Cara Menyalin dan Menampal di PuTTY

Ramai pengguna PuTTY mengeluh kerana tidak dapat menyalin dan menampal perintah shell ke dan dari antara muka aplikasi. PuTTY menyokong kedua fungsi ini. Namun, masalahnya terletak pada kenyataan bahawa proses penyalinan / tampal itu sendiri berbeza dengan aplikasi lain. Inilah cara menggunakan salin dan tampal di PuTTY.

Cara Menyalin Teks Di Dalam PuTTY

Sekiranya anda ingin menyalin teks dalam PuTTY, berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti:

 1. Letakkan kursor berhampiran teks yang ingin anda salin dan klik kiri.

 2. Tahan butang tetikus kiri, seret kursor ke seluruh teks, dan kemudian lepaskan butang tetikus untuk disalin.

Sekiranya anda menggunakan penyunting teks seperti Vi atau Nano untuk mengerjakan dokumen, anda juga boleh menggunakan fungsi memotong dan menampal program tersebut untuk mencapai tujuan yang sama.

tetapan salinan dempul

Cara Menyalin Teks dari Windows ke PuTTY

Untuk menyalin teks dari Windows ke PuTTY, ikuti langkah berikut:

 1. Sorot teks di Windows.

 2. Tekan Ctrl + C atau Klik kanan teks yang diserlahkan dan kemudian klik kiri pada Salinan dalam menu konteks.

 3. Letakkan kursor di PuTTY di mana anda mahu menampal teks yang disalin dari Windows, kemudian Klik kanan untuk menampalnya atau tekan Shift + Masukkan.

Cara Menyalin Teks dari PuTTY ke Windows

Untuk menyalin teks dari Putty ke papan keratan atau program Windows anda, inilah yang harus dilakukan.

 1. Klik kiri di dalam tetingkap terminal PuTTY berhampiran teks yang ingin anda salin.

 2. Dengan menekan butang kiri tetikus, seret kursor anda ke seluruh teks untuk memilihnya, kemudian lepaskan butang untuk menyalinnya.

 3. Klik kiri pada aplikasi Windows tujuan di mana pasta akan berlaku.

 4. Klik kanan dan pilih Tampal atau tekan Ctrl + V.

 5. Teks yang disalin dari PuTTY kini muncul di Windows.

Menetapkan PuTTY untuk Salin dalam Format Teks Kaya

Secara lalai, PuTTY tidak menyalin maklumat pemformatan yang disertakan dengan Format Teks Kaya kerana boleh menyusahkan penggunanya. Untuk mengaktifkan ciri ini, lakukan perkara berikut:

 1. Buka aplikasi PuTTY untuk mengakses pilihan konfigurasi awal. Klik pada Pilihan> Salin.

 2. Periksa Salin ke Papan Klip dalam RTF serta teks biasa kotak.

Semudah itu, teks kini disalin dalam RTF.

Pintasan Berguna Semasa Menyalin dari PuTTY

Untuk menyalin keseluruhan perkataan atau urutan kata, klik dua kali butang tetikus kiri sebelum menyeret kursor untuk menyorot apa yang hendak disalin.

Untuk menyalin keseluruhan baris atau urutan baris, klik kiri tiga kali sebelum menyeret kursor.

Soalan Lazim

tetingkap putty config

Apa itu PuTTY?

PuTTY adalah program sisi klien yang popular yang tersedia untuk sistem Windows, macOS, Unix, dan Unix seperti Linux yang direka untuk digunakan dengan protokol rangkaian SSH, Rlogin, dan Telnet. Protokol-protokol ini digunakan untuk menjalankan sesi jarak jauh antara komputer dengan selamat melalui rangkaian yang tidak selamat, yang pada asasnya membolehkan satu komputer mengawal yang lain.

PuTTY ditulis oleh, dan sebahagian besarnya, kebanyakannya masih dikuratori oleh pengaturcara Britain, Simon Tatham, dan diterbitkan di bawah skim perlesenan MIT. Iterasi pertama program ini dilancarkan kepada umum pada bulan Januari 1999, dan selama 20 tahun terakhir, program ini menjadi salah satu utiliti utama untuk pentadbir Windows yang mencari perisian sumber terbuka.

Bagaimana PuTTY Berfungsi?

PuTTY adalah antara muka untuk sesi klien dari jarak jauh. Ia hanya beroperasi pada sesi di mana maklumat dipaparkan, bukan di mesin yang menjalankan sesi. Ia bertindak seolah-olah anda sedang duduk di komputer yang anda berhubung, dan menaip terus ke konsol baris perintahnya.

Ini menyediakan antara muka visual di mana anda dapat mengeluarkan perintah dan menerima respons ke mesin lain di rangkaian anda, di seluruh sistem operasi yang berbeza.

Sistem Operasi apa yang boleh menggunakan PuTTY?

PuTTY pada asalnya dirancang untuk digunakan di platform Windows dan Unix, tetapi telah disalurkan ke sistem operasi macOS dan Linux. Perhatikan bahawa Linux BUKAN Unix tetapi berasal daripadanya, itulah sebabnya ia tidak disebut sebagai OS yang serasi pada asalnya. PuTTY juga berfungsi dalam emulator xterm.

Adakah PuTTY menyokong Fungsi Salin / Tampal Windows (Ctrl + C / Ctrl + V)?

Walaupun terminal sisi pelanggan ini boleh bermanfaat, ia juga boleh menimbulkan kekeliruan, kerana perintah papan kekunci salin / tampal Windows biasa anda tidak akan mempunyai fungsi yang anda harapkan. Ctrl + C, misalnya, tidak akan berfungsi untuk menyalin sesuatu ke papan keratan anda. Sebenarnya, dalam banyak situasi, perintah ini akan mengakhiri perintah yang sedang diproses, yang hampir tidak sesuai.

Adakah anda mengetahui cara lain untuk menyalin dan menampal menggunakan Putty? Tinggalkan komen di bawah untuk berkongsi pengetahuan anda.