Cara Menyalin dan Menampal pada Chromebook

Chromebook adalah komputer mudah alih yang sangat serba boleh. Mereka menggunakan OS Chrome yang merupakan sistem operasi ringan dan walaupun ia mempunyai fungsi yang terhad berbanding dengan macOS, Windows, atau Linux, Chromebook telah menjadi semakin popular selama ini. Chromebook tidak menggunakan banyak ruang penyimpanan kerana mereka menggunakan penyimpanan awan untuk sebahagian besar penyimpanan fail.

Cara Menyalin dan Menampal pada Chromebook

Chromebook adalah alternatif yang berpatutan untuk Windows atau Mac. Tetapi, beberapa hotkey dan perintah berbeza daripada yang digunakan oleh kebanyakan orang di Windows dan macOS. Salah satu fungsi penting dari mana-mana OS adalah kemampuan untuk menyalin dan menampal maklumat dengan cepat dari satu tempat ke tempat lain. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda boleh menyalin dan menampal Chromebook dalam penulisan ini.

Mari kita masuk.

Cara Salin & Tampal di Chromebook

Terdapat tiga kaedah yang diterima secara meluas untuk menyalin dan menampal data pada Chromebook. Masing-masing mempunyai fungsi yang sama, jadi hanya perlu memikirkan mana yang lebih selesa untuk anda.

Kekunci panas

Hotkeys adalah apa yang kami sebut sebagai kombinasi papan kekunci yang menghasilkan tindakan pada komputer anda. Kombinasi papan kekunci yang akan anda gunakan untuk menyalin dan menampal pada Chromebook adalah:

Ctrl + C Semasa menggunakan kombinasi kekunci panas papan kekunci ini, ia menyalin teks yang disorot yang anda pilih dengan pad jejak anda.

Untuk menampal teks yang telah anda salin, anda akan menggunakan Hotkeys Ctrl + V pada papan kekunci anda.

Gunakan Penyemak Imbas Chrome

Sekiranya anda ingin menyalin teks, sorotnya dengan pad jejak anda.

Teks Chromebook diserlahkan

Seterusnya, pergi ke kanan atas penyemak imbas Chrome anda ke tiga titik dan klik padanya dengan pad jejak anda. Kemudian, gerakkan kursor anda ke bawah Salinan dan klik padanya. Ini menyalin teks yang telah anda sorot.

Salin Penyemak Imbas

Apabila anda sudah siap untuk menampal teks, navigasi ke tiga titik di kanan atas Penyemak Imbas Chrome anda sekali lagi. Klik tiga titik dengan trackpad anda kemudian, arahkan ke bawah Tampal dan klik padanya.

Tampal Penyemak Imbas Chromebook

Itu akan memasukkan teks yang telah anda salin ke destinasi yang anda inginkan. Sekiranya anda tidak sengaja menampal kandungan di tempat yang salah, gunakan saja Ctrl + X untuk menghapusnya dan tampal semula di tempat yang sepatutnya.

Gunakan Trackpad

Untuk menggunakan pad jejak Chromebook anda untuk menyalin dan menampal juga mudah. Pertama, sorot teks yang anda perlukan untuk disalin.

Seterusnya, gunakan fungsi klik kanan Chromebook untuk mengakses menu drop-down. Sekiranya anda tidak biasa dengan caranya Klik kanan pada Chromebook, anda mempunyai dua pilihan. Pertama, anda boleh menahan Alt kekunci pada papan kekunci anda dan pada masa yang sama klik pad jejak anda. Kedua, anda boleh menggunakan dua jari untuk menekan pad jejak.

Kemudian menu arahan muncul di layar di kotak pop-up. Klik pad jejak Chromebook anda di Salinan arahan, ini akan menyalin pilihan teks yang diserlahkan.

Salinan Pad jejak Chromebook

Klik di tempat yang anda mahu masukkan teks anda dan gunakan pilihan anda Klik kanan kaedah untuk mengakses menu. Kemudian, pilih sahaja Tampal untuk memindahkan teks ke halaman anda.

Tampal Pad Chromebook

Pilihan ini membolehkan anda menyalin dan menampal teks di Chromebook anda. Anda mempunyai tiga pilihan: anda boleh menggunakan hotkeys pada papan kekunci Chromebook anda, menggunakan menu penyemak imbas Chrome anda, atau menggunakan pad jejak Chromebook anda bersama dengan Alt kunci.

Salin dan Tampal Gambar

Mungkin anda perlu menyalin dan menampal gambar, bukan hanya teks. Itu juga boleh dilakukan di Chromebook. Untuk menyalin dan menampal gambar, tahan penunjuk anda ke atas gambar kemudian, tekan Alt kekunci pada papan kekunci anda. Seterusnya, klik pad jejak anda di Chromebook sambil masih memegang Alt kunci bawah.

Kotak dengan pelbagai pilihan akan muncul di skrin Chromebook anda. Pindahkan penunjuk anda ke tempat yang dinyatakan Salin gambar dan klik dengan pad jejak anda.

Salinan Chromebook Img

Untuk menampal gambar, pergi ke halaman atau dokumen di mana anda ingin memasukkannya. Sekarang, tahan Alt tekan dan tekan pada trackpad Chromebook anda untuk memunculkan menu cepat dan klik Tampal untuk meletakkan gambar anda.

Tampal Chromebook ImejChromebook Imej Tampal

Itu sahaja. Anda sekarang juga telah membuat salinan dan tampal gambar.

Fungsi Salin & Tampal Berhenti Berfungsi

Beberapa pengguna telah melaporkan bahawa fungsi salin dan tampalan mereka berhenti berfungsi. Mungkin ada beberapa alasan untuk ini dari kemas kini ke tetapan.

Perkara pertama yang dicuba adalah kaedah salin dan tampal yang lain. Sekiranya hotkey anda tidak berfungsi, cuba kaedah trackpad dan sebagainya.

Seterusnya, anda boleh menetapkan semula tetapan sistem anda ke lalai. Tidak pernah terdengar bahawa sesuatu berlaku dalam tetapan sehingga melakukan ini akan meletakkan semua tetapan anda kembali ke lalai.

  1. Buka penyemak imbas Chrome, ketuk pada menu tiga titik menegak, pilih Tetapan, dan pilih Mahir.
  2. Dari sini, pilih pilihan untuk Pulihkan atau Tetapkan Semula Tetapan.
  3. Pilih pilihan untuk Pulihkan tetapan ke lalai asalnyas.

Soalan Lazim

Bagaimana saya mengklik kanan pada Chromebook?

Membiasakan diri dengan fungsi Chromebook agak sukar jika anda pernah menggunakan Mac atau PC sebelumnya. Oleh kerana pad jejak tidak mempunyai butang 'klik kanan', sukar untuk mengetahui bagaimana mengklik kanan boleh menjadi sukar. Nasib baik, ada dua cara untuk mengklik kanan pada Chromebook.

Anda boleh menggunakan Pad + Trackpad pilihan, tekan terus Alt kekunci dan kemudian klik pad jejak.

Atau, anda boleh menggunakan dua jari untuk mengklik pad jejak. Ini serupa dengan cara anda menatal di Chromebook, tetapi sekarang anda menekan pad jejak.

Adakah Chromebook mempunyai Alat Memotong?

Ya. Sekiranya anda ingin memotong gambar dan menampalnya di tempat lain, Chromebook menjadikannya sangat mudah. Menggunakan pintasan papan kekunci Kekunci suis Ctrl + Shift + Window. Kursor anda akan berubah menjadi salib kecil dan membolehkan anda memotong gambar kandungan yang ingin anda tampalkan di tempat lain atau menyimpan sebagai gambar ke awan.

Bagaimana cara mengakses Papan Keratan pada Chromebook?

Sistem operasi lain mempunyai apa yang dipanggil Clipboard. Setiap kali anda menyalin sesuatu, ia disimpan di papan keratan sistem untuk sementara waktu sehingga anda dapat mengambilnya.

Malangnya, Chromebook tidak mempunyai papan keratan. Anda boleh menyalin dan menampal hanya satu perkara pada satu masa. OS Chrome adalah sistem operasi yang sangat ringan dan asas dan ia benar-benar menunjukkan apabila ciri seperti ini tidak ada.

Mengakhiri

Kini anda mendapat pengetahuan untuk menyalin dan menampal teks dengan tiga cara yang berbeza semasa menggunakan Chromebook anda. Anda dapat menggunakan Hotkeys, Penyemak Imbas Chrome, dan pad jejak Chromebook anda untuk menyelesaikannya.

Perkara lain yang anda pelajari ialah anda juga dapat menyalin dan menampal gambar dengan Chromebook anda dengan mudah. Oleh itu, anda mendapat semua maklumat yang anda perlukan untuk menjadi master copy and paste di Chromebook anda.