Cara Menukar Coax Cable ke HDMI

Dikemas kini: 05/30/2021

Cara Menukar Coax Cable ke HDMI

Sekiranya anda membeli TV baru, kemungkinan ia tidak mempunyai penyambung pujuk. Ia mungkin mempunyai beberapa penyambung HDMI, USB, dan komponen tetapi tidak membujuk. Sekiranya anda mempunyai kotak kabel atau satelit yang lebih tua yang hanya mengeluarkan sepaksi, anda mungkin menghadapi masalah untuk menghubungkan keduanya.

Anda mungkin berfikir bahawa membujuk agak ketinggalan zaman, tetapi terdapat banyak peranti hebat di luar sana yang masih kita gunakan hingga kini. Sama ada anda masih menggunakan pemain VHS lama atau konsol permainan yang lebih lama atau mungkin anda menggunakan antena, terdapat banyak pilihan untuk anda. Dalam artikel ini, kami akan memberi anda pilihan untuk menjadikan teknologi lama anda serasi dengan peranti yang lebih baru.

Jenis sambungan AV

Walaupun kelihatannya pengawasan yang jelas bagi sebahagian daripada anda, tidak sepenuhnya menganggap output penerima adalah pengawasan yang mudah. Selama bertahun-tahun coax adalah output lalai dan baru-baru ini digantikan sepenuhnya oleh SCART atau HDMI. Banyak penerima kabel dan satelit hadir dengan membujuk, SCART, dan HDMI. Hanya sedikit yang membujuk.

Sambungan sepaksi

Kabel sepaksi diciptakan pada abad ke-19 untuk membawa isyarat radio. Ini terdiri daripada teras tembaga dari dua lapisan yang dikelilingi oleh penebat dan pelindung. Ideanya adalah untuk menyampaikan isyarat analog dengan minimum gangguan. Teknologi ini digunakan sehingga baru-baru ini, pertama di radio dan telegraf, kemudian TV dan kemudian jalur lebar. Secara beransur-ansur diganti dengan serat atau teknologi lain yang menawarkan kecepatan transmisi lebih cepat.

Walaupun coax diisolasi, isyarat perlu berulang dan tertakluk kepada kehilangan data dari jarak jauh. Coax terkenal kerana lebih hebat daripada yang lain pada masa itu, murah dan mudah digunakan. Ia juga tahan lama. Serat lebih cepat dan dapat membawa lebih banyak data sekaligus. Walaupun serat memerlukan pelaburan lebih awal, ia memerlukan sedikit penyelenggaraan.

HDMI

HDMI, atau High-Definition Multimedia Interface adalah pengganti moden untuk membujuk di rumah. Ini digunakan untuk membawa isyarat antara peranti dengan jumlah data maksimum yang mungkin untuk siaran definisi tinggi atau definisi ultra tinggi. Ia juga boleh membawa audio. HDMI dicipta oleh pengeluar TV Jepun untuk membantu meningkatkan kualiti gambar dan berfungsi dengan sangat baik.

HDMI adalah digital semata-mata dan oleh itu dilindungi daripada kerugian dan tidak perlu berulang dari jarak jauh. Ia dapat membawa lebih banyak data lebih jauh untuk ukuran yang sama pada kelajuan yang lebih tinggi. Transmisi digital kebal terhadap gangguan ketika konfigurasi yang betul digunakan sehingga sangat berguna untuk isi rumah yang sibuk dengan banyak peranti dan rangkaian WiFi.

Memilih Penyesuaian Coax to HDMI yang Tepat

Terdapat beberapa cara untuk menukar Coax anda ke HDMI dan sebaliknya. Bergantung pada peranti yang anda cuba sambungkan, satu pilihan mungkin berfungsi lebih baik daripada yang lain. Walau apa pun, ia memerlukan beberapa peralatan yang dinaik taraf agar semuanya terpasang dan berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, keperluan peralatan anda bergantung pada peranti yang ingin anda sambungkan. Mari kita pecahkan.

1. Penukar Over-the-Air (OTA) ke HDMI

Sumber: Amazon.com

Bagi anda yang mempunyai antena dalaman / luaran dengan coax dan tiada input coax di TV anda, anda memerlukan penyesuai OTA coax to HDMI ringkas, yang berharga antara $ 30- $ 50. Harganya rendah kerana tidak ada komponen penukaran utama yang diperlukan kerana isyarat udara tidak disulitkan seperti TV kabel.

2. Peti Peti Peti Peti Peti Peti Kabel ke HDMI

Sumber: Amazon.com

Bergantung pada penyedia kabel anda, jika penerima hanya mempunyai output membujuk, ia perlu diganti. Anda juga mungkin memerlukan penukar sekiranya output RCA pada kotak satelit atau kabel anda gagal. Tidak termasuk SCART atau sebarang output HDMI bermaksud kotak satelit / kabel anda mungkin berumur 25 tahun dan harus diganti. Walau bagaimanapun, jika berfungsi dengan baik atau penyedia perkhidmatan anda ingin mengenakan bayaran untuk peningkatan, mungkin itu bukan pilihan terbaik anda.

Penukar coax-to-HDMI TV satelit atau kabel mesti merangkumi demodulasi, yang menjadikan harganya mencecah lebih dari $ 100. Isyarat TV Coax menggunakan modulasi frekuensi radio (RF) yang dikeluarkan ke saluran 3 atau 4 di TV anda. Juga, kotak kabel dan piring satelit menggunakan isyarat yang dienkripsi yang melewati pujukan. Oleh itu, penukar mesti mempunyai teknologi penyahsulitan juga. Jenis penukar coax to HDMI ini sukar dicari, terutamanya dengan semua pilihan serupa di luar sana yang tidak sesuai dengan keperluan anda. Cari demodulator coax TV kabel ke penukar HDMI.

3. Konsol Permainan VCR / Lama ke Penukar HDMI

VCR dan konsol permainan yang lebih lama tidak menggunakan output HDMI kerana tidak ada. Oleh itu, anda memerlukan penukar coax-to-HDMI RCA atau NTSC. Namun, ia memerlukan demodulator untuk menukar isyarat RF ke HDMI keluar. Senario itu bermaksud anda memerlukan salah satu penukar $ 100 + yang sama yang digunakan untuk membujuk TV kabel ke HDMI.

Bagaimana Sebenarnya Menukar Coax ke HDMI

Sekiranya anda tidak dapat memperoleh peranti terkini dengan sambungan HDMI ke HDMI, gunakan langkah-langkah ini untuk menyelesaikan penukaran dari membujuk ke HDMI.

  1. Pasang pujuk sumber anda ke sambungan "Coax In" pada penukar.
  2. Masukkan kabel HDMI ke "HDMI Out" pada penukar anda.
  3. Sambungkan hujung kabel HDMI yang lain ke HDTV anda.
  4. Pastikan kedua-dua peranti (souce dan TV) dihidupkan.
  5. Tetapkan kotak penukar ke saluran 3 atau 4 untuk menerima isyarat pujuk.
  6. Tetapkan HDTV anda ke input HDMI yang betul.

Sama ada anda memerlukan antena OTA coax to HDMI converter atau demodulator kabel TV / satelit ke penukar HDMI, proses di atas adalah sama.

Soalan Lazim

Mana yang lebih baik, pujuk atau HDMI?

Selain daripada nostalgia pengguna melihat penyambung sepaksi berwarna terang, pengguna setiap hari akan mendapat keuntungan daripada membuat peralihan dari pujuk ke HDMI. Yang terakhir ini menyediakan sambungan yang lebih kuat dan pantas menjadikan kualiti video dan audio lebih baik. Kabel HDMI juga hanya memerlukan satu sambungan berbanding dua atau lebih dengan membujuk, jadi ia lebih mudah digunakan dan lebih menarik secara visual.

Adakah kabel sepaksi masih digunakan hari ini?

Ya, sebilangan peralatan antena TV masih menggunakan kabel hingga ke hari ini. Bagi mereka yang telah memotong tali pusat tetapi masih menginginkan saluran tempatan mereka, kabel coax masih menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian dan oleh itu, anda memerlukan penukar untuk menikmati kandungan rangkaian di TV anda.