Cara Menyalin Formula ke Lajur di Helaian Google

Anda boleh menggunakan Helaian Google untuk apa sahaja dari anggaran rumah tangga hingga menguruskan perniagaan. Helaian juga membuat kerja ringkas akaun, penginvoisan dan pengebilan. Salah satu cara yang dapat membantu ialah ketika formula, dan itulah tajuk tutorial hari ini. Artikel ini menunjukkan cara menyalin formula ke seluruh lajur di Helaian Google untuk membantu anda menjimatkan masa dan kekecewaan.

Cara Menyalin Formula ke Lajur di Helaian Google

Bantu dengan Rumusan Helaian Google

Rumus adalah matematik di sebalik hamparan. Dengan menggunakan ungkapan tertentu, anda memberitahu helaian apa yang harus dilakukan dengan data yang anda masukkan ke dalam sel tertentu untuk menghasilkan hasil yang diinginkan. Tugasnya semudah menambahkan dua sel untuk membuat jumlah dan mengumpulkan rata-rata lebih dari ribuan sel yang berbeza. Terlepas dari ukuran dan ruang lingkup pengiraan, formula inti biasanya tetap sama.

Cara Menggunakan Rumus Dalam Helaian Google

Rumus agak mudah, walaupun anda bukan ahli matematik. Helaian Google menggunakan ungkapan logik untuk memberikan hasil bergantung pada kriteria yang anda masukkan. Anda dapat melihat formula di sel sebenar yang mengandungi formula tersebut atau di dalam bar formula di bahagian atas Lembaran (dilambangkan oleh FX). Inilah cara memasukkan formula dalam helaian Google.

  1. Klik dua kali pada sel di mana anda mahukan formula anda, dan kemudian taip “=” tanpa petikan, diikuti dengan formula.

  2. Tekan Masukkan untuk menyimpan formula atau klik pada sel lain. Hasilnya akan muncul di sel sementara formula akan ditunjukkan di "Fx" kotak di atas.

Dalam contoh gambar di atas, formula yang dimasukkan dalam sel D3 ditunjukkan dalam kotak "fx" di bahagian atas sementara nilainya muncul di dalam sel. Contoh di atas menambah sel B3 dan C3, membentuk jumlah. Ini adalah formula mudah, tetapi memberi anda idea tentang bagaimana ia berfungsi.

Rumus boleh menjadi rumit, penyataan lanjutan yang mampu berfungsi seperti menyusun, menyoroti sel tertentu berdasarkan kriteria yang ditentukan, menggabungkan pelbagai matematik untuk kombinasi sel tertentu, dan banyak lagi.

Salin Formula Turun Seluruh Lajur di Helaian Google

Untuk menyalin pengiraan ke seluruh lajur di Helaian Google, anda mempunyai beberapa pilihan, bergantung pada formula. Anda akan memahaminya dengan lebih baik apabila anda memasuki pilihan # 3. Kaedah paling mudah adalah dengan mengambil pemegang pengisian dan meluncur ke sel terakhir anda. Walau bagaimanapun, helaian yang lebih panjang berfungsi dengan baik dengan hanya mengklik dua kali pemegangnya. Anda juga boleh menggunakan sel teratas untuk memulakan proses replikasi formula yang mengalir ke seluruh lajur anda. Berikut adalah perincian mengenai ketiga-tiga pilihan.

Pilihan # 1: Menyeret Sel Teratas untuk Meniru Rumus

  1. Sorot sel pertama di lajur anda yang merangkumi formula, kemudian pilih pemegang pengisi (kotak biru kecil) di bahagian kanan bawah sel. Kursor bertukar menjadi crosshair apabila diposisikan dengan betul.

  2. Seret rambut silang ke sel terakhir yang diinginkan yang akan menggunakan formula yang ditentukan. Helaian Google akan secara automatik mengisi formula yang betul untuk setiap baris.

Proses di atas menggunakan formula baris # 3 [= SUM (B3 + C3)] untuk mengisi secara automatik semua baris lain yang dipilih dalam lajur [= SUM (B4 + C4)], [= SUM (B5 + C5)], dan lain-lain.

Catatan: Pilihan # 1 akan memasukkan “0” berturut-turut di mana tidak ada data. Anda mesti memadamkan kandungan sel itu jika anda menginginkannya kosong.

Pilihan # 2: Klik dua kali Sel Atas untuk Meniru Rumus Di Lajur

  1. Pilih sel pertama di lajur yang merangkumi formula, kemudian arahkan kursor ke atas pemegang pengisi di sudut kanan bawah. JANGAN KLIK YA.

  2. Klik dua kali butang tetikus kiri semasa di pemegang pengisian. Proses ini akan menghasilkan formula secara automatik hingga ke sel yang terakhir diisi di lajur.

Catatan: Pilihan # 2 akan berhenti memasukkan formula apabila mencapai baris kosong di lajur. Salin sel pertama, tampalkannya di sel lajur yang diisi seterusnya, dan ulangi langkah-langkah di atas.

Pilihan # 3: Gunakan Formula Array untuk Meniru Pengiraan Di Lajur

Kaedah terakhir untuk menduplikasi formula di lajur di Lembaran Google adalah dengan menggunakan fungsi "ArrayFormula". Pastikan anda memasukkan julat yang betul ke dalam formula.

Julat ARRAYFORMULA Google Contoh untuk Meniru Rumus dalam Lajur

= ArrayFormula (B3: B6 + C3: C6)

Contoh di atas menggunakan "Tambahan" formula (B3 + C3), tetapi menambahkan julat yang turun ke sel B6 dan C6. Helaian Google menggunakan (B3 + C3) dan menggandakannya ke bawah lajur (B4 + C4), (B5 + C5), dan (B6 + C6).

= ARRAYFORMULA (JIKA (ISBLANK (B3: B + C3: C), "", IF (B3: B + C3: C = 0, "", (B3: B + C3: C))))

Contoh di atas menghitung jumlah yang sama dengan formula sebelumnya, kecuali menggantikan "0" dalam sel tanpa watak sehingga kelihatan kosong. The ISBLANK bahagian mengabaikan sel kosong, dan watak dimasukkan ke dalam “” adalah apa yang Helaian Google letakkan ke dalam sel kosong, yang ditetapkan sebagai apa-apa.

Catatan: Pilihan # 3 akan mengisi formula secara automatik di setiap sel lajur berdasarkan julat yang anda tentukan. Sekiranya ada sel kosong yang ada dalam julat, ia akan memasukkan "0" di dalam sel, kecuali anda menambahkan formula "ISBLANK" dan "= 0", seperti yang ditunjukkan di atas.

Semua sel menjadi tidak dapat dihilangkan melainkan anda membersihkan formula larik di sel atas dan memilih kaedah lain. Sekiranya anda cuba menambahkan nombor dalam sel dalam array, sel formula akan memaparkan "#REF!" dan semua sel di bawahnya menjadi kosong kecuali yang anda ubah. Padam tidak memberi apa-apa pada sel dalam larik.

Menyalin Helaian Google untuk Menerapkan Formula Baru

Banyak data dapat dimasukkan dalam lembaran, berikut adalah cara menyalinnya untuk menguji formula baru tanpa perlu risau.

  1. Pertama, buka helaian yang ingin anda gandakan.
  2. Seterusnya, klik kanan dan pilih Gandakan. Tetapan Pendua Helaian Google
  3. Lembaran baru akan dibuat dengan nama fail anda dengan Salinan di hadapannya.
  4. Gunakan lembaran ini untuk menguji formula baru mengenai data dunia nyata, dll. Pastikan anda mempunyai banyak salinan data penting.

Sebagai penutup, kaedah yang digunakan dalam Helaian Google untuk meniru formula dalam lajur tidak begitu rumit, asalkan anda memahami rentetan / argumen formula yang digunakan. Tidak kira pilihan mana yang paling sesuai untuk anda, uji terlebih dahulu dalam helaian kecil, kemudian salin. Sebaiknya jalankan ujian kedua pada salinan helaian asli anda sebelum melaksanakan formula secara rasmi, terutamanya kerana anda mempunyai banyak data yang boleh berubah menjadi lebih buruk.