Jenis Soket CPU Dijelaskan

Orang biasanya tidak mementingkan diri mereka dengan soket CPU. Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa soket tidak dapat meningkatkan atau menghalang prestasi mesin anda. Walau bagaimanapun, ia mempunyai peranan yang sangat penting - ia menentukan CPU apa yang boleh anda gunakan.

Jenis Soket CPU Dijelaskan

Bergantung pada jenisnya, anda akan terhad kepada rangkaian pemproses Intel atau AMD tertentu. Mari gali dan ketahui lebih lanjut mengenai jenis soket.

Soket CPU Dijelaskan

Seperti namanya, soket CPU adalah titik sambungan untuk CPU atau pemproses anda ke motherboard dan seluruh sistem.

Papan Induk

Pada masa kini, semua CPU disambungkan ke papan induk melalui soket. Anda memasukkan CPU ke soket dan mengamankannya dengan kait. Soket PGA, misalnya, sering mempunyai dua kait keselamatan. Walau bagaimanapun, terdapat jenis sambungan lain yang terdapat di papan induk yang lebih tua. Beberapa CPU yang lebih lama berhubung dengan cara slot PCI hari ini.

Intel vs AMD

Bagi komputer peribadi, ia adalah Intel atau AMD. Siri CPU Intel Core memerlukan soket LGA sementara soket PGA siri AMD Ryzen. Terdapat juga variasi BGA, tetapi lebih banyak lagi kemudian.

Pembahagian PGA - LGA antara AMD dan Intel berlaku bertahun-tahun yang lalu. Walaupun Intel berpegang teguh pada LGA, AMD telah melakukan LGA dengan Socket F yang popular yang dikeluarkan pada tahun 2006.

Anda harus tahu bahawa motherboard soket tunggal serasi dengan CPU AMD atau Intel. Tidak ada model soket tunggal yang tersedia secara komersial yang dapat menyokong kedua-dua jenama. Tambahan pula, motherboard yang dilengkapi dengan soket PGA tidak serasi dengan semua pemproses AMD, dan perkara yang sama berlaku untuk motherboard LGA dan pemproses Intel.

Jenis Soket

Terdapat tiga jenis soket utama - LGA, PGA, dan BGA.

LGA

LGA bermaksud array grid tanah, yang bermaksud bahawa pin terletak di soket. CPU yang serasi mempunyai bilangan titik kontak berlapis emas yang sesuai dengan corak yang sepadan. Agar sistem berfungsi, setiap pin soket mesti disambungkan ke pad yang sesuai pada pemproses.

Papan Induk LGA

Intel beralih ke jenis ini pada tahun 2004 dengan pelepasan CPU Pentium IV. Seluruh rangkaian Intel Core CPU menggunakan soket jenis LGA, walaupun soket sebenarnya berbeza.

Sebagai contoh, Core i7 generasi Nehalem serasi dengan soket LGA-1366. Soket mempunyai 1,366 pin, dengan itu nombor tertinggal dalam namanya (semua soket Intel termasuk bilangan pin dalam namanya). LGA-1366 juga dikenali sebagai Socket B. Pemproses Ivy Bridge dan Sandy Bridge i3, i5, dan i7 serasi dengan Socket H2, juga dikenali sebagai LGA-1155.

Apa yang menarik tentang soket Intel adalah bahawa hampir tidak ada keserasian ke belakang. Intel juga tidak mempunyai kebiasaan menaik taraf soket untuk memanjangkan jangka hayatnya.

Untuk memasang pemproses LGA, anda harus mengangkat tuas (beberapa soket mempunyai dua tuas) dan mengayunkan penutup. Kemudian, pasangkan CPU ke tempatnya dengan perlahan. Pastikan untuk menyelaraskan pin soket dan pad CPU. Ganti penutup dengan berhati-hati dan turunkan tuas ke tempatnya.

Kelebihan utama soket jenis ini adalah jauh lebih sukar untuk merosakkan CPU dengan pin di bahagian soket. Ini juga bermaksud bahawa CPU yang serasi dengan LGA dapat bertahan lebih lama.

Sebaliknya, papan induk LGA sangat sensitif. Sekiranya pin menjadi rosak, anda mungkin juga membeli motherboard baru. Akhirnya, CPU LGA lebih sukar dipasang daripada PGA.

PGA dan ZIF

Susun atur pilihan AMD, PGA bermaksud array grid pin. Berbanding dengan LGA, soket PGA mempunyai pin pada pemproses, bukannya soket / papan induk. Agar pemproses PGA berfungsi, semua pin mesti dimasukkan ke dalam lubang yang sesuai di soket.

Papan Induk PGA

Ini menjadi pilihan AMD sejak awal abad ini. Sejak beralih ke soket gaya PGA, AMD hanya menggunakan satu soket LGA - Socket F pada tahun 2006. Walaupun kejayaan soket itu, AMD memilih untuk kembali ke PGA secara eksklusif.

Sama dengan soket dan pemproses LGA, variasi PGA dinamakan sempena bilangan pin. Sebagai contoh, Socket AM2 yang terkenal dari tahun 2006 juga dikenali sebagai PGA-940 kerana lubang 940nya. Soket lubang 941 dari tahun 2009 dikenali sebagai AM3 secara komersial, walaupun anda boleh memanggilnya PGA-941 dengan mudah.

Satu perkara yang memisahkan Intel dan AMD ialah AMD menaik taraf beberapa soketnya yang popular, seperti soket AM2 dan AM3, dan bukannya membuangnya sama sekali. Soket yang ditingkatkan dinamakan AM2 + dan AM3 + dan mengekalkan keserasian ke belakang yang membolehkan pengguna memasang CPU lama ke papan induk yang lebih moden.

Pemproses siri AMD Ryzen semuanya jenis PGA. Untuk lebih tepat, mereka adalah pemproses ZIF (zero insertion force), yang bermaksud anda tidak perlu menekannya ke soket semasa pemasangan.

Untuk memasang pemproses ZIF, anda harus menaikkan tuas keselamatan, menjatuhkan CPU ke soket, dan menurunkan tuas kembali ke tempatnya. Anda tidak boleh memberi tekanan pada CPU, hanya pastikan pin dan lubang diselaraskan dengan betul.

Kelebihan terbesar soket jenis PGA ialah bukan akhir dunia jika beberapa pin menjadi bengkok. Anda boleh meluruskannya dan terus menggunakan CPU seolah-olah tidak ada yang berlaku. Juga, papan induk PGA lebih tahan dan kuat. Akhirnya, mereka lebih mudah dipasang daripada CPU LGA.

BGA

BGA bermaksud array grid bola. Soket dan CPU jenis ini lazim di konsol dan peranti mudah alih di mana pengguna tidak diharapkan mengganggu perkakasan. Sama seperti model PGA dan LGA, soket dan pemproses BGA mesti mempunyai bilangan titik hubungan yang sama untuk mereka berfungsi.

Namun, bukannya pin, pad, dan lubang, pemproses dan soket BGA menggunakan bola pateri. Untuk menyambungkannya, anda perlu memanaskan bebola sehingga meleleh dan kemudian tekan CPU ke soket dengan perlahan. Ini bermaksud bahawa CPU terpasang secara kekal ke soket tanpa jalur penggantian atau peningkatan.

Di mana pin anda?

Sama seperti AMD dan Intel, banyak pengguna komputer mempunyai jenis soket dan CPU pilihan mereka. Ada yang suka menggunakan pin pada CPU, sementara yang lain lebih suka menggunakan pin. Sebaliknya, CPU dan soket disatukan bersama di konsol, komputer riba, dan telefon bimbit.

Di mana kesetiaan anda berbohong? Apakah jenis soket CPU kegemaran anda dan mengapa? Berminat untuk menyertai debat Intel vs AMD? Arena dibuka di bawah.