Cara Menyalin dan Menyimpan Imej dari Safari di Mac

Semasa anda melayari Web di Mac menggunakan penyemak imbas Safari, anda akan sering menemui gambar yang ingin anda simpan, salin, atau pautkan. Terdapat beberapa cara untuk menyimpan dan menyalin gambar dari Safari bergantung pada apa yang akhirnya anda mahu lakukan dengan gambar tersebut.

Cara Menyalin dan Menyimpan Imej dari Safari di Mac

Berikut adalah pelbagai kaedah menyimpan, menyalin, dan menghubungkan ke gambar menggunakan penyemak imbas web Safari.

Cara Menyimpan Imej Dari Safari

Untuk memulakan, lancarkan aplikasi Safari dan arahkan ke atau cari gambar yang ingin anda simpan atau salin. Setelah gambar dimuat di tetingkap penyemak imbas, klik kanan (atau Control-klik) pada gambar untuk memaparkan menu kontekstual tarik-turun dari pelbagai pilihan yang tersedia untuk anda.

menu klik kanan gambar safari

Dalam tangkapan skrin di atas, saya telah menggariskan putih pilihan yang berkaitan dengan menyimpan dan menyalin gambar, dan kami akan membincangkan kedua-dua pilihan ini di bahagian di bawah.

Simpan gambar ke Desktop

Foto di Desktop

Pilihan pertama dalam menu kontekstual Safari adalah "Simpan Imej ke Desktop. " Seperti namanya, memilih pilihan ini akan mengambil salinan gambar yang anda lihat di Safari dan menyimpan salinan fail tersebut terus ke desktop anda.

Ini adalah kaedah yang sangat berguna apabila anda mempunyai rancangan tambahan untuk gambar yang anda simpan, seperti membukanya di Photoshop. Menyimpan gambar ke desktop memberi anda akses cepat dan mudah ke gambar dari desktop anda, walaupun desktop tidak berada di tempat yang anda berhasrat untuk akhirnya menyimpan fail gambar.

Simpan imej sebagai

Pilihan kedua yang diserlahkan dalam menu kontekstual tersebut adalah Simpan imej sebagai, membolehkan anda membuat keputusan seperti tempat menyimpan gambar. The "Simpan imej sebagai" menu tarik turun bahkan memberi anda pilihan untuk membuat folder baru di mana anda boleh menyimpan gambar.

Seperti "Simpan Imej ke Desktop" pilihan, kemudian pilihan "Simpan Gambar Sebagai" akan menyimpan salinan gambar ke Mac anda. Tidak seperti pilihan "Simpan Gambar ke Desktop", ia tidak akan menjatuhkan fail di desktop anda, dan sebaliknya akan meminta anda di mana meletakkan gambar. Lebih mudah untuk memastikan cakera keras komputer anda tetap teratur dan menjaga desktop anda tidak rapi dengan pilihan "Simpan Gambar Sebagai".

Buka / Simpan Kotak Dialog

Anda masih boleh memilih Desktop secara manual sebagai tujuan, tentu saja, tetapi intinya adalah anda mempunyai pilihan untuk menyimpan gambar di mana sahaja, termasuk cakera keras luaran, pemacu ibu jari USB, atau peranti storan yang dilampirkan di rangkaian.

Tambah Imej ke Foto

Pilihan seterusnya adalah Tambah Imej ke Foto. Ini membuat salinan gambar di Mac anda, tetapi bukannya menggunakan fail gambar yang berdiri sendiri, ia secara automatik memindahkan fail ke pustaka aplikasi Foto anda. Seperti yang anda ketahui jika anda pengguna Mac, Foto adalah aplikasi pengurusan dan penyuntingan foto yang disertakan dengan Mac, iPhone, iPad, dan produk Apple yang lain.

Perpustakaan Foto

Setelah gambar disimpan ke Foto, anda boleh mengedit gambar menggunakan alat bawaan Foto, katalog dengan tag dan album tersuai, dan kongsikan dengan mudah kepada rakan dan keluarga anda.

Gunakan Imej sebagai Gambar Desktop

Wallpaper Desktop Berubah

Ini cukup jelas: memilih pilihan ini akan menjadikan gambar sebagai latar belakang atau kertas dinding desktop anda.

macOS akan menggunakan tetapan "Skala Imej" secara automatik untuk membuat gambar memenuhi keseluruhan skrin Mac anda, walaupun gambar tersebut bukan nisbah aspek yang betul (iaitu bahagian tinggi dan lebar gambar).

Ini juga bermaksud bahawa macOS akan meregangkan gambar jika resolusi gambar kurang dari paparan anda. Peregangan ini dapat menyebabkan gambar kelihatan tersumbat, jadi ingatlah jika anda menggunakan pilihan ini yang ternyata menjadi gambar sumber kecil.

Salin Alamat Gambar

Mel dengan Pautan

Pilihan Salin Alamat Gambar mengambil URL gambar itu sendiri dan meletakkannya di papan keratan macOS anda. Dari sini, anda boleh menampal pautan ke dalam dokumen atau e-mel dan mana-mana penerima boleh mengkliknya untuk memuatkan gambar dari pautan sumber.

Salah satu sebab untuk menggunakan pilihan ini adalah apabila gambar yang anda gunakan sangat besar. Sebagai contoh, anda boleh melihat gambar 40MB di laman web NASA. Daripada menyimpan gambar itu ke Mac anda dan kemudian mencuba menghantar e-mel kepada rakan, anda hanya boleh menghantar pautan ke gambar tersebut kepada rakan anda. Ini menjimatkan lebar jalur penghantarannya dan membantu mengelakkan had ukuran lampiran e-mel. Daripada memuat turun gambar dari anda, penerima memuat turunnya terus dari sumber apabila mereka mahu.

Namun ada satu perkara yang perlu diingat. Apabila anda menyimpan gambar ke Mac anda, anda mempunyai salinan gambar tersebut yang akan bertahan selama yang anda mahukan. Apabila anda menyimpan a pautan pada gambar, bagaimanapun, pengendali laman web yang menunjukkan pautan anda mempunyai kawalan sepenuhnya. Mereka mungkin membiarkan gambar naik tanpa had, atau mereka boleh membuangnya esok, dan setelah hilang, anda tidak bernasib baik. Oleh itu, pertimbangkan untuk menyimpan gambar menggunakan salah satu pilihan lain di sini jika sangat penting.

Salin Imej

The SalinanImej pilihan menyalin gambar itu sendiri, bukan hanya pautan kepadanya. Pilihan ini membuat salinan sementara keseluruhan gambar di papan keratan anda yang perlu anda tampal di suatu tempat untuk menyimpannya. Sebagai contoh, anda boleh menampal gambar terus ke e-mel atau bahkan ke folder lain pada cakera keras Mac anda atau di tempat lain.

Foto dalam E-mel

Pilihan lain termasuk menampal gambar ke dalam dokumen Halaman, persembahan PowerPoint, atau aplikasi penyuntingan gambar seperti Photoshop. Apa sahaja pilihan yang anda pilih, ingatlah bahawa anda perlu benar-benar tampal gambar di suatu tempat untuk berjaya menyimpannya. Kegagalan untuk melakukannya bermaksud salinan gambar akan hilang jika cache papan keratan anda dikosongkan atau ditimpa.

Catatan terakhir

Setelah anda mengetahui cara menyimpan gambar dari Safari ke Mac anda, ingatlah untuk melakukannya dengan penuh tanggungjawab. Sebilangan besar gambar yang anda dapati dalam talian adalah harta intelek orang lain, dan anda dilarang menggunakan gambar ini dalam keadaan tertentu tanpa kebenaran.

Sebilangan besar jurugambar dan artis tidak akan keberatan jika anda menyimpan salah satu gambar mereka untuk digunakan sebagai latar belakang Mac peribadi anda. Tetapi anda akan menghadapi masalah sekiranya anda menggunakan gambar berhak cipta tanpa kebenaran di laman web anda, di tempat awam, atau untuk tujuan komersial sahaja. Sebaliknya, gunakan Carian Imej Google, pilih hak menggunakan semula gambar yang sesuai dengan keperluan anda. Anda boleh mendapatkan pilihan ini dalam Carian Imej Lanjutan Google.

carian gambar google

Sekiranya artikel ini berguna, lihat tutorial TechJunkie mengenai Cara Mencari Imej di DuckDuckGo.