Cara Memperbaiki Apabila Salin-Tampal Tidak Berfungsi

Salah satu fungsi yang paling kerap digunakan pada komputer adalah copy-paste. Ini menjadikan pekerjaan kita lebih mudah dan membolehkan kita melaksanakan tugas dengan lebih cepat. Tetapi boleh menjadi kecewa apabila fungsi ini berhenti berfungsi, dan ada beberapa perkara yang boleh menyebabkannya.

Cara Memperbaiki Apabila Salin-Tampal Tidak Berfungsi

Sekiranya anda menghadapi masalah agar fungsi copy-paste berfungsi dengan baik, teruskan membaca artikel ini untuk mencari kemungkinan penyelesaian untuk masalah anda.

Bagaimana Salin-Tampal Berfungsi?

Dengan menyalin fail / teks, anda menyimpannya di papan keratan maya. Dengan menampalnya, anda mengeluarkannya dari papan keratan ke destinasi tertentu. Perkhidmatan yang berbeza menyokong proses ini, dan ini membolehkan anda dengan mudah memindahkan fail / teks dari sumber ke destinasi yang diinginkan tanpa perlu menyeretnya secara fizikal atau menyimpannya di suatu tempat secara kekal.

Oleh kerana kesederhanaan dan faedahnya, tindakan meluas ini popular di semua sistem operasi dan kebanyakan aplikasi. Mari kita ketahui apa yang boleh anda lakukan apabila fungsi ini tidak berfungsi dengan baik.

Salin-Tampal Tidak Berfungsi di Windows 10

Periksa sama ada Windows Dikemas kini

Terdapat beberapa sebab copy-paste mungkin tidak berfungsi di Windows 10. Sekiranya versi Windows anda tidak terkini, ia boleh menyebabkan copy-paste anda gagal. Inilah cara anda memastikannya terkini:

 1. Buka menu Mula.

 2. Mula menaip "Tetapan" dan buka.

 3. Ketik "Kemas kini dan Keselamatan."

 4. Ketik "Periksa kemas kini."

Sekiranya Windows belum dikemas kini ke versi terbaru, ia akan mula memuat turun kemas kini sekarang. Semasa anda memulakan semula komputer anda, semua kemas kini akan dipasang. Sekiranya ini adalah penyebab masalah copy-paste anda, ia harus diselesaikan sekarang.

Penyelesaian Masalah Papan Kekunci

Katakan anda cuba menggunakan pintasan papan kekunci untuk menyalin dan menampal, tetapi nampaknya tidak berfungsi. Sekiranya demikian, anda boleh mencuba menyelesaikan masalah papan kekunci anda untuk menyelesaikan masalah anda:

 1. Buka menu Mula.

 2. Mula menaip "Tetapan" dan buka.

 3. Ketik "Kemas kini dan Keselamatan."

 4. Ketik "Selesaikan Masalah."

 5. Ketik "Penyelesai masalah tambahan."

 6. Ketik "Papan Kekunci."

 7. Ketik "Jalankan penyelesai masalah."

Sekiranya komputer anda menemui masalah yang berpotensi, ia akan mengesyorkan cara memperbaikinya, sehingga dapat menyelesaikan masalah copy-paste anda.

Petua: Anda harus memastikan pintasan copy-paste pada papan kekunci anda diset dengan betul.

Periksa Virus

Sekiranya anda ingin mengetahui apakah virus menyebabkan fungsi copy-paste anda tidak berfungsi, pastikan anda mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka menu Mula.

 2. Mula taip "Windows Security" dan buka.

 3. Ketik "Perlindungan virus dan ancaman."

 4. Ketik "Pilihan Imbasan."

 5. Ketik "Imbasan Penuh."

Anda juga dapat memilih "Pindai Cepat", walaupun disarankan untuk melakukan "Pemindaian Penuh". Pilihan ini akan menganalisis semua fail, bukan hanya fail yang biasa dijumpai virus.

Petua: Imbasan penuh mungkin memakan masa sehingga satu jam, jadi pastikan anda melakukan ini apabila anda tidak perlu menggunakan komputer anda dengan segera.

Tutup Aplikasi Terbuka

Sekiranya anda mempunyai terlalu banyak aplikasi yang terbuka pada masa yang sama, aplikasi tersebut mungkin bertindih dan menyebabkan fungsi copy-paste anda tidak berfungsi. Anda boleh memilih aplikasi mana yang hendak ditutup dengan menggunakan Pengurus Tugas:

 1. Klik kanan pada menu Mula.

 2. Ketik "Pengurus Tugas."

 3. Pilih program yang ingin anda tutup dan pilih.

 4. Klik kanan pada program dan ketik "Tamatkan tugas."

Sekiranya terlalu banyak aplikasi atau program terbuka menyebabkan fungsi copy-paste anda tidak berfungsi, anda seharusnya dapat memperbaikinya dengan mengikuti langkah-langkah ini.

Lumpuhkan Program Anti-Virus

Walaupun penting untuk menggunakan perisian anti-virus untuk melindungi peranti anda, perisian ini kadang-kadang boleh menyebabkan copy-paste tidak berfungsi. Untuk menentukan apakah ini adalah punca masalah anda, anda boleh mencuba mematikan beberapa ciri perisian anti-virus anda atau bahkan mematikannya sepenuhnya. Anda boleh melakukannya hanya dalam jangka masa yang pendek sehingga anda dapat mengetahui apakah ini adalah punca masalah anda.

Andaikan anda membuktikan bahawa ini menyebabkan fungsi copy-paste anda tidak berfungsi. Sekiranya demikian, pilihan terbaik adalah mencopot pemasangannya dan beralih ke perisian anti-virus yang lain. Terdapat pelbagai alat anti-virus yang terdapat di pasaran, dan anda akan dengan mudah menemukan alat yang paling sesuai dengan anda dan menyebabkan masalah yang lebih sedikit.

Jalankan Utiliti Cakera Cek

Salah satu penyelesaian yang mungkin untuk copy-paste yang tidak berfungsi pada Windows 10 adalah menjalankan utiliti disk cek. Cek cakera adalah alat yang dapat memperbaiki kesalahan sistem, dan berikut adalah cara anda dapat menjalankannya:

 1. Buka menu Mula.

 2. Mula taip "PC ini" dan buka.

 3. Klik kanan pemacu keras anda.

 4. Ketik "Properties."

 5. Pilih tab "Alat".

 6. Klik butang "Periksa" di bawah "Pemeriksaan Kesalahan."

Sekiranya terdapat kesilapan, kesalahan akan diperbaiki apabila anda menghidupkan semula PC anda. Sekiranya ini menyebabkan copy-paste anda tidak berfungsi, ia harus diperbaiki sekarang.

Salin-Tampal Tidak Bekerja di Mac

Sekiranya anda pengguna Mac dan copy-paste anda tidak berfungsi, anda telah sampai di tempat yang betul. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan agar copy-paste anda berfungsi dengan baik.

Periksa sama ada Papan Kekunci Anda Masalahnya

Sekiranya anda tidak pasti sama ada papan kekunci anda menyebabkan masalah, anda boleh mencuba menggunakan "Edit" dari bar menu anda. Di sini, anda boleh memilih antara "Salin" dan "Tampal".

Anda juga dapat menggunakan tetikus untuk memilih teks, menyalin, dan menampalnya. Sekiranya ini berfungsi, ini bermakna ada masalah dengan papan kekunci anda, jadi pastikan ia dihidupkan / disambungkan dengan betul dan anda menggunakan pintasan yang betul.

Pelancaran semula papan keratan

 1. Keluar dari aplikasi yang tidak berfungsi sebagai copy-paste.
 2. Ketuk "Pergi" pada bar Menu.

 3. Ketik "Utiliti".

 4. Ketik "Monitor Aktiviti."

 5. Ketik "papan iklan" di kotak carian di sudut kanan atas.

 6. Klik dua kali pada "papan iklan".

 7. Ketik "Berhenti."

 8. Ketik "Paksa Berhenti."

 9. Keluar dari Monitor Aktiviti.
 10. Buka aplikasi yang tidak berfungsi seperti copy-paste. Sekiranya ini masalahnya, ia harus berfungsi sekarang.

Proses Bunuh WindowServer

Sekiranya papan pemutus paksa tidak menyelesaikan masalah dan copy-paste anda masih tidak berfungsi, anda boleh mencuba membunuh proses WindowServer.

Petua: Sebelum anda melakukan ini, pastikan anda menyimpan semua tugas anda kerana setelah anda menyelesaikannya, Mac anda akan meminta anda masuk semula. Walaupun Mac akan membuka semula semua tugas, anda mungkin kehilangan semua kerja yang belum disimpan.

 1. Ketuk "Pergi" pada bar Menu.

 2. Ketik "Utiliti".

 3. Ketik "Monitor Aktiviti."

 4. Ketik "windowserver" di kotak carian di sudut kanan atas.

 5. Klik dua kali pada "windowserver."

 6. Ketik "Berhenti."

 7. Ketik "Paksa Berhenti."

Memulakan semula Peranti Mac Anda

Sekiranya fungsi copy-paste masih tidak berfungsi, cuba mulakan semula peranti anda.

 1. Ketik logo Apple.

 2. Ketik "Mulakan semula."

Segala gangguan yang mungkin berlaku harus diperbaiki dengan menghidupkan semula komputer anda.

Salin-Tampal Tidak Berfungsi di Ubuntu

Sekiranya anda menggunakan Ubuntu dan copy-paste anda tidak berfungsi, ada beberapa perkara yang boleh anda cuba untuk membuatnya berfungsi.

Periksa Papan Kekunci Anda

Sekiranya anda tidak dapat menggunakan pintasan papan kekunci untuk copy-paste, cuba pilih fail / teks menggunakan tetikus anda, kemudian pilih "Salin" dan "Tampal" dari menu. Sekiranya ini berfungsi, ini bermaksud bahawa papan kekunci anda adalah masalahnya. Pastikan papan kekunci anda dihidupkan / dihubungkan dengan betul dan anda menggunakan pintasan yang betul.

Semak Kebenaran

Sekiranya anda mempunyai banyak akaun di Ubuntu, dan anda memilih yang salah, anda tidak akan mempunyai izin untuk menggunakan fungsi copy-paste. Di Ubuntu, hanya pengguna root yang mempunyai pilihan ini. Sekiranya ini berlaku, anda boleh log keluar dan memilih akaun yang betul, di mana anda akan mempunyai pilihan ini.

Tutup Aplikasi Terbuka

Sekiranya anda membuka terlalu banyak aplikasi, ini mungkin menyebabkannya bertindih, sehingga mematikan fungsi copy-paste. Sekiranya anda ingin mengesahkan bahawa ini masalahnya, cuba tutup beberapa aplikasi dan kemudian gunakan pintasan salin-tampal.

Memulakan Semula Peranti Anda

Sekiranya ini adalah kali pertama fungsi copy-paste anda tidak berfungsi, anda boleh mencuba menghidupkan semula peranti anda. Ini mungkin hanya gangguan sementara, dan dengan menghidupkan semula peranti, anda mungkin dapat memperbaikinya.

Salin-Tampal Tidak Berfungsi dalam Aplikasi Khusus

Mungkin berlaku bahawa fungsi copy-paste tidak berfungsi hanya ketika menggunakan aplikasi tertentu. Dalam kes ini, perkara pertama yang boleh anda lakukan adalah menutup dan membuka semula aplikasinya.

Sekiranya ini tidak berfungsi, anda boleh memeriksa apakah aplikasi anda terkini. Sekiranya tidak, pastikan anda memuat turun versi terbaru, kerana ini mungkin penyebab salin-tampal anda tidak berfungsi.

Menggunakan Aplikasi Papan Keratan

Terdapat pelbagai aplikasi papan keratan di pasaran yang dapat menjadikan penyalinan dan tempel anda lebih mudah. Aplikasi ini bermanfaat kerana beberapa sebab: mereka dapat menyimpan banyak teks / fail yang ingin anda salin, menyimpan sejarah yang boleh anda akses bila-bila masa, mereka membolehkan anda menentukan format yang ingin anda gunakan, dll. Sekiranya anda sering menggunakan penyalinan-tempel , ini adalah kaedah terbaik untuk menjimatkan masa dan mempermudah pekerjaan anda.

Walau bagaimanapun, aplikasi pihak ketiga ini sering kali bertentangan dengan papan keratan terpasang anda. Oleh itu, jika anda mempunyai salah satu aplikasi ini dan cuba menggunakan papan keratan terbina dalam anda, fungsi copy-paste anda mungkin tidak berfungsi. Pastikan anda menutup atau mematikan aplikasi dan menghidupkan semula komputer anda, dan ini akan menyelesaikan masalah anda.

Membolehkan Salin dan Tampal Tidak Membazir!

Sekarang anda telah belajar bagaimana anda boleh membuat pilihan copy-paste berfungsi dengan baik. Oleh kerana copy-paste adalah salah satu fungsi penting yang digunakan berkali-kali setiap hari, adalah penting untuk mengaktifkannya. Sekiranya anda cuba mengetahui mengapa copy-paste anda tidak berfungsi dan kemungkinan penyelesaiannya, anda akan menemui jawapan yang anda perlukan dalam artikel ini.

Adakah anda pernah menghadapi masalah dengan copy-paste pada komputer anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.