Cara Menukar Fail Gambar dari HEIC ke PNG

Format HEIC sangat bagus kerana membolehkan anda mengambil gambar beresolusi tinggi yang tidak mengambil terlalu banyak ruang pada iPhone atau iCloud anda. Tetapi berkaitan dengan keserasian dan pengurusan fail, HEIC tidak disokong secara meluas seperti PNG atau JPG.

Cara Menukar Fail Gambar dari HEIC ke PNG

Ini bukan pemecah urus niaga, kerana anda boleh menukar gambar dengan mudah. Bahagian berikut memberikan panduan terperinci mengenai cara melakukan penukaran pada peranti yang berbeza. Selain itu, terdapat bahagian FAQ di hujung untuk memberikan maklumat tambahan.

Pada Mac

Bagi pengguna Mac, cara termudah untuk menukar fail HEIC ke PNG adalah dengan aplikasi pratonton. Inilah yang perlu anda lakukan.

Langkah 1

Buka gambar HEIC anda dalam pratonton, kemudian klik pada Fail di bar menu di bahagian atas skrin.

cara menukar fail gambar dari heic

Klik pada menu lungsur turun Format dan pilih PNG.

Langkah 2

Pilih folder tujuan di sebelah Tempat dan klik simpan untuk menyelesaikan tindakan.

Nota PENTING:

Semasa menukar dari HEIC ke PNG, anda tidak dapat menetapkan Kualiti mengikut pilihan anda. Namun, jika anda menukar ke JPG, slaid Kualiti tersedia. Secara lalai, macOS menetapkannya kepada sekitar 80%, dan anda boleh menyeretnya hingga ke kanan untuk kualiti Terbaik.

Aplikasi Pratonton juga membolehkan penukaran kumpulan fail HEIC anda. Pergi ke Finder, cari fail HEIC yang ingin anda gunakan, dan pilih semuanya. Kemudian, anda boleh menyeret dan melepaskan gambar ke Pratonton, atau klik kanan, pilih "Buka Dengan", dan pilih Pratonton.

untuk menukar fail gambar dari heic ke png

Oleh itu, langkah-langkahnya seperti yang telah dijelaskan sebelumnya. Klik pada menu File di bar, pilih Export Selected Images, dan tetapkan destinasi dan format fail yang diinginkan.

dari heic ke png cara menukar gambar

Jangan lupa memilih semua gambar di dalam Pratonton - anda boleh melakukannya dengan menekan Cmd + A. Jika tidak, anda akan menukar hanya gambar pertama yang muncul dalam senarai.

Petua Bonus

Sekiranya anda mahu, anda juga boleh mengubah saiz gambar HEIC sambil menukarnya menjadi PNG. Sebelum mengklik pada menu File, pilih pukal gambar dalam Pratonton dan klik pada Tools di menu bar.

dari heic hingga png bagaimana

Dalam menu lungsur Alat, pilih Laraskan Saiz dan masukkan nilai yang diinginkan untuk gambar anda. Setelah selesai, tekan OK dan kembali ke menu Fail untuk membuat penukaran.

Keseluruhan prosesnya cukup pantas, tetapi tunggu sebentar lagi jika anda juga mengubah ukuran gambar. Dan ini juga bergantung pada jumlah gambar yang anda ubah dan ukuran fail HEIC.

Pada Peranti Windows 10

Bagi pengguna Windows, prosesnya agak sukar. Pertama, anda perlu memastikan bahawa PC anda dapat mengenali fail HEIC, atau anda tidak dapat melihat atau memanipulasinya. Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini. Anda boleh memasang codec yang disyorkan oleh Microsoft, menggunakan penukar TechJunkie Tools, atau menggunakan HEIF Image Extensions.

Yang terakhir adalah alat utiliti percuma yang terdapat di Kedai Microsoft. Walaupun begitu, penting untuk menekankan bahawa codec dan alat tidak membolehkan anda menukar gambar.

Alat TechJunkie tidak memerlukan kelayakan log masuk atau muat turun. Yang perlu anda buat hanyalah membuka laman web di penyemak imbas web kegemaran anda, klik HEIC ke PNG, kemudian seret dan lepaskan gambar HEIC anda.

Untuk membuat penukaran, anda memerlukan alat berasaskan pihak ketiga atau web. Untuk tujuan artikel ini, kami akan memberikan panduan ringkas untuk iMobile HEIC Converter. Ini kerana alat ini selamat, mudah digunakan, percuma. Selain itu, terdapat versi desktop jika anda memerlukan penukaran yang jauh lebih pantas.

dari heic ke png cara menukar fail

Bagaimanapun, inilah yang perlu anda lakukan.

Langkah 1

Pergi ke laman web iMobile HEIC Converter dan pilih gambar yang ingin anda tukar. Anda dapat "Klik untuk Pilih" fail dari pemacu tempatan atau seret dan lepaskan ke dalam antara muka berasaskan web.

dari heic ke png fail gambar bagaimana menukar

Langkah 2

Sekarang, pilih format dan kualiti gambar yang dikehendaki dari bidang yang ditentukan. Dan penukaran harus bermula secara automatik.

dari heic hingga png fail gambar bagaimana

Itu di luar jalan; klik pada butang Muat turun dan pilih destinasi untuk menyimpan gambar. Selain PNG, perisian dalam talian ini juga membolehkan anda menukar ke JPEG, JPG, dan GIF.

Secara langsung pada iPhone

Anehnya, anda perlu menggunakan perisian pihak ketiga untuk menukar HEIC menjadi PNG pada iPhone anda. Kali ini, kita akan melihat aplikasi Pintasan dan bagaimana anda boleh menggunakannya untuk menyelesaikan tindakan yang diperlukan.

cara menukar fail gambar heic ke png

Langkah 1

Muat turun dan pasang aplikasi di iPhone anda dan pergi ke Pintasan Saya semasa anda melancarkan aplikasi. Di bahagian bawah menu, anda dapat melihat lakaran kecil "Buat Pintasan".

fail dari heic ke png cara menukar gambar

Langkah 2

Di tetingkap Pintasan Baru, anda akan dapat melihat bar "Cari aplikasi dan tindakan" di bahagian bawah tetingkap.

fail dari heic ke png cara menukar

Klik padanya dan teruskan untuk menambahkan aplikasi dan tindakan mengikut urutan yang diberikan.

  1. Pilih Foto
  2. Tukar Imej
  3. Simpan ke Album Foto

Langkah 3

Sekarang, anda perlu membuat perubahan tertentu untuk menetapkan penukaran dari HEIC ke PNG. Ketuk tindakan Pilih Foto dan togol butang untuk Pilih Beberapa.

Di sebelah Tukar, alihkan output JPEG ke PNG, dan kemudian pilih destinasi di sebelah Simpan Imej yang Ditukar. Contohnya, anda boleh menamakan fail PNG yang ditukar dan menyimpan gambar di sana.

Terakhir, anda perlu menamakan jalan pintas dan tekan ‘Selesai‘Untuk menyelesaikan tindakan.

Cara Menggunakan Pintasan Ini

Anda dapat mengakses Jalan pintas melalui aplikasi atau berteriak "Hey Siri + nama jalan pintas." Walau apa pun, anda akan mengakses Foto anda untuk memilih gambar untuk penukaran. Ketuk setiap satu dan tekan Selesai untuk menyelesaikan tindakan.

dari heic ke png cara menukar fail gambar

Ini memerlukan sedikit masa, tetapi aplikasi Pintasan menunjukkan bar kemajuan semasa menyelesaikan penukaran.

Dari Web

Perlu menukar sekarang dan lagi? Mungkin lebih baik menggunakan pelanggan berasaskan web. Laman web yang menarik perhatian anda termasuk CloudConvert, Convertio, dan HEIC2PNG. Tetapi, tentu saja, ini hanya beberapa contoh, dan anda boleh menggunakan perisian dalam talian lain jika ia berfungsi lebih baik untuk anda.

fail dari heic hingga png bagaimana

Yang penting ialah penukar dalam talian tidak meminta anda untuk berkongsi maklumat anda. Aplikasi berasaskan web ini harus berfungsi tanpa log masuk atau pengesahan identiti.

Selain itu, mereka harus memperbolehkan memuat naik dan memuat turun gambar dengan mudah tanpa langkah perantaraan. Tepatnya, anda memuat naik gambar, tekan Convert (atau perisian melakukannya secara automatik), kemudian klik Muat turun untuk mendapatkan gambar.

Soalan Lazim Tambahan

HEIC ke PNG penukaran tidak memerlukan anda pandai teknologi, dan terdapat banyak kaedah untuk dipilih. Walau bagaimanapun, tidak seperti penukaran HEIC ke JPG, PNG mempunyai had yang lebih banyak.

Ini mungkin memerlukan anda mengambil lebih banyak tindakan atau menggunakan aplikasi pihak ketiga. Walaupun begitu, ini mungkin berubah dengan salah satu kemas kini iOS yang akan datang.

Bolehkah Saya Simpan Imej secara automatik sebagai PNG dan bukannya HEIC?

Jawapan cepat adalah tidak, anda tidak boleh. Terdapat tipu daya iPhone untuk menukar tetapan Kamera dan Foto, tetapi ini tidak akan memberi anda fail PNG. Format yang anda boleh automatik termasuk JPG dan HEIC sahaja.

fail gambar dari heic hingga png cara gambar

Sebaliknya, anda boleh mengeksport fail HEIC sebagai PNG, tetapi ini tidak sama dengan simpanan automatik seperti PNG. Walaupun anda menggunakan perisian pihak ketiga, anda perlu memberitahu aplikasi mana gambar yang hendak ditukar.

Dengan satu cara atau yang lain, penukaran automatik pada peranti iOS dan macOS memerlukan kebenaran pentadbiran untuk mengakses aplikasi Apple asli. Pada masa penulisan, ini tersedia untuk pembangun Apple dan segelintir syarikat pihak ketiga.

Oleh itu, ini hanya dapat diselesaikan dengan kemas kini perisian utama.

Mengapa iPhone menggunakan jenis fail HEIC?

Sebab utama Apple memilih format HEIC adalah keseimbangan ukuran dan kualiti gambar. Maksudnya, protokol pemampatan HEIC membolehkan anda mengambil gambar berkualiti tinggi dan beresolusi tinggi yang tidak memerlukan banyak ruang. Dan faedahnya berlipat kali ganda.

menukar fail gambar dari heic ke png

Pertama, anda tidak mungkin menggunakan semua memori pada iPhone anda setelah beberapa hari berjaya. Kemudian, pemindahan gambar, terutamanya melalui protokol tanpa wayar, jauh lebih pantas. Ini juga membolehkan anda menyimpan atau membuat sandaran lebih banyak gambar di akaun iCloud anda tanpa membeli ruang tambahan.

Sudah tentu, format HEIC tidak sempurna, tetapi agak baru. Pada waktunya, anda dapat mengharapkan penukaran HEIC menjadi pilihan asli untuk semua sistem operasi. Dan sehingga masa itu, anda perlu mencari perisian pihak ketiga yang sesuai untuk anda.

Adakah Penukar Pihak Ketiga Selamat?

Sekiranya anda tahu apa yang perlu dicari, penukar pihak ketiga adalah selamat. Seperti yang telah disebutkan, sekiranya anda memilih pelanggan web untuk melakukan penukaran, penting untuk tidak membagikan bukti kelayakan anda dengan laman web ini.

Di samping itu, anda memuat naik gambar ke pelayan pihak ketiga, dan mereka tidak boleh menyimpan gambar anda setelah anda memuat turunnya. Situasinya serupa dengan aplikasi yang anda pasang di komputer atau telefon pintar anda, melarang kenyataan bahawa anda perlu berkongsi bukti kelayakan anda.

Tetapi tidak kira, penukaran harus berlaku secara tempatan di komputer atau telefon pintar anda. Dan pembangun aplikasi tidak boleh mempunyai akses ke gambar anda atau menyimpannya di pelayannya.

fail gambar dari heic hingga png

Penukaran Di Sini, Penukaran Di sana, Penukaran Ke Mana Saja

Walaupun terdapat batasan, format HEIC ada untuk menjadikan pengambilan gambar dan pengurusan anda lebih cepat dan lebih berkesan. Pada masa ini, terdapat lebih dari cukup sokongan untuk menukar HEIC ke format lain yang anda perlukan. Dan mudah-mudahan, Apple akan segera memasukkan penukar asli untuk menjadikan semuanya lebih mudah.

Apakah format gambar kegemaran anda? Berapa kerap anda perlu menukar gambar ke PNG atau format lain? Ceritakan lebih banyak pengalaman anda di bahagian komen di bawah.