Ulasan Corel AfterShot Pro 2

Ulasan Corel AfterShot Pro 2

Gambar 1 dari 3

Ulasan Corel AfterShot 2

Ulasan Corel AfterShot 2
Ulasan Corel AfterShot 2
£ 59 Harga semasa dikaji

Bibble adalah aplikasi pemprosesan mentah dan pengurusan foto yang kuat, dan saingan yang layak untuk Adobe Photoshop Lightroom. Setelah dibeli oleh Corel pada tahun 2012 dan dijenamakan semula sebagai AfterShot Pro, ia kelihatan siap untuk mendapatkan pengiktirafan yang lebih luas.

Versi pertama memberi kesan kepada kualiti dan bukannya kuantiti. Ini memiliki beberapa alat yang luar biasa untuk melacak foto di perpustakaan, dengan cepat menyaring dengan kombinasi kriteria apa pun, termasuk tetapan paparan, model kamera, penilaian bintang dan kata kunci. Pemprosesan mentah ketinggalan sedikit di belakang Lightroom untuk pengurangan kebisingan dan kemampuannya untuk memulihkan sorotan yang terlalu terang, tetapi dalam kebanyakan aspek lain, ia sama.

Ini melampaui Lightroom dalam kemampuannya memproses area bingkai yang dipilih. Walaupun Lightroom menawarkan koleksi fungsi pared-back untuk fungsi penyuntingan tempatan ini, AfterShot Pro menawarkan set lengkapnya, ditambah cara yang lebih serba boleh untuk menentukan kawasan bingkai yang akan diproses.

Itu cukup untuk ciri - tidak ada sokongan video, kemudahan pemetaan atau hosting dalam talian - tetapi ia merupakan asas yang kuat untuk pemerolehan baru Corel. Sekiranya pengalaman Corel mengenai perisian yang berorientasikan pengguna dapat melengkapkan ciri-ciri tanpa menjejaskan fungsi teras yang ada, ia dapat menggunakan Lightroom-killer di tangannya.

Ulasan Corel AfterShot 2

Ulasan Corel AfterShot Pro 2: ciri baru

Di atas kertas, AfterShot Pro 2 nampaknya berpegang pada seluar reka bentuk yang ramping dan ramping. Terdapat pertukaran ke kod 64-bit, yang menurut Corel menjadikan pemprosesan mentah 30% lebih cepat. Kami tidak mempunyai dua versi secara bersebelahan untuk mengesahkan ini, tetapi kami dapat membandingkannya dengan Adobe Photoshop Lightroom 5.

Eksport 60 fail mentah ke JPEG - lengkap dengan pembetulan warna, pengurangan kebisingan, penajaman dan pembetulan distorsi lensa - mengambil masa dua setengah minit di AfterShot Pro 2, berbanding dengan empat minit di Lightroom 5. Kami juga menghargai betapa senangnya seret gambar dari perpustakaan terus ke templat Batch Output untuk memulakan eksport.

Walau bagaimanapun, aspek prestasi yang lain tidak begitu mengagumkan. Mengimport perpustakaan kami dengan 56,000 foto mengambil masa sekitar lima jam, dan terhempas setiap kali ia menemui "fail yang rosak atau tidak dapat dibaca". Kami juga mengalami beberapa kemalangan dan banyak masa tidak aktif - berlangsung sekitar 10 hingga 20 saat - semasa penggunaan biasa.

Terdapat modul HDR yang baru untuk AfterShot Pro, tetapi persis sama dengan yang telah tersedia di Corel PaintShop Pro sejak 2011. Ia diakses dengan memilih beberapa gambar dan memilih pilihan dari menu klik kanan yang bukan kaedah yang paling jelas . Corel AfterShot HDR kemudian dilancarkan sebagai aplikasi yang berasingan.

Tugas pertama adalah menggabungkan gambar, dan ada alat berguna untuk penjajaran automatik dan menentukan bahagian gambar yang harus disertakan atau ditolak - berguna untuk mengelakkan artifak hantu pada subjek yang bergerak. Kemudian kawalan nada: ini termasuk kawalan berasingan untuk kontras, sorotan, nada tengah dan bayangan tetapi, peliknya, bukan keseluruhan pendedahan.

Ulasan Corel AfterShot 2

Modul ini juga dapat membuat gambar seperti HDR dari satu fail mentah. Ia dimulakan dengan menghasilkan tiga tangkapan kurungan maya pada tahap pendedahan yang berbeza sebelum meneruskan proses seperti biasa. Walau bagaimanapun, algoritma pemprosesan mentah yang mendasari yang digunakan di sini lebih rendah daripada yang dimiliki AfterShot, dan tidak dapat mengekstrak jumlah maklumat sorotan yang sama - syarat asas untuk fotografi HDR.

Secara keseluruhan, ia adalah mesin HDR yang cukup berjaya tetapi tidak penting di sebelah perisian khusus seperti Oloneo HDRengine. Kami tidak dapat menahan perasaan bahawa orang-orang yang merancang AfterShot Pro boleh menghasilkan sesuatu yang lebih baik sekiranya mereka tidak mempunyai modul PaintShop Pro.

Ulasan Corel AfterShot Pro 2: pemprosesan mentah

Sekali lagi, mesin pemprosesan mentah AfterShot Pro 2 masih kurang daripada standard yang ditetapkan oleh Adobe Camera Raw (yang memberi kuasa kepada Lightroom, Photoshop dan Adobe Photoshop Elements). Seperti sebelumnya, kami mendapati bahawa sorotan yang dipulihkan lebih mudah disandarkan. Terdapat kawalan Kontras Tempatan yang baru, yang meningkatkan kontras berbanding piksel berdekatan - bagus untuk menonjolkan perincian - tetapi kawalan Kejelasan serupa Lightroom menghasilkan hasil yang lebih baik, dengan artifak yang kurang di sekitar garis kontras tinggi.

Pengurangan kebisingan kini mendapat keuntungan dari algoritma baru yang ditawarkan selain yang sedia ada. Walau bagaimanapun, kemampuannya untuk menangani gambar yang bising masih kurang daripada Lightroom. Dalam beberapa kes, kami mendapati bahawa output JPEG kamera mengatasi kebisingan lebih baik daripada AfterShot Pro, yang agak mengalahkan tujuan menggunakan perisian seperti ini.

Lightroom juga memimpin sokongan menyeluruh terhadap fail mentah kamera. Kami cuba mengimport gambar mentah dari 20 kamera yang dilancarkan baru-baru ini: Lightroom 5.5 diterima semua 20, tetapi AfterShot Pro 2 hanya berjaya sembilan. Lightroom juga mempunyai pangkalan data profil lensa yang jauh lebih besar untuk pembetulan kecacatan lensa secara automatik. AfterShot Pro 2 hanya dapat membetulkan distorsi lensa secara automatik, dan untuk lensa yang lebih sedikit, membiarkan pengguna mengatasi vignet dan pembetulan penyimpangan kromatik secara manual untuk setiap foto.

Lightroom adalah lawan yang sangat sukar untuk menentangnya. Kami mempunyai harapan yang tinggi untuk AfterShot Pro 2, tetapi kemas kini ini tidak menimbulkan cabaran.

Perincian

Subkategori perisian Perisian penyuntingan foto

Sokongan sistem operasi

Sistem operasi Windows Vista disokong? iya
Sistem operasi Windows XP disokong? iya
Sistem operasi Linux disokong? iya
Sistem operasi yang disokong oleh Mac OS X? iya
Sokongan sistem operasi lain Windows 8 dan 8.1