Cara Mengira Foto di Foto Google dan Trik Foto Lain

Salah satu alat percuma yang paling kuat di seluruh dunia dalam talian adalah rangkaian aplikasi dalam talian Google. Dari Dokumen ke Drive, aplikasi percuma ini adalah penyelesaian berasaskan awan yang boleh dipercayai yang dapat diakses oleh sesiapa sahaja yang mempunyai komputer, tablet, atau telefon pintar dan sambungan Internet. Walaupun di antara suite itu, Foto Google menonjol sebagai penyelesaian yang luar biasa. Dengan kemampuan untuk menguruskan puluhan, ratusan, atau ribuan gambar, "Foto" Google adalah kaedah hebat untuk menyimpan dan mengatur koleksi foto peribadi dan perniagaan anda.

Dengan kamera digital dan telefon pintar di mana-mana sahaja, kebanyakan kita mempunyai beribu-ribu gambar atau lebih banyak lagi, malah lebih banyak daripada telefon bimbit kita yang boleh ditahan dengan mudah. Menempatkan foto kita di awan masuk akal - tetapi bagaimana jika anda ingin mengetahui berapa banyak foto yang anda miliki? Soalan umum yang kami terima ialah adakah cara untuk mengira foto di Foto Google. Jawapannya adalah ya, ada - tetapi bukan di tempat yang anda jangkakan untuk mencarinya.

Kira foto di Foto Google

Anda dapat melihat berapa banyak gambar yang anda simpan di Foto Google dengan melihat Papan Pemuka Google anda.

 1. Navigasikan ke Papan Pemuka Google di komputer anda dan log masuk.
 2. Tatal ke bawah sehingga anda melihat Foto Google; klik padanya.

 3. Anda akan melihat jumlah Album dan jumlah foto. Ini adalah berapa banyak foto yang anda ada di Foto Google.

Menurut Soalan Lazim Google, nombor ini mungkin mengelirukan kerana dapat juga menghitung gambar di Google Hangouts dan tempat lain. Oleh itu, walaupun dapat memberi anda gambaran kasar mengenai berapa banyak gambar yang anda miliki, ia mungkin tidak sesuai jika anda menggunakan produk Google yang lain. Namun, ini memberi anda gambaran umum mengenai berapa banyak gambar yang anda percayakan ke awan Google.

Untuk nombor yang lebih tepat, anda boleh pergi ke laman web Foto Google dan klik pada 'Album' di bar menu sebelah kiri. Setelah sampai di sini, anda dapat menambahkan jumlah foto di bawah setiap album untuk mendapatkan jumlah yang lebih tepat. Ia tidak lebih mudah, tetapi lebih tepat daripada pilihan pertama. Anda juga boleh melakukan ini dari aplikasi Foto Google.

Terdapat lebih banyak helah yang kemas untuk digunakan dalam Foto Google, dan berikut adalah beberapa dari mereka.

Trik Foto Google yang mesti anda ketahui

Buat animasi

Anda boleh menggunakan gambar anda dalam Foto Google untuk membuat GIF atau animasi. Semasa berada di dalam Foto Google, pilih Pembantu dan Animasi dan kemudian pilih dari 2 hingga 50 gambar. Foto akan menyatukannya untuk membuat pemandangan animasi pendek. Setelah anda puas dengannya, pilih Buat untuk menyelesaikannya. Anda kemudian boleh menerbitkan atau berkongsi mengikut kesesuaian anda.

Imbas foto

Ibu bapa saya baru-baru ini selesai mendigitalkan gambar bernilai enam puluh tahun mereka menggunakan pengimbas standard. Sekiranya mereka mengetahui tentang Google Photoscan, kehidupan mereka mungkin dipermudah. Saya tidak berminat untuk memberitahu mereka tetapi saya akan memberitahu anda. Tersedia untuk iOS dan Android, Google Photoscan adalah aplikasi pintar yang menggunakan setiap aspek kamera telefon anda untuk mengambil gambar terbaik.

Jimat ruang dengan tetapan

Secara lalai, Foto Google memuat naik gambar dalam format 'yang asli', yang mungkin besar. Sekiranya anda menggunakan telefon moden yang mengambil gambar lebih dari 16 megapiksel, anda mungkin ingin mengurangkan saiz fail untuk menjimatkan sedikit simpanan. Pergi ke Tetapan dan pilih Pulihkan Storan. Ini akan memberi anda pilihan untuk menukar gambar besar hingga ukuran 16MP dan menawarkan untuk menaikkan gambar beresolusi rendah hingga 16MP. Kelebihan lain menggunakan ukuran yang lebih kecil adalah bahawa Google akan memberi anda simpanan tanpa had untuk foto-foto tersebut. Sekiranya anda mempunyai ribuan gambar, itu dapat menjimatkan banyak.

Buat suntingan asas

Sekiranya anda ingin membuat pengeditan kecil pada gambar dan tidak mempunyai perisian penyuntingan gambar, anda boleh membuat beberapa perubahan asas dalam Foto Google. Anda boleh menukar warna dengan penapis, mengurangkan silau dan pop dan mengubah beberapa pilihan pencahayaan juga. Buka gambar dan pilih Edit. Tukar warna dengan Penapis Warna atau buat perubahan lain dengan Penyesuaian Asas.

Tonton tayangan slaid

Sekiranya anda mengambil beberapa tangkapan secara berurutan, anda boleh menonton semuanya dalam tayangan slaid. Foto Google akan memaparkan setiap gambar secara bergilir selama beberapa saat sebelum beralih secara automatik ke gambar berikutnya. Buka gambar dalam aplikasi, pilih menu dan kemudian Tayangan slaid. Ia akan memilih semua gambar dalam album dan memaparkannya satu per satu.

Sandarkan folder gambar yang berbeza dari telefon Android

Secara lalai, gambar yang disimpan dalam folder Kamera pada ponsel Android dapat disetel untuk disandarkan ke Google Foto menggunakan Sync. Anda juga dapat menentukan folder lain untuk disandarkan juga, jadi jika anda ingin membuat sandaran gambar WhatsApp atau foto Snapchat, anda juga boleh.

Pilih Tetapan dari dalam Foto Google dan kemudian Sandarkan & segerakkan. Pilih Sandarkan folder peranti dan aktifkan folder lain untuk disandarkan.

Berkongsi gambar dengan rakan

Anda tentu saja boleh berkongsi gambar dengan cara biasa melalui dialog gambar atau dengan menyematkannya ke SMS tetapi anda juga boleh melakukannya melalui Foto Google. Buka sebarang gambar Album di Foto Google dan anda mempunyai pilihan untuk Berkongsi. Pilih platform atau penerima anda dan pergi dari sana.

Sandarkan koleksi Foto anda ke pemacu tempatan anda

Sangat mudah untuk membuat sandaran setiap foto yang anda ambil ke akaun Foto anda, tetapi bagaimana jika anda ingin memastikan anda mempunyai salinan tempatan di komputer desktop anda? Sangat mudah untuk mengaturnya juga. Ini caranya:

 1. Log masuk ke akaun Google Drive anda.
 2. Klik pada Tetapan (ikon roda gigi) dan pilih Tetapan.
 3. Tatal ke bawah ke "Buat folder Foto Google" dan pilih pilihan untuk memasukkan foto anda secara automatik ke dalam folder Drive.
 4. Pasang aplikasi Google Backup and Sync ke komputer desktop anda.
 5. Konfigurasikan Backup and Sync untuk memastikan folder Foto Google diselaraskan ke desktop anda.

Itu sahaja yang diperlukan! Perlu diketahui bahawa walaupun Foto akan menyimpan sejumlah foto yang tidak terhingga untuk anda jika anda membiarkannya menyimpan versi resolusi tinggi biasa (ukuran 16 megabait, bukan fail raksasa yang dapat dihasilkan oleh kamera terbaik secara rutin), menyandarkannya ke folder Drive anda akan menggunakan peruntukan simpanan anda. Dan tentu saja, menyinkronkannya ke desktop anda akan memakan banyak ruang penyimpanan tempatan anda.

Ajar Foto Google siapa rakan anda

Ini adalah ciri yang hebat dan menyeramkan, bergantung pada pandangan anda. Adakah anda ingin meminta Foto untuk memeriksa semua gambar anda dan memaparkan setiap gambar Alice, atau Uncle George, atau Nenek Janet? Anda boleh - tetapi pertama, anda harus mengajar Foto siapa semua orang itu. Nasib baik, ini sangat mudah.

 1. Buka laman web atau aplikasi Foto.
 2. Ketik atau klik di bar carian.
 3. Satu barisan gambar bulat orang akan muncul - semua wajah yang disembunyikan oleh Foto dari foto anda yang ada.
 4. Ketik atau klik gambar. Galeri semua gambar dengan orang itu akan muncul.
 5. Ketik atau klik "Tambah Nama" dan masukkan namanya.

Kini Foto mengetahui siapa orang itu, dan anda boleh mendapatkan semua gambarnya hanya dengan menaip namanya di kotak carian.

Salin dan tampal suntingan dari satu foto ke foto yang lain

Anda boleh menggunakan Foto Google untuk mengedit foto, melakukan perkara seperti menyesuaikan keseimbangan warna, saturasi, dan lain-lain. Adakah anda mempunyai banyak foto yang perlu anda perbaiki? Nah, sangat mudah untuk mengeditnya secara pukal, selagi anda mahukan tetapan yang sama untuk setiap gambar. Sebagai contoh, jika anda mempunyai seratus foto tasik dan ingin meningkatkan ketepuan biru foto untuk menjadikannya lebih banyak, anda boleh melakukannya dengan cepat.

 1. Buka salah satu foto yang ingin anda edit secara besar-besaran.
 2. Lakukan perubahan yang anda mahu buat.
 3. Tekan Ctrl-C (salin).
 4. Beralih ke gambar seterusnya.
 5. Tekan Ctrl-V.
 6. Ulangi 4 dan 5 untuk semua foto dalam set.

Pindahkan foto ke arkib dengan pantas untuk mengeluarkannya dari tayangan slaid anda

Mungkin anda mempunyai beberapa, gambar "sensitif" dalam koleksi foto anda. Anda tidak mahu menyingkirkannya, dan anda tidak mahu melakukan sesuatu yang jelas seperti membuat album berlabel "Gambar Benar-benar Tidak Telanjang Lelaki dan Wanita Nyata," tetapi anda juga ingin menyerahkannya telefon anda kepada ibu anda untuk menunjukkan kepadanya gambar dan tidak panik jika dia mula meleret. Terdapat penyelesaian yang mudah - arkibkan foto. Ini menjadikan foto tersedia untuk dicari tetapi mengeluarkannya dari skrin utama anda. (Pastikan foto dilabel dengan nama orang tersebut sehingga anda pasti dapat menjumpainya dalam carian kemudian.)

Anda boleh menavigasi ke menu limpahan di setiap gambar dan memilih "Arkib" jika anda mahu, tetapi lebih mudah menggunakan hotkey: shift-a.