Cara Menyalin Teks Video dan Gambar

Mampu menyalin teks video dan gambar boleh menjadi sangat berharga. OCR adalah penukaran teks dari gambar menjadi teks dokumen yang dapat anda edit, dan terdapat beberapa pakej perisian OCR yang dapat anda ekstrak, atau salin, teks dari gambar yang disimpan.

Cara Menyalin Teks Video dan Gambar

Dalam artikel ini kita akan membahas cara menyalin teks video dan gambar di kebanyakan peranti.

Cara Menyalin Teks Video dan Gambar pada Komputer

Menyalin teks dari video dan gambar adalah proses yang mudah, terutamanya di komputer.

Menggunakan Copyfish untuk Menyalin Teks Video dan Gambar

 1. Untuk memulakan, buka halaman peluasan Copyfish untuk menambahkannya ke Google Chrome. Perhatikan bahawa pelanjutan ini juga tersedia untuk penyemak imbas Opera. Kemudian anda akan menemui butang Copyfish dalam gambar di bawah pada bar alat Chrome. ikan salin
 2. Seterusnya, cari gambar halaman laman web dengan teks di atasnya. Saya telah menambahkan gambar yang sesuai di bawah ini untuk anda mencuba peluasan dengan. ikan salin2
 3. Tekan butang Copyfish pada bar alat, dan kemudian tahan butang tetikus kiri dan seret tetikus. Kemudian anda boleh meluaskan kotak di sekitar teks dalam gambar seperti gambar di bawah. Kembangkan kotak sehingga merangkumi semua teks yang perlu anda salin, dan kemudian lepaskan butang. ikan salin3
 4. Apabila anda melepaskan butang tetikus, tetingkap Copyfish di bawah terbuka di kanan bawah penyemak imbas. Ini menunjukkan teks OCR yang sesuai dengan yang anda pilih untuk disalin dalam gambar. Tekan Salin ke papan keratan butang untuk menyalin teks. Kemudian anda boleh menampalnya ke penyunting teks dengan Ctrl + V hotkey. ikan salin4
 5. Untuk pilihan lebih lanjut, klik kanan ikon Copyfish pada bar alat dan pilih Pilihan . Itu akan membuka tab di bawah dari mana anda boleh mengkonfigurasi terjemahan jika diperlukan. Sebagai contoh, jika gambar itu termasuk bahasa Jerman, anda harus memilihnya dari menu lungsur Bahasa Input. Kemudian peluasan itu dapat menterjemahkan bahasa Jerman ke bahasa Inggeris.

ikan salin5

Copyfish juga berfungsi untuk video di laman web. Cari video yang sesuai dengan sari kata untuk mencubanya. Kemudian jeda video apabila terdapat teks sari kata di atasnya.

Secara keseluruhan, Copyfish boleh menjadi sambungan berguna untuk bar alat Chrome anda. Dengan itu anda kini dapat menyalin dan menerjemahkan teks pada gambar dan video, yang tidak selalu diterjemahkan dengan halaman yang lain.

Menggunakan Google Drive untuk Menyalin Teks Video dan Gambar

Satu lagi ciri hebat Google Drive, adalah hakikat bahawa anda boleh memuat naik dan membuat gambar dan mengekstrak teks daripadanya menggunakan perisian OCR terbina dalamnya. Untuk hasil terbaik pada video, ambil tangkapan skrin dan muat naik gambar itu.

 1. Buka Google Drive, klik pada Tetapan menu lungsur turun, dan pilih Muat naik tetapan> Tukar teks dari fail PDF dan gambar yang dimuat naik.
 2. Sekarang, muat naik gambar yang ingin anda ekstrak teksnya.

Kualiti pengecaman teks akan bergantung pada kualiti gambar.

Cara Menyalin Teks Video dan Gambar di Android

Menggunakan Google Drive untuk Menyalin Teks Video dan Gambar

Sama seperti di komputer, anda boleh menggunakan perisian OCR bawaan Google Drive. Untuk hasil terbaik pada video, ambil tangkapan skrin dan muat naik gambar itu.

 1. Buka Google Drive, ketuk pada Tetapan menu, dan pilih Muat naik tetapan> Tukar teks dari fail PDF dan gambar yang dimuat naik.
 2. Sekarang, muat naik gambar yang ingin anda ekstrak teksnya.

Sekali lagi, kualiti pengecaman teks akan sangat bergantung pada kualiti gambar.

Cara Menyalin Teks Video dan Gambar di iOS

Sekarang kita akan membahas penyalinan teks video dan gambar pada peranti iOS.

Menyalin Teks Video dan Gambar pada iOS 15

Apple kini mempunyai ciri teks langsung terbina dalam yang membolehkan anda mengambil dan menyalin teks dari foto.

 1. Ambil gambar teks yang anda perlukan, dokumen, dll., Atau buka gambar yang anda ada di aplikasi Foto atau Kamera.
 2. Sekarang, tekan teks yang perlu anda salin, sama seperti dalam aplikasi Catatan.
 3. Kemudian, apabila dua titik pemilih muncul, panjangkan kursor pemilihan teks teks yang ingin disalin dan tekan Salinan.
 4. Seterusnya, buka editor kata pilihan anda dan tampal di dalamnya. Teks akan muncul dalam dokumen.

Menggunakan Google Drive untuk Menyalin Teks Video dan Gambar

Sama seperti pada komputer atau peranti Android, anda boleh menggunakan perisian OCR bawaan Google Drive. Untuk hasil terbaik pada video, ambil tangkapan skrin dan muat naik gambar itu.

 1. Buka Google Drive, ketuk pada Tetapan menu, dan pilih Muat naik tetapan> Tukar teks dari fail PDF dan gambar yang dimuat naik.
 2. Sekarang, muat naik gambar yang ingin anda ekstrak teksnya.

Menyalin Teks

Memandangkan banyak keperluan untuk menyalin teks video dan gambar, ini adalah proses yang mudah berkat banyak syarikat perisian yang membuat atau memasukkannya ke dalam produk mereka. Hanya beberapa klik atau ketukan yang diperlukan agar teks anda dapat digunakan.

Adakah anda mengetahui cara lain untuk menyalin teks video dan gambar? Jangan ragu untuk berkongsi pengalaman anda dengan komuniti di bawah.