Cara Menukar Kaki ke Inci di Helaian Google

Sekiranya anda tidak mempunyai Excel di desktop atau komputer riba, anda boleh menyiapkan hamparan dengan Helaian Google. Ini adalah aplikasi web yang berkongsi banyak fungsi Excel. CONVERT adalah salah satu fungsi Helaian berguna yang menukar pelbagai unit untuk jarak, masa, tenaga, isi padu, luas, kelajuan dan lain-lain. Ini adalah cara pengguna Lembaran Google dapat menukar kaki menjadi inci dalam spreadsheet.

Cara Menukar Kaki ke Inci di Helaian Google

Tukar Kaki ke Inci Tanpa Fungsi

Anda boleh menukar kaki ke inci dalam Helaian Google tanpa fungsi dengan memasukkan formula di bar fx. Terdapat 12 inci dalam kaki, jadi anda boleh menukar kaki ke inci dengan mengalikan nilai dengan 12. Sebagai alternatif, tukar inci ke kaki dengan membahagi bilangan inci dengan 12.

Buka hamparan Helaian Google kosong, dan kemudian pilih sel B3. Klik pada bar fx, masukkan ‘3 * 12’ dan tekan kekunci Return. B3 akan mengembalikan nilai 36. Tiga kaki berjumlah 36 inci.

Sebagai alternatif, anda boleh memasukkan nilai kaki dalam sel spreadsheet terlebih dahulu. Masukkan ‘3’ di sel B4, dan kemudian pilih untuk menambahkan fungsi ke sel C4. Masukkan ‘= B4 * 12’ di bar fungsi. Sekarang sel C4 merangkumi nilai 36 seperti yang ditunjukkan dalam gambar langsung di bawah.

Untuk menukar inci ke kaki, anda perlu membahagikan unit. Pilih untuk menambah formula inci ke kaki ke sel B5. Kemudian taip '= 55/12' di bar fungsi. Sel B5 akan kembali 4.58 sebagai jumlah inci dalam 55 kaki.

Tukar Kaki ke Inci dengan CONVERT

Walaupun tidak penting untuk kebanyakan penukaran unit, mungkin lebih baik menukar kaki ke inci dengan fungsi CONVERT. Sintaks untuk fungsi ini adalah: CONVERT (nilai, start_unit, end_unit). Nilai adalah nombor yang hendak ditukar, dan unit awal dan akhir dalam fungsi adalah unit penukaran.

Sebagai contoh, pilih B7 dalam hamparan Helaian Google anda. Kemudian masukkan '= CONVERT (3, "ft", "in")' di bar fx. Sel B7 mengembalikan nilai 36 inci semasa anda menekan Enter. Dalam fungsi itu "ft" (kaki) adalah unit permulaan dan "in" (inci) unit akhir. Untuk menukar inci ke kaki, masukkan fungsi sebagai '= CONVERT (3, "in", "ft")' di bar fx. Untuk memasukkan rujukan sel, anda akan memasukkan nilai dalam B7; dan kemudian masukkan fungsi sebagai '= CONVERT (B7, "ft", "in")' di sel lain.

Fungsi ini juga boleh merangkumi unit kawasan. Ini membolehkan anda menukar nilai kaki menjadi inci persegi. Ganti unit "ft" dan "in" dalam kurungan dengan "ft ^ 2" dan "in ^ 2" sebagai gantinya. Sebagai contoh, edit fungsi CONVERT sebelumnya yang dimasukkan dalam B7 spreadsheet Google Sheets anda dengan mengganti unit kaki dan inci dengan "ft ^ 2" dan "in ^ 2" pada kurungan. Kemudian fungsinya adalah = CONVERT (3, "ft ^ 2 ″," in ^ 2 "), dan akan mengembalikan nilai 432 inci persegi seperti yang ditunjukkan secara langsung di bawah.

Anda juga boleh menambahkan rujukan helaian ke fungsi CONVERT. Ini membolehkan anda menambahkan fungsi ke helaian yang sama sekali berbeza dalam spreadsheet daripada yang merangkumi nombor untuk ditukar menjadi inci. Sebagai contoh, masukkan ‘7’ di sel B9 Helaian 1. Kemudian klik + Tambah Helaian butang untuk menambah Sheet2 ke spreadsheet seperti gambar di bawah.

Pilih B3 dalam Helaian2 untuk memasukkan fungsi penukaran. Masukkan ‘= CONVERT (Sheet1! B9,“ ft ”,“ in ”)’ pada bar fungsi. B3 akan mengembalikan nilai 84, yang sebaliknya berjumlah tujuh kaki * 12 inci. Untuk memasukkan rujukan helaian, tambahkan tajuk lembaran diikuti dengan tanda seru pada tanda kurung fungsi terlebih dahulu.

Sediakan Jadual Penukaran Kaki ke Inci

Sekarang anda boleh menyediakan jadual spreadsheet untuk menukar kaki ke inci. Buka hamparan Helaian Google kosong, dan mulai dari baris 5 seret kursor anda ke sekumpulan sel di lajur B dan C dengan menahan butang kiri tetikus. Anda mesti memilih jumlah sel yang sama di kedua lajur. Tekan Sempadan butang, dan pilih pilihan yang ditunjukkan dalam gambar langsung di bawah. Jadual hamparan anda harus setanding dengan jadual di bawah.

Masukkan ‘Kaki’ di B5 di bahagian atas meja anda. Masukkan ‘Inci’ di sel C5 sebagai tajuk untuk lajur C. Masukkan fungsi ‘= CONVERT (B6,“ ft ”,“ in ”)’ di sel C6. Anda boleh menyalin fungsi itu ke semua sel jadual dengan mengklik kiri sudut kanan bawah C6. Tahan butang kiri dan seret kotak biru ke atas semua sel yang anda perlukan untuk menyalin fungsinya. Semua sel dalam lajur C jadual akan menukar nilai kaki di lajur B menjadi inci.

Jadual itu pasti akan berguna untuk menukar banyak nilai kaki ke inci. Anda boleh menyediakan pelbagai jadual penukaran di Helaian Google untuk kaki, inci dan unit ukuran lain hampir sama. Untuk menukar kaki dan inci dalam hamparan Excel, lihat artikel Tech Junkie ini.