VPN. VPN adalah teknologi yang bermanfaat, bukan hanya kerana mereka membiarkan anda menonton "Kebanggaan dan Prasangka" di AS, tetapi juga kerana mereka membolehkan anda meletakkan jubah pelindung kerahsiaan semasa aktiviti internet anda. Walaupun anda tidak boleh dicela dan tidak perlu disembunyikan, itu tidak bermakna pihak ketiga harus dapat mengesan semua yang anda lakukan dalam talian, dan VPN yang baik membantu menjaga privasi anda.

5 ciri teratas yang harus dimiliki oleh VPN untuk perkhidmatan streaming

VPN berkualiti tinggi mempunyai beberapa ciri yang tidak boleh dirundingkan, terutamanya ketika menggunakan perkhidmatan untuk Netflix, Hulu, Disney +, Amazon Fire, Chromecast, dan banyak lagi.

Ciri # 1: Pastikan Tidak Berlaku Pembalakan

Tanpa pembalakan bermaksud penyedia VPN tidak akan menyimpan log aktiviti untuk pengguna. Walaupun mereka menerima perintah atau panggilan pengadilan, mereka tidak mempunyai cara untuk memberitahu mahkamah apa yang anda lakukan dalam talian kerana tidak akan ada catatan mengenai apa yang anda lakukan. Senario ini merujuk kepada aktiviti pembalakan. Jenis log yang berbeza, 'log penyambungan' biasanya diaktifkan, tetapi hanya untuk membantu menyelesaikan masalah dan kualiti. Tidak ada data yang dapat dikenal pasti terkandung dalam log penyambungan.

Ciri # 2: Cari Pelayan VPN Pelbagai Destinasi

Untuk mengelakkan sekatan geografi, anda memerlukan pelayan VPN destinasi di wilayah yang anda perlukan. Sebagai contoh, untuk mendapatkan akses ke pelbagai tajuk Netflix dari Eropah atau Australia, anda memerlukan perkhidmatan dengan beberapa alamat IP AS untuk mengakses rangkaian kandungan seluas mungkin.

Ciri # 3: VPN Harus Mempunyai Tahap Penyulitan yang Baik

Penyulitan tidak begitu penting untuk mengakses kandungan streaming yang anda bayar yuran langganan tetapi merupakan faedah tambahan untuk semua aktiviti menyemak imbas. Sesiapa yang menonton sambungan anda tidak akan dapat melihat apa yang anda lakukan atau ke mana anda pergi. Protokol penyulitan yang boleh diterima termasuk OpenVPN dan WPA-2, tetapi ada lebih banyak pilihan yang ada.

Ciri # 4: VPN Harus Berfungsi dengan Netflix atau Aplikasi Penstriman Lain

Netflix dan perkhidmatan streaming lain berjuang keras melawan VPN. Mereka dipaksa melakukannya oleh pemegang lesen mereka. Walaupun anda tidak menggunakan Netflix, memilih penyedia VPN yang berfungsi dengan baik dengan aplikasinya. Perkhidmatan VPN mengetahui kemungkinan masalah dengan Netflix. Oleh itu, ia secara aktif mengubah alamat IP sehingga mereka tidak dapat disekat. Beberapa VPN secara khusus menyebutkan bekerja dengan aplikasi streaming, yang merupakan padanan yang lebih baik.

Ciri # 5: VPN yang baik harus merangkumi kemas kini berkala

Seperti disebutkan di atas, kemas kini berkala merujuk pada klien VPN, protokol, metode penyulitan, dan rentang alamat IP. Apabila terdapat bug dan kelemahan, penyedia VPN berkualiti baik akan segera memperbaikinya untuk memastikan keselamatan pengguna. Tidak semua penyedia melakukan ini, jadi cari yang melakukannya. Kekerapan kemas kini menunjukkan bagaimana penyedia menghargai penggunanya, dan itu juga ditunjukkan di tempat lain dalam produk.

Cadangan kami: ExpressVPN

Cara Menggunakan VPN di Firestick untuk menonton Kandungan Streaming Terhad

The Aplikasi ExpressVPN serasi dengan semua versi Fire TV dan 2nd Gen. atau Firesticks yang lebih baru. Aplikasi ini membenarkan Netflix dan sumber penstriman lain menggunakan VPN untuk menyembunyikan lokasi sebenar anda, menyelesaikan masalah ‘Kandungan Tidak Tersedia’ tersebut.

Anda juga perlu memastikan bahawa akaun Amazon Prime anda ditetapkan ke negara yang anda tentukan dalam VPN anda. Inilah cara memasang Express VPN pada peranti Fire TV.

 1. Muat turun ExpressVPN menggunakan Amazon Appstore.
 2. Pada peranti Fire TV anda, pergi ke pilihan carian, ketik "expressvpn" kemudian pilih dari senarai.
 3. Pilih "Muat turun".
 4. Setelah pemasangan selesai, pilih "Buka."
 5. Pilih butang "Masuk" dan masukkan kelayakan masuk ExpressVPN anda, atau daftar untuk akaun baru.
 6. Pilih "Log Masuk" jika anda memasukkan maklumat log masuk.
 7. Tetingkap muncul untuk berkongsi maklumat tanpa nama. Yang terbaik adalah memilih "OK" sehingga mereka dapat menerapkan perkhidmatan dan mengenal pasti pepijat. Data hanya digunakan untuk laporan kerosakan, ujian kelajuan, diagnostik, dan status sambungan.
 8. Di tetingkap baru, pilih "OK" untuk meneruskan. Tetingkap ini hanya memberitahu anda bahawa peranti anda akan meminta izin untuk mengkonfigurasi aplikasi.
 9. Pilih "OK" ketika anda mendapat tetingkap "Permintaan sambungan" Firestick yang mengatur sambungan VPN.
 10. Klik pada butang "Power" di aplikasi untuk melancarkan VPN.
 11. Pilih ikon "tiga titik" di sebelah kanan negara lalai untuk mengubah lokasi pelayan VPN anda.
 12. Pilih lokasi yang sesuai dengan lokasi yang membolehkan media streaming dimainkan, seperti pelayan AS jika anda kini tinggal di UK.
 13. ExpressVPN akan menyambung dan memaparkan mesej yang disambungkan secara automatik.
 14. Lancarkan Netflix atau platform penstriman lain dan anda harus mendapatkan versi aplikasi versi baru.
 15. Untuk memutuskan sambungan dari ExpressVPN, cukup kembali ke aplikasi dan klik pada butang "Kuasa" sekali lagi. Konfigurasi pelayan anda Firestick akan kembali normal.

Cara Menggunakan VPN pada Roku untuk Mencegah Isu Tidak Tersedia Isu

Sayangnya, peranti Roku tidak menyokong VPN. Sekiranya anda boleh menggunakan peranti lain, sangat disyorkan kerana kerumitan yang diperlukan untuk memasang ExpressVPN di Roku.

Anda pada dasarnya harus menambahkan fungsi VPN menggunakan firmware ExpressVPN pada penghala, yang berpotensi menyebabkan masalah pada rangkaian atau beberapa peranti anda. Sebaiknya gunakan penghala sekunder jika anda mempunyai satu dan simpan yang asal.

Bagaimanapun, anda perlu menggunakan aplikasi ExpressVPN untuk penghala.

Terakhir, jika dua pilihan pertama tidak sesuai dengan penghala anda, anda perlu menyediakan penghala VPN maya pada Windows 10 atau PC Mac anda — hanya sebagai jalan terakhir.

Cara Menonton Neflix Terhad, Hulu, dan Banyak Lagi di Telefon / Tablet Anda menggunakan VPN

Peranti Android dan iOS mungkin yang paling mudah digunakan dengan ExpressVPN. Google Play dan Kedai IOS mengendalikan pemasangan untuk anda. Yang perlu anda buat hanyalah melancarkannya dan mengetuk beberapa item.

Memasang VPN pada Peranti Android

ExpressVPN memberikan arahan untuk pergi ke laman web, mendaftar, melanggan, dan kemudian memuat turun fail APK aplikasi. Walau bagaimanapun, kaedah paling mudah adalah memasangnya dari Google Play.

Sebab yang paling mungkin mereka mengarahkan anda ke pemasangan APK adalah untuk memastikan anda mendapat versi terbaru mutlak, terutamanya kerana Play Store memerlukan masa untuk menerima kemas kini.

Sekiranya anda ingin menggunakan pilihan APK, ikuti semua langkah di bawah tetapi tidak termasuk maklumat Google Play dan pergi ke laman web terlebih dahulu. Inilah cara memasang dan menggunakan ExpressVPN di Android menggunakan Google Play Store.

 1. Buka Google Play Store dan akses bar carian. Jenis "Expressvpn" ke medan carian untuk mendapatkan senarai hasil.

 2. Ketik "ExpressVPN" dari senarai untuk membuka halaman aplikasi, atau ketik "Pasang" jika Google secara automatik menyenaraikan aplikasi di bahagian atas.

 3. Pilih "Pasang" jika anda belum melakukannya dan membiarkan peranti anda memuat turun dan memasang ExpressVPN.

 4. Ketik "Buka" untuk melancarkan ExpressVPN.

 5. "Pilih "Log masuk" jika anda sudah melanggan atau memilih "Mulakan Percubaan Percuma 7 Hari." Pada Android 11 (sekurang-kurangnya), halaman log masuk disekat daripada mengambil tangkapan skrin untuk tutorial ini.

 6. Setelah ExpressVPN dilancarkan, ketuk ikon "Kuasa" untuk mengaktifkan perkhidmatan VPN.
 7. Pada skrin baru, ExpressVPN meminta persetujuan untuk anda berkongsi maklumat tanpa nama. Memilih "OK" adalah yang terbaik, tetapi anda boleh membuat keputusan. Mengizinkan kebenaran membantu ExpressVPN mengenakan perkhidmatan dan mengenal pasti pepijat, dan mereka hanya menggunakannya untuk laporan kerosakan, ujian kelajuan, diagnostik, dan status sambungan.
 8. Tingkap baru muncul yang memberitahu anda bahawa peranti anda akan meminta izin untuk mengkonfigurasi aplikasi. Ketuk "OK" untuk meneruskan.
 9. Pilih "OK" sekali lagi apabila anda mendapat tetingkap "Permintaan sambungan", dan Android mula menyiapkan VPN.
 10. Setelah persediaan selesai, ketuk pada "Kuasa" butang dalam aplikasi untuk melancarkan ExpressVPN.
 11. Pilih "Tiga titik" ikon di sebelah kanan negara lalai untuk mengubah lokasi pelayan VPN anda.
 12. Pilih lokasi yang sesuai dengan lokasi yang membolehkan media streaming dimainkan, seperti memilih pelayan AS jika anda kini berada di UK.
 13. ExpressVPN secara automatik menyambung ke pelayan dan memaparkan mesej yang disambungkan.
 14. Lancarkan Netflix atau platform penstriman lain dan anda harus mendapatkan versi aplikasi lokasi pelayan baru.
 15. Untuk memutuskan sambungan dari ExpressVPN, cukup kembali ke aplikasi dan klik pada butang ikon "Kuasa" sekali lagi. Konfigurasi pelayan anda Firestick akan kembali normal.

Pasang VPN pada Peranti iOS

Semasa memasang ExpressVPN pada iOS, aplikasi memerlukan langganan VPN aktif dan iOS 12 atau lebih baru. Sekiranya anda mempunyai peranti iOS yang lebih lama, anda tidak boleh menggunakan ExpressVPN. Inilah cara memasang ExpressVPN pada peranti iOS 12+.

 1. Pergi ke halaman pesanan ExpressVPN dan langgan.
 2. Lawati Kedai iOS dan cari "Expressvpn."
 3. Pilih "ExpressVPN" dari hasil carian.
 4. Muat turun dan pasang aplikasi di iPhone, iPad, atau iPod.
 5. Lancarkan aplikasi jika belum dibuka.
 6. Ketik "Log masuk" butang kerana anda sudah mendaftar.
 7. Masukkan kelayakan log masuk anda dan pilih "Log masuk."
 8. Skrin muncul menunjukkan bagaimana ExpressVPN melindungi privasi anda, dan memaparkan apa yang dikumpulkan oleh aplikasi. Pilih "Setuju dan Teruskan," yang merupakan satu-satunya pilihan.
 9. Di layar "Siapkan VPN Anda" yang baru, ini memberi tahu Anda bahawa peranti anda akan meminta izin untuk menyelesaikan konfigurasi. Ketik "Teruskan."
 10. Muncul pop timbul yang meminta izin untuk menambahkan konfigurasi VPN. Pilih "Benarkan."
 11. Masukkan anda "Kod laluan iPhone" atau gunakan "Touch ID" bergantung pada persediaan anda.
 12. Di layar "Pemberitahuan", ExpressVPN meminta Anda bahawa peranti anda akan meminta izin untuk menerima pemberitahuan. Pilih "OKEY" atau "Tidak, Terima kasih." Membolehkan pemberitahuan hanya digunakan untuk makluman status.
 13. Perangkat iOS anda menampilkan pemberitahuan, "ExpressVPN Ingin Mengirimkan Pemberitahuan kepada Anda." Pilih "Benarkan" atau "Jangan Benarkan."
 14. Skrin baru muncul meminta izin untuk berkongsi laporan kerosakan, ujian kelajuan, diagnostik kegunaan, dan kejayaan percubaan sambungan. Pilih "OKEY" atau "Tidak, Terima kasih." "OK" disarankan untuk membantu meningkatkan ExpressVPN, dan anda boleh mengubahnya kapan saja.
 15. Ketik pada "Kuasa" ikon untuk menghidupkan ExpressVPN. Pada masa ini, ikon akan menunjukkan "Tidak Terhubung."
 16. Pilih "Semua Lokasi" tab dan pilih lokasi. Contohnya, pilih "Amerika Syarikat" jika anda mahukan aplikasi atau laman web Netflix USA semasa anda berada di UK.
 17. Ikon "Kuasa" aplikasi kini akan ditampilkan sebagai "Terhubung".
 18. Untuk memutuskan sambungan, klik "Kuasa" ikon sekali lagi.

Sekiranya anda mahukan lebih banyak maklumat mengenai perkhidmatan VPN yang tersedia, lihat artikel kami mengenai Perkhidmatan VPN Terbaik pada tahun 2021. Seperti yang anda lihat, sejauh ini, VPN adalah pilihan terbaik untuk menonton Netflix dari negara atau wilayah lain dan untuk digunakan dengan yang lain perkhidmatan penstriman juga. Sudah tentu, proksi dapat berfungsi, tetapi kebanyakan perkhidmatan penstriman menangkap kebanyakannya, menyebabkan "Kandungan Tidak Tersedia di Lokasi Anda" atau kesalahan serupa.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found