Cara Menduplikasi / Menyalin Folder di Google Drive

Google Drive mungkin merupakan salah satu perkhidmatan penyimpanan awan terbaik, tetapi masih kekurangan beberapa pilihan penting. Walaupun anda boleh menyalin fail di Google Drive, tidak ada pilihan pada menu konteks Google Drive untuk menyalin, atau menggandakan, folder. Oleh itu, bagaimana kita boleh menyalin folder Google Drive?

Cara Menduplikasi / Menyalin Folder di Google Drive

Salin Berbilang Fail ke Folder Google Drive Baru

Seperti yang disebutkan, Google Drive memang merangkumi a Buat salinan pilihan untuk fail. Dengan demikian, anda masih boleh menyalin semua fail dalam folder dengan memilih pilihan tersebut. Ini adalah bagaimana anda boleh menduplikasi folder Google Drive dengan Buat salinan pilihan.

  • Pertama, buka Google Drive anda penyimpanan awan dalam penyemak imbas.
  • Buka folder untuk disalin di Google Drive.

  • Awak boleh cepat pilih semua fail dalam folder itu dengan menekan Ctrl + A hotkey.
  • Seterusnya, klik kanan mana-mana fail yang dipilih dan pilih Buat salinan pada menu konteks.
  • Sekarang salinan fail baru akan muncul di folder yang sama dengan "Salinan ..." dalam judul fail. Klik kanan salah satu fail asal, yang tetap dipilih, dan klik Berpindah ke.
  • Klik ikon folder kelabu dengan tanda + di atasnya, di kanan bawah menu, ke buat folder baru. Masukkan tajuk untuknya.
  • Klik Buat folder butang untuk menambah folder ke Pemacu Saya. Ia adalah tanda semak putih pada latar belakang biru, betul-betul di sebelah tajuk folder baru.
  • Akhirnya, tekan Pindah ke sini butang untuk memindahkan fail asal ke folder baru. Ini akan memberi anda dua folder yang mengandungi kandungan yang sama.

Salin Folder dengan Aplikasi Sandaran dan Segerak

Sebagai alternatif, anda boleh menyalin folder Google Drive dengan menambahkan perisian Sandaran dan Segerakkan ke Windows. Backup and Sync menambah folder Google Drive ke File Explorer. Perisian menyegerakkan direktori tersebut sehingga anda dapat membuka dokumen yang disimpan di GD dari File Explorer dan menyimpan dokumen secara langsung ke penyimpanan awan. Oleh kerana File Explorer merangkumi folder GD, anda juga boleh menyalinnya dengan pengurus fail tersebut.

Pertama, tambahkan Sandaran dan Segerakkan ke Windows dengan mengklik Muat turun butang di halaman laman web ini. Setelah memuat turun, lancarkan pemasang Sandaran dan Penyegerakan. Selepas itu, buka aplikasi Sandaran & Segerakkan; dan pilih akaun Google untuk log masuk. Kemudian anda boleh memilih beberapa folder untuk disandarkan ke Google Drive, dan pilih Segerakkan Pemacu Saya ke Komputer ini pilihan.

Buka File Explorer apabila Windows telah diselaraskan dengan Pemacu Saya. Klik folder Google Drive untuk membukanya, dan kemudian klik kanan folder GD untuk menyalinnya. Pilih Salinan pilihan pada menu konteks. Tekan Salin ke butang, dan pilih untuk menyimpan folder yang disalin di Google Drive. Kemudian anda juga dapat membuka folder yang disalin dari tab penyemak imbas penyimpanan awan.

Salin Folder Drive Google Dengan Aplikasi Web

Terdapat juga beberapa aplikasi web yang boleh anda salin folder Google Drive. Copy Folder adalah satu aplikasi web yang menyalin folder GD. Klik pautan hiper ini untuk membuka aplikasi Salin Folder.

Semasa pertama kali membuka Salin Folder, anda perlu mengklik Memberi kebenaran butang, dan kemudian tekan Semak Kebenaran butang dan pilih akaun Google. Sekiranya akaun tidak disenaraikan, klik Gunakan akaun lain dan log masuk. Tekan Seterusnya dan Benarkan butang untuk membuka tab yang ditunjukkan dalam gambar langsung di bawah.

Tekan Pilih Folder butang untuk membuka tetingkap yang ditunjukkan secara langsung di bawah. Pilih folder untuk disalin, dan tekan Pilih butang. Kemudian masukkan tajuk untuk folder pendua di kotak teks. Tekan Salin Folder butang untuk menggandakan folder yang dipilih di Google Drive.

Gsuitetips.com juga mempunyai aplikasi web alternatif untuk menyalin folder Google Drive. Klik di sini untuk membuka halaman aplikasi di Gsuitetips.com. Kemudian tekan Log masuk dengan Google butang untuk memilih akaun Google Drive dan buka aplikasi web seperti yang ditunjukkan dalam gambar langsung di bawah.

Tekan Klik untuk menyemak imbas Butang folder sumber untuk memilih folder GD yang akan disalin. Anda juga boleh menekan Klik untuk menyemak imbas butang untuk folder tujuan untuk memilih direktori Google Drive untuk menyimpan folder pendua masuk. Masukkan tajuk di kotak teks Nama folder baru. Pilih Salin fail kotak pilihan, klik Pratonton, dan tekan Pergi butang. Selepas itu, anda boleh mengklik hyperlink untuk membuka salinan folder baru di Google Drive.

Oleh itu, anda boleh menyalin folder Google Drive anda. Mudah-mudahan, Google mungkin bangun suatu hari nanti dan menambahkan pilihan Salin Folder ke GD. Sehingga itu, anda boleh menyalin folder GD dengan menyalin semua fail di dalamnya atau dengan menggunakan perisian Sandaran dan Penyegerakan dan salin folder aplikasi web.