Cara Menyalin Nilai di Helaian Google (Tetapi Bukan Formula)

Kadang-kadang, walaupun fungsi asas seperti salin dan tampal sukar dipahami dalam aplikasi dengan pelbagai fungsi, seperti Helaian Google atau Excel. Mungkin anda pernah mengalami masalah menempelkan formula sel dan bukan nilainya sekurang-kurangnya sekali. Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana menyalin hanya nilai sel, kami sedia membantu.

Cara Menyalin Nilai di Helaian Google (Tetapi Bukan Formula)

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi tiga cara menyalin dan menempelkan nilai sel sahaja, menerangkan cara mengira semula Helaian Google, dan cara mendua maklumat helaian. Selain itu, kami akan menjawab beberapa soalan yang paling biasa berkaitan dengan fungsi menyalin dan menampal di Helaian Google dan Excel.

Cara Menyalin Nilai di Helaian Google (Tetapi Bukan Formula)

Sekiranya anda menggunakan pintasan papan kekunci untuk menyalin, formula tidak akan disalin. Berikut adalah jalan pintas untuk menyalin dan menampal nilai hanya di Helaian Google:

 1. Untuk menyalin hanya nilainya, sorot nilainya, tekan "Ctrl" + "Shift" + "C" pada papan kekunci anda pada masa yang sama.
 2. Untuk menampal nilainya, tekan "Ctrl" + "Shift" + "V" pada masa yang sama.

Sekiranya kerana sebab tertentu pintasan papan kekunci tidak berfungsi, anda boleh menggunakan kaedah lain untuk menyalin hanya nilai di Helaian Google:

 1. Serlahkan sel yang ingin anda salin.

 2. Klik kanan tetikus anda dan pilih "Salin" dari menu dropdown.

 3. Untuk menampal nilainya sahaja, klik kanan sel yang ingin anda tempelkan dan pilih "Tampal Istimewa" dari menu dropdown.

 4. Klik "Tampal nilai sahaja."

Bagaimana Saya Menyalin Nilai Dari Satu Helaian Google ke Yang Lain?

Menyalin nilai dari satu Helaian Google ke yang lain tidak jauh berbeza dengan menyalinnya dalam hamparan yang sama. Ikut arahan di bawah:

 1. Serlahkan sel yang ingin anda salin.

 2. Klik kanan tetikus anda dan pilih "Salin" dari menu dropdown.

 3. Buka hamparan yang ingin anda tampalkan nilainya.
 4. Klik kanan sel yang ingin anda tempelkan dan pilih "Tampal Istimewa" dari menu lungsur.

 5. Klik "Tampal nilai sahaja."

Sebagai pilihan, anda boleh menggunakan kaedah berikut untuk menampal nilai hanya ke spreadsheet yang berbeza:

 1. Buka hamparan yang ingin anda tampalkan nilainya. Anda tidak perlu menyalin apa-apa dari helaian pertama. Sebaliknya, anda akan menghubungkan data secara langsung ke helaian pertama.
 2. Klik salah satu sel dan taipkan = [Nama helaian pertama]! [Bilangan sel yang ingin anda tampal].

Cara Menyalin dan Menampal Nilai Hanya di Helaian Google

Terdapat tiga cara untuk menyalin dan menampal nilai hanya di Helaian Google - semuanya sama mudah. Inilah cara menyalin dan menampal nilai menggunakan pintasan papan kekunci:

 1. Untuk menyalin hanya nilainya, tekan "Ctrl" + "Shift" + "C" pada papan kekunci anda pada masa yang sama.
 2. Untuk menampal nilainya, tekan "Ctrl" + "Shift" + "V" pada masa yang sama.

Sekiranya anda tidak suka menggunakan pintasan papan kekunci, anda boleh menggunakan kaedah berikut:

 1. Serlahkan sel yang ingin anda salin.

 2. Klik kanan tetikus anda dan pilih "Salin" dari menu dropdown.

 3. Untuk menampal nilainya sahaja, klik kanan sel yang ingin anda tempelkan dan pilih "Tampal Istimewa" dari menu dropdown.

 4. Klik "Tampal nilai sahaja."

Dengan cara ketiga, anda tidak perlu menyalin apa-apa:

 1. Buka hamparan yang ingin anda tampalkan nilainya.
 2. Klik salah satu sel dan taipkan = [Nama helaian]! [Bilangan sel yang ingin anda tampal].

Soalan Lazim

Baca bahagian ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai fungsi salin dan tampal di Helaian Google dan Excel.

Mengapa Excel Menyalin Nilai Bukan Formula?

Sekiranya Excel hanya menyalin nilai sel dan bukan formula, masalahnya mungkin terletak pada tetapan pengiraan semula manual. Untuk menukarnya ke automatik, sorot sel apa pun di spreadsheet anda dan tekan "F9" pada papan kekunci anda.

Sekiranya ini tidak membantu, klik tab "Fail", kemudian arahkan kursor ke "Pilihan" di menu lungsur. Klik "Formula" dan pilih "Automatik". Untuk Excel 2011, klik "excel", kemudian "Preferences", dan arahkan ke bahagian "Pengiraan" untuk mengubah tetapan.

Bagaimana Anda Mengira Semula Helaian Google?

Kadang-kadang, anda perlu memuat semula tetapan pengiraan semula Helaian Google - syukurlah, ia cukup mudah. Pertama, buka hamparan yang ingin anda hitung semula. Klik tab "Fail" dan pilih "Tetapan Spreadsheet" dari menu dropdown, kemudian arahkan ke tab "Pengiraan".

Di bawah bagian "Penghitungan Ulang", pilih "Aktifkan perubahan dan setiap menit" atau "Hidup berubah dan setiap jam" untuk menetapkan seberapa sering tetapan akan disegarkan. Untuk mengesahkan, klik "Simpan tetapan."

Bolehkah Anda Menyalin dan Menampal Dari Helaian Google?

Terdapat tiga kaedah menyalin dan menampal sel di Helaian Google. Jika anda hanya perlu menyalin dan menempelkan nilai sel, gunakan pintasan papan kekunci "Ctrl" + "Shift" + "C" dan "Ctrl" + "Shift" + "V". Sekiranya anda ingin menguruskan tetapan pasta, salin sel seperti biasa, kemudian klik kanan pada sel yang ingin anda tampalkan maklumat tersebut.

Dari menu lungsur turun, pilih "Tampal Istimewa" dan pilih tetapan pasta - "Tampalkan formula sahaja," "Tampal nilai sahaja," "Tampal format sahaja," dll. Akhirnya, anda hanya boleh mengetik = [Nama helaian]! [Bilangan sel yang ingin anda tampalkan ke sel untuk menampal nilai tanpa menyalinnya.

Bagaimana Anda Menyalin Formula di Helaian Google?

Untuk menyalin sel di Helaian Google, gunakan pintasan papan kekunci "Ctrl" + "Shift" + "C". Apabila anda menyalin sel di Helaian Google, formula dan nilainya disalin. Untuk menampal formula sahaja, klik pada sel yang ingin anda tempelkan.

Kemudian, klik kanan tetikus anda dan pilih "Tampal Istimewa" dari menu dropdown. Klik "Tampalkan formula sahaja" - formula akan ditampal tanpa pemformatan tambahan sel yang telah disalin.

Bagaimana untuk menggandakan Helaian Google?

Untuk menggandakan spreadsheet di Google Spreadsheet, anda tidak perlu menyalin dan menampal setiap sel. Klik anak panah di sebelah nama tab hamparan (di bahagian bawah skrin) yang ingin anda gandakan. Dari menu lungsur turun, pilih "Pendua." Lembaran baru akan segera muncul di bar lembaran sebagai "Salinan [nama helaian yang disalin]."

Untuk menduplikasi maklumat ke hamparan Helaian Google yang lain, buka helaian yang ingin anda salin dan klik anak panah di sebelah nama helaian dari menu di bahagian bawah. Pilih "Salin ke ..." dan pilih spreadsheet yang ingin anda gandakan maklumat dari senarai yang disarankan.

Bagaimana Saya Menyalin dan Menampal Nilai dalam Helaian?

Jika anda hanya ingin menyalin dan menempelkan nilai sel, gunakan "Ctrl" + "Shift" + "C" dan "Ctrl" + "Shift" + "V" pintasan papan kekunci, seperti yang anda lakukan dengan teks lain pada komputer. Secara pilihan, anda dapat mengklik kanan sel yang ingin anda tempelkan nilainya dan pilih "Tampal Istimewa" dari menu dropdown, kemudian klik "Tampal nilai sahaja."

Urus Tetapan Anda

Mudah-mudahan, dengan bantuan panduan kami, anda tidak akan mengalami masalah dengan menyalin maklumat sel yang salah lagi. Tetapan "Tempel khas" membolehkan anda memilih maklumat sel yang ingin anda gandakan - sama ada nilai, formula, format, atau pengesahan data. Sekiranya Helaian Google sentiasa melakukan perkara yang salah, cuba sesuaikan tetapan pengiraan semula. Kami menasihatkan menetapkan pengiraan semula automatik pada setiap jam atau minit untuk memastikan maklumat anda tetap benar.

Adakah anda lebih suka menggunakan Helaian Google atau Microsoft Excel? Kenapa? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.