Cara Menukar Fail Gambar dari HEIC ke JPG

Sejak iOS 11, Apple telah menggunakan format gambar HEIC dan, dalam beberapa cara, lebih unggul daripada JPG. Sebagai contoh, gambar HEIC jauh lebih kecil daripada JPG, menjadikannya sempurna untuk peranti mudah alih.

Cara Menukar Fail Gambar dari HEIC ke JPG

Walaupun begitu, format menyebabkan masalah dengan aplikasi tertentu dan itulah sebabnya anda mungkin mahu menukar gambar. Penukaran itu sendiri tidak sukar, tetapi memerlukan beberapa langkah (pada Mac). Dan jika anda bukan pengguna Mac, anda mungkin perlu menggunakan aplikasi pihak ketiga.

Pada Mac

Cara termudah untuk menukar fail gambar dari HEIC ke JPG adalah menggunakan Quick Action. Namun, anda perlu menyiapkannya terlebih dahulu, dan inilah caranya.

Langkah 1

Tekan Cmd + Space untuk mengakses Spotlight dan ketik Automator, kemudian pilih Dokumen Baru di kiri bawah tetingkap.

Di tetingkap templat dokumen, pilih Tindakan Cepat, dan sahkan dengan mengklik Pilih.

Catatan: Pastikan Mac anda terkini kerana templat Tindakan Cepat mungkin tidak tersedia.

Langkah 2

Pergi ke bar carian di sebelah kiri tetingkap menu dan masukkan "copy finder." Di bawah hasil carian, anda akan menemui "Salin Item Pencari" - seret dan lepaskan ini ke bahagian kanan skrin.

untuk menukar fail gambar dari heic ke jpg

Di tetingkap menu di sebelah kanan, anda juga dapat memilih tujuan gambar yang ditukar.

Petua: Menghilangkan tindakan "Salin Item Pencari" tidak akan membuat salinan gambar HEIC di desktop anda.

Langkah 3

Pilih bar carian di sebelah kiri lagi dan masukkan "ubah jenis." Perintah "Ubah Jenis Imej" akan muncul di bawah hasil, dan kemudian anda menyeret dan melepaskannya ke kanan.

fail gambar dari heic hingga jpg

Sekarang, anda seharusnya dapat melihat menu drop-down di sebelah "To Type", klik padanya dan pilih JPEG.

fail gambar dari heic ke jpg cara menukar

Langkah 4

Navigasi ke bar menu, pilih File, dan pilih Save dari menu drop-down.

rom heic ke jpg bagaimana

Namakan Tindakan Pantas di tetingkap drop-down, dan tekan butang Simpan untuk menyelesaikan prosesnya.

Cara Menggunakan Tindakan Pantas untuk Penukaran HEIC ke JPG

Setelah Tindakan disiapkan, anda hanya memerlukan beberapa klik untuk melakukan penukaran. Pilih fail gambar yang ingin anda ubah, klik kanan padanya, dan pilih Tindakan Cepat.

dari heic ke jpg bagaimana menukar

Menu pop-out menunjukkan pilihan dan "Convert to JPG" harus menjadi pilihan kedua. Klik padanya dan sistem membuat JPG dalam folder tujuan yang anda pilih sebelumnya.

Nota Pantas: Tindakan berfungsi sama apabila anda memilih gambar secara pukal.

Pada Peranti Windows 10

Terdapat dua kaedah untuk menukar gambar HEIC ke JPG dan keduanya memerlukan anda memasang perisian tambahan. Tetapi pertama, mari kita lihat bagaimana membuat PC anda mengenali dan membuka fail HEIC.

Sambungan Imej HEIF

Sekiranya aplikasi Foto berjalan di PC anda, tutupnya, kemudian akses Microsoft Store dan cari HEIF Image Extension.

heic to jpg cara menukar fail gambar

Tekan butang Dapatkan dan pasangkannya di komputer anda. Kemudian, buka aplikasi Foto untuk mengakses fail HEIC di komputer anda.

Catatan: Dari kemas kini Windows 10 dan seterusnya, Microsoft meminta anda memuat turun codec yang membaca fail HEIC. Kaedah ini berfungsi sama seperti peluasan.

Trik iCloud

Sekiranya anda menggunakan iCloud untuk menyimpan gambar, anda boleh memuat turun fail HEIC sebagai JPG ke komputer anda. Dan yang terbaik ialah kaedah termudah untuk menukar gambar.

Di tetingkap Pilihan Foto, pastikan pilihan "Simpan kecekapan tinggi asli jika ada" tidak dicentang. Ini secara automatik menukar gambar HEIC ke JPG semasa muat turun.

Perisian Pihak Ketiga

Untuk artikel ini, kita akan melihat perisian iMazing kerana senang digunakan dan percuma. Tetapi ada aplikasi lain di luar sana, jadi jangan ragu untuk bereksperimen.

fail dari heic ke jpg

Muat turun dan pasang perisian, kemudian seret dan lepaskan fail HEIC anda ke tetingkap penukar dan pilih JPEG dari tetingkap lungsur di sebelah Format. Selesaikan tindakan dengan mengklik Convert dan memilih folder tujuan di komputer anda.

fail gambar dari heic

Anda harus tahu bahawa iMazing tersedia untuk Mac dan PC, dan peranti mudah alih.

Secara langsung pada iPhone

Penting untuk menekankan bahawa iPhone dengan iOS 10 tidak mempunyai pilihan untuk menyimpan dan membuat gambar HEIC. Tetapi dengan lelaran perisian dan iPhone yang lebih baru, anda boleh melakukan semua perkara di telefon anda.

Ketuk aplikasi Tetapan, geser ke bawah ke Kamera, dan ketuk untuk membuka. Dalam menu Kamera, pilih Format dan pilih JPG sebagai "paling serasi", dan HEIC sebagai "kecekapan tinggi."

dari heic ke jpg cara menukar fail gambar

Kemudian, akses menu Foto dan arahkan ke "Transfer ke Mac atau PC" dan pilih Automatik. Ini adalah bagaimana anda mengkonfigurasi iPhone anda untuk menukar foto secara automatik.

Seperti yang ditunjukkan, anda juga boleh mencuba perisian pihak ketiga seperti iMazing, jika lebih mudah.

Dari Web

Penukaran web mungkin merupakan kaedah yang paling biasa. HEICtoJPEG, Freetoolonline, dan CloudConvert adalah antara pilihan yang paling popular dan mesra pengguna.

fail dari heic hingga jpg bagaimana

Memilih satu laman web penukaran dalam talian berbanding yang lain adalah pilihan peribadi. Kesemuanya menawarkan kaedah penukaran yang serupa atau sama.

Seret dan lepaskan gambar ke kawasan yang ditentukan atau pilih fail, tekan Convert, dan tunggu perisian melakukan pengangkatan berat. Kemudian, anda boleh memuat turun fail yang ditukar ke komputer anda.

Anda harus tahu bahawa beberapa perkhidmatan penukaran dalam talian juga membolehkan anda memilih ukuran gambar, kualiti, dan membuang atau menyimpan metadata gambar.

Soalan Lazim Tambahan

Seperti yang anda lihat, menukar gambar HEIC ke JPG tidak semudah yang anda fikirkan, walaupun anda pengguna Windows. Namun, persoalan tertentu perlu ditangani.

Bolehkah Saya Simpan Imej secara automatik sebagai JPG dan bukannya HEIC?

Seperti yang ditunjukkan, ada pilihan untuk menyimpan gambar secara automatik sebagai JPG. Untuk mengingatkan anda, pergi ke aplikasi Tetapan pada iPhone anda dan pilih pilihan Kamera.

menukar fail gambar dari heic

Di bawah Format pilih "kecekapan tinggi" untuk HEIC dan "paling serasi" untuk JPG. Kemudian, beralih ke Foto dan pilih Automatik di bawah "Pindahkan ke Mac atau PC."

Penting untuk diperhatikan bahawa format dalam tetapan mungkin dilabel sebagai HEIF / HEVC. Jangan risau, anda berada di tempat yang betul dan fail yang disimpan memang HEIC.

Mengapa iPhone Menggunakan Jenis Fail HEIC?

Untuk melenyapkan bahasa terlebih dahulu - HEIF adalah standard Format Efisiensi Tinggi, dan HEIC adalah format fail yang anda dapat. Seperti yang dikatakan, Apple menggunakan ini dari iOS 11 dan seterusnya kerana kaedah pemampatan yang lebih maju.

Ringkasnya, formatnya membolehkan anda mengambil gambar beresolusi tinggi dengan ukuran lebih kecil. Dengan cara ini, anda mendapat foto yang tajam dan tajam yang terkenal dengan iPhone, namun anda tidak menggunakan memori percuma pada iPhone anda dengan pantas. Tambahan, ini lebih menjimatkan penyimpanan sekiranya anda memutuskan untuk menyimpan foto di iCloud.

fail gambar dari heic hingga jpg bagaimana

Pada tahap ini, keserasian format HEIC adalah batasan utamanya. Sebenarnya, macOS sebelum High Siera tidak dapat mengenali dan membuka fail HEIC. Walaupun begitu, ini dapat diselesaikan dengan kemas kini sistem yang ringkas.

Dan anda sekarang tahu bahawa ada cara untuk menjadikan fail HEIC mesra Windows.

Adakah Penukar Pihak Ketiga Selamat?

Jawapan cepat adalah ya, penukar pihak ketiga selamat, tetapi anda tidak akan menggunakan penukar apa pun yang boleh anda pasang. Caranya adalah dengan mencari perisian yang tidak akan menyimpan foto anda di pelayannya, berkongsi gambar anda dengan pihak ketiga, atau mempunyai akses ke data anda.

Dengan ini, anda perlu memberikan bukti kelayakan anda untuk log masuk dan perisian boleh menggunakan Foto di Mac, iPhone atau PC anda. Tetapi aplikasi seperti iMazing yang disebutkan di atas melakukan semua ini secara tempatan dan hanya menyimpan data log masuk untuk akses mudah.

cara menukar gambar dari heic ke jpg

Semasa memilih perisian, yang penting adalah memeriksa kumpulan pengguna. Biasanya, penukar pihak ketiga yang baik mempunyai pengikut dalam talian yang cukup banyak, dan anda dapat mengesahkan keberkesanannya melalui media sosial. Kemudian, tidak ada salahnya memeriksa Perjanjian Pengguna dan Dasar Privasi untuk menentukan pendekatan pembangun terhadap jenis perisian ini dan data sensitif anda.

Bolehkah Anda MENGGUNAKAN Format HEIC di Android?

Android tidak memberikan sokongan asli untuk format HEIC dan aplikasi pihak ketiga hanya sedikit. Walaupun demikian, ada helah yang kemas untuk membuka, melihat, dan mengurus fail HEIC pada peranti Android anda.

Pasang Dropbox dan gunakan aplikasi untuk menyimpan atau memindahkan semua fail HEIC anda. Dengan cara itu, anda boleh melihatnya melalui aplikasi Dropbox. Kemudian, anda boleh menghantar gambar ke Adobe Lightroom mobile atau perisian lain yang membolehkan anda mengedit dan memanipulasi fail yang diberikan.

dari heic ke jpg cara menukar gambar

Dengan ini, kebanyakan pengguna Android jarang menemui jenis fail ini kerana format asli peranti mereka.

Penukaran HEIC Diperlukan

Adalah selamat untuk menganggap bahawa format HEIC ada di sini kerana kadar mampatan dan kualiti gambarnya. Oleh yang demikian, format kecekapan tinggi ini akan memasuki lebih banyak peranti, khususnya telefon pintar. Tetapi jika anda serius mengenai fotografi, RAW masih menjadi standard emas untuk menyimpan sebanyak mungkin maklumat dalam gambar.

Bilakah kali pertama anda menemui format HEIC? Apakah perisian atau kaedah penukaran yang anda sukai? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.