Cara Menyalin Jadual dari PDF ke Word

Apabila anda cuba memindahkan jadual dari PDF ke Word dengan hanya menyalin dan menempelkannya, semua yang akan anda salin adalah nilainya. Pemformatan jadual akan hilang dalam prosesnya.

Cara Menyalin Jadual dari PDF ke Word

Oleh kerana anda biasanya perlu menyalin keseluruhan jadual, anda mesti mencari kaedah lain untuk menampal baris dan lajur sepenuhnya. Artikel ini akan menunjukkan cara melakukannya.

Buka PDF dengan Microsoft Word

Salah satu cara termudah untuk menukar jadual dari PDF ke dokumen Word adalah dengan hanya membuka PDF di Word. Ini berfungsi dengan semua versi Microsoft Word yang lebih baru, dan hanya memerlukan beberapa langkah.

Untuk melakukan ini, anda harus:

 1. Klik kanan dokumen PDF.

 2. Pilih Buka dengan.

 3. Pilih Perkataan (desktop). Sekiranya tidak ada di menu dropdown, pilih Pilih aplikasi lain, Klik pada Cari aplikasi lain di PC ini, dan arahkan ke fail EXE Microsoft Word anda.

 4. Tingkap dengan terbuka dengan mesej 'Word kini akan menukar PDF anda menjadi dokumen Word yang dapat diedit…

 5. Tekan okey.

 6. Microsoft Word harus membuka dokumen PDF.

Perhatikan bahawa Microsoft Word akan menukar dokumen PDF penuh. Oleh itu, jika anda ingin menyalin hanya jadual ke dokumen Word yang lain, anda boleh:

 1. Pilih jadual dengan mengklik ikon ‘bergerak’ di sudut kiri atas (anak panah menunjuk ke empat arah).

 2. Klik kanan di atas meja.

 3. Pilih Salinan.

 4. Buka dokumen Word yang anda mahu tampalkan jadual.

 5. Klik kanan pada dokumen.

 6. Pilih Tampal.

 7. Jadual mesti muncul.

Tukarkan PDF ke Word melalui Acrobat Reader

Adobe Acrobat Reader adalah alat berguna yang membantu anda membaca dan mengedit fail PDF, dan anda juga boleh menggunakannya untuk menukar dokumen. Sekiranya anda tidak mempunyai alat ini, anda boleh mendapatkannya dari laman web rasmi. Cukup klik pada butang ‘Pasang sekarang’ kuning dan ikuti arahannya.

Sebaik sahaja anda memasang perisian, anda harus:

 1. Buka dokumen PDF dengan Adobe Acrobat.

 2. Klik pada Fail tab di sudut kiri atas tetingkap.

 3. Pilih Tukar ke Word, Excel, atau PowerPoint pilihan.

 4. Klik biru Eksport ke Word butang di tetingkap baru.

Dokumen PDF anda akan bertukar menjadi dokumen Word. Anda kemudian boleh menggunakan kaedah yang sama seperti di bahagian sebelumnya untuk menyalin / menempelkan jadual ke dalam dokumen Word di mana jadual anda seharusnya.

Perlu diingat bahawa anda memerlukan akaun Adobe untuk menggunakan pilihan ini.

Menggunakan Aplikasi atau Alat Web Pihak Ketiga

Kadang kala, cara terpantas untuk menyalin kandungan PDF ke dokumen Word adalah menukarnya dalam talian. Khususnya, ini berguna jika anda menggunakan fail awan dan bukannya fail di pemacu anda.

Anda boleh menggunakan pelanjutan Google Chrome seperti PDF Kecil, atau alat web dalam talian seperti SimplyPDF. Semuanya berfungsi berdasarkan prinsip yang sama - pilih fail sama ada dari pemacu anda atau dari storan awan (seperti Dropbox atau OneDrive), dan kemudian ubah menjadi dokumen Word dengan satu klik.

Anda kemudian boleh menyalin jadual dari dokumen itu ke dokumen lain.

Menukar Mudah

Seperti yang anda lihat, cukup mudah untuk menyalin jadual anda dari fail PDF ke Microsoft Word. Penyelesaian termudah adalah dengan membuka PDF dengan Word anda, yang akan menukarnya secara automatik untuk anda. Anda juga boleh mengeksportnya secara manual ke dokumen Word melalui Adobe Acrobat, dan terdapat banyak alat dalam talian yang dapat mengubah dokumen untuk anda dalam beberapa klik.

Kaedah mana yang paling mudah anda dapati? Beritahu kami dalam komen di bawah.