Cara Menyalin Slaid ke Persembahan PowerPoint yang berbeza

Sekiranya anda membuat persembahan PowerPoint yang hebat, anda mungkin mahu menggunakan semula slaid tersebut pada masa akan datang. Nasib baik, ini adalah tugas yang cukup mudah. Dengan hanya beberapa klik mudah, anda dapat menyalinnya.

Cara Menyalin Slaid ke Persembahan PowerPoint yang berbeza

Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai pilihan lain, seperti menjaga pemformatan, yang harus anda ketahui. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menyalin slaid ke persembahan PowerPoint yang lain. Selain itu, kami akan menunjukkan kepada anda beberapa peretasan PowerPoint yang berguna.

Menyalin Slaid dan Memastikan Pemformatan

Persembahan yang anda jalankan boleh mempunyai gaya dan tema yang berbeza. Walaupun begitu, anda ingin menyalin slaid dari satu persembahan ke persembahan yang lain, tetapi tetap memformatnya sama. Untuk melakukannya, pastikan anda membuka kedua-dua persembahan PowerPoint. Untuk paparan semua slaid yang lebih baik, di bawah ‘Lihat’ ketik ‘Slide Sorter.’ Di sana anda akan melihat semua slaid dari persembahan. Yang mesti anda buat ialah memilih yang anda mahu salin.

Bergantung pada apa yang anda mahu lakukan, anda boleh memilih semua slaid atau hanya yang tertentu. Perintahnya berbeza untuk pengguna Mac dan Windows. Untuk memilih semua fail:

Untuk pengguna Windows: Ctrl + A

Untuk pengguna Mac: Cmd + A

Sekiranya anda ingin memilih slaid tertentu, inilah yang perlu anda lakukan:

Pengguna Windows: Ctrl + klik

Pengguna Mac: Cmd + klik

Cara Menyalin Slaid ke Persembahan PowerPoint yang berbeza

Setelah anda memilih, anda boleh menyalin dengan menahan Ctrl dan C, atau Cmd dan C untuk pengguna Mac. Sebaik sahaja anda melakukannya, pergi ke persembahan lain. Untuk mengekalkan pemformatan, klik pada ‘Slaid baru’ di bawah butang ‘Home’. Kemudian, klik pada 'Reuse Slides'. Sekarang anda akan melihat kotak terbuka di sebelah kanan persembahan, di mana anda boleh melihat slaid dari persembahan lama dan memilih yang anda mahu salin.

Langkah seterusnya sangat penting kerana ia membolehkan anda mengekalkan format persembahan lama. Dengan mencentang kotak di sebelah 'Tetap memformat sumber', anda memastikan slaid lama mengekalkan gaya dan tema yang sama, walaupun kini salinannya disalin ke persembahan baru.

Menyalin Slaid Tanpa Pemformatan Sumber

Sekiranya anda ingin menggabungkan slaid dari persembahan PowerPoint yang berbeza, sambil mengekalkan gaya dan tema yang seragam, langkahnya akan berbeza.

Seperti sebelumnya, buka kedua persembahan PowerPoint dan pilih slaid yang ingin anda salin. Dalam pembentangan yang anda mahukan disisipkan, buka ‘Slide Sorter’ untuk paparan yang lebih baik. Di sini, salin slaid - dan itu sahaja! Apabila anda menggunakan kaedah ini, slaid akan menggunakan gaya persembahan baru dan kehilangan formatnya.

PowerPoint Hacks

Selain dapat menyalin slaid dari satu persembahan ke persembahan yang lain, terdapat peretasan dan petua lain yang harus anda ketahui. Tanpa basa-basi lagi, mari kita lihat apakah ini.

Hack # 1: Menyematkan Fon

Font adalah sebahagian besar persembahan PowerPoint kerana menarik perhatian penonton. Sekiranya anda memilih fon yang tidak jelas, khalayak anda tidak akan dapat melihat kandungan persembahan itu sendiri. Walau bagaimanapun, masalah lain mungkin timbul apabila anda berkongsi persembahan anda dengan seseorang yang tidak mempunyai fon yang anda gunakan di PowerPoint. Untuk mengelakkannya, inilah yang boleh anda lakukan:

  1. Dalam persembahan anda, pergi ke ‘Fail’ dan ketik ‘Pilihan’.

  2. Cari ‘Simpan’, tatal ke bawah sehingga anda melihat ‘Memelihara kesetiaan semasa berkongsi persembahan ini.’

  3. Tandai kotak ‘Benamkan fon dalam fail.’

  4. Anda kini boleh memilih antara dua pilihan: ‘Benamkan Karakter Yang Digunakan dalam Pembentangan (Terbaik untuk Mengurangkan Ukuran Fail)’ atau ‘Benamkan Semua Karakter (Terbaik untuk Penyuntingan oleh Orang Lain).’

  5. Akhirnya, klik ‘OK’.

Sekarang, apabila orang lain menerima persembahan anda, mereka tidak akan menghadapi masalah melihatnya, walaupun mereka tidak menyimpan fon yang sama.

Hack # 2: Menambah Audio

Sekiranya anda ingin sedikit kreatif dengan persembahan anda, anda boleh menambahkan audio. Untuk melakukan itu, klik ‘Sisipkan’ dari bar menu dan kemudian ‘Audio’. Kini anda boleh memilih sama ada anda mahu menggunakan sesuatu dari komputer atau dalam talian. Setelah memasukkan audio, anda akan melihat tab ‘Main balik’. Anda kini boleh memilih titik permulaan suara, atau memilihnya untuk dimainkan di latar belakang semasa anda menyampaikan persembahan.

Hack # 3: Jadikan Persembahan Anda sebagai Video

Walaupun persembahan PowerPoint dapat menarik, banyak orang masih lebih suka menonton video mengenai topik tertentu. Nasib baik, anda boleh menjadikan persembahan anda menjadi video dengan mudah. Ikut langkah-langkah ini:

  1. Dalam pembentangan anda, klik 'Fail'.

  2. Seterusnya, ketik ‘Eksport’ dan tekan ‘Buat Video’.

  3. Setelah melakukannya, anda akan mempunyai pilihan untuk memilih berapa saat anda mahu setiap slaid bertahan. Perhatikan masa supaya orang dapat melihat semuanya.

Pelbagai Pilihan PowerPoint

Seperti yang anda lihat, PowerPoint dilengkapi dengan beberapa pilihan hebat. Sekiranya anda membuat persembahan yang sangat hebat dan ingin menggunakan beberapa slaid pada masa akan datang, anda boleh melakukannya dengan mudah. Lebih-lebih lagi, anda boleh memilih untuk mengekalkan format jika anda mahu.

Selain itu, terdapat beberapa ciri PowerPoint unik lain yang dapat memberi perbezaan besar kepada persembahan anda. Pastikan anda memeriksanya pada waktu berikutnya anda memerlukan bantuan. Bagaimana dengan anda? Adakah anda peminat persembahan PowerPoint? Adakah anda tahu ada peretasan lain? Mengapa tidak berkongsi dengan komuniti lain di bahagian komen di bawah?