Cara Membuat Boomerang untuk Posting Instagram atau Kisah

Terdapat banyak cara menarik untuk berkongsi cerita dan pengalaman anda dengan pengikut Instagram anda. Ciri Boomerang adalah salah satu cara paling popular untuk menambahkan keseronokan pada video Instagram anda dan menjadikannya lebih berkesan.

Cara Membuat Boomerang untuk Posting Instagram atau Kisah

Dalam artikel ini, anda akan belajar bagaimana memperkayakan kisah Instagram anda dengan Boomerangs.

Apa itu Boomerang?

Boomerang adalah ciri video yang membolehkan penggunanya merakam video super pendek. Pertama, Boomerang mengambil beberapa tangkapan cepat dan kemudian menyusunnya menjadi video. Pengguna boleh menghantar video Boomerang mereka ke rakan Instagram mereka atau menerbitkannya di Kisah mereka.

Cara Membuat Bumerang

Membuat video Boomerang sangat mudah dan senang dilakukan. Inilah yang perlu anda lakukan.

 1. Buka aplikasi Instagram.
 2. Ketik ‘+’ di sudut kanan atas.

 3. Tatal ke ‘Kisah’ di bahagian bawah halaman.

 4. Ketuk ikon "Boomerang" pada menu di sebelah kiri.

 5. Pilih untuk memuat naik foto atau gunakan butang rakam di tengah untuk merakam kandungan baru.

 6. Apabila Boomerang selesai, ia akan membolehkan anda melakukan penyuntingan asas. Anda boleh melukis, menulis teks, dan menghidupkan atau mematikan suara. Ikon Bunyi, Gambar, dan Teks terletak di sudut kanan atas skrin. Setelah memasukkan teks atau menarik borang, anda boleh mengeditnya sebelum menerbitkan kisah Boomerang anda.

 7. Klik ‘Next’ dan pilih tempat yang anda mahu hantar atau hantar Boomerang anda.
 8. Boomerang kemudian akan muncul dalam cerita anda.

Cara Menambah Muzik ke Boomerang

Sejak versi Instagram 51 (diterbitkan pada 28 Jun 2018), aplikasi ini membolehkan anda membumbui video dan foto anda dengan muzik. Ini bermakna anda juga dapat menambahkan muzik ke Boomerangs anda. Berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk menambahkan muzik ke Boomerangs. Sebelum memulakan, pastikan anda mempunyai versi Instagram terkini. Dengan begitu, mari kita tambahkan muzik.

 1. Buka aplikasi Instagram.
 2. Cari video Boomerang yang anda mahu tambahkan muzik dan pilih.
 3. Ketik pelekat "Muzik". Ia terletak di dulang pelekat.
 4. Lihat lagu yang tersedia dan pilih lagu yang anda mahu tambahkan ke video. Kategori tersebut merangkumi Mood, Popular, dan Genre. Pilih kategori dan pilih lagu. Semua lagu dalam senarai tersedia melalui Instagram, jadi anda tidak perlu log masuk ke aplikasi muzik.
 5. Putar balik dan laju ke hadapan sehingga anda menemui bahagian lagu yang tepat dan pilih.
 6. Terbitkan video ke kisah anda, kirimkan kepada rakan, atau simpan ke peranti anda.

Tetapan Boomerang

Boomerang membolehkan anda menyesuaikan pengalaman anda dengan sejumlah tetapan. Namun, tetapannya tidak dapat diakses melalui Instagram. Untuk itu, anda perlu melancarkan aplikasi Boomerang. Malangnya, tetapan ini pada masa ini hanya tersedia untuk pengguna iPhone. Untuk mengakses tetapan, buka aplikasi Boomerang dan ketuk skrin empat kali dengan empat jari. Beberapa tetapan yang paling penting termasuk:

 1. Untuk saiz fail yang lebih kecil, pilih 720p. Sekiranya anda mahukan kualiti maksimum, gunakan 1080p.
 2. Tetapan ini menentukan bagaimana Boomerangs anda dimainkan. Anda boleh memilih antara empat mod main balik: maju, belakang, depan dan belakang, dan depan dan belakang tanpa jeda.
 3. Bilangan Bingkai. Anda boleh memilih mana saja antara 3 dan 10. Ini menentukan berapa banyak foto yang akan membentuk Boomerang anda.
 4. Tangkap Kadar Bingkai. Ini menentukan seberapa cepat aplikasi akan merakam foto. Anda boleh memilih antara 1 hingga 20 tahun.
 5. Kadar Bingkai Main balik. Tetapan ini menentukan seberapa pantas Boomerang anda dimainkan. Sekali lagi, aplikasi ini membolehkan anda menetapkan kadar antara 1 hingga 20.
 6. Pengulangan Gelung. Seperti namanya, tetapan ini membolehkan anda memilih berapa kali Boomerang anda akan berulang sebelum berhenti. Anda boleh memilih antara 1 hingga 10.
 7. Kedudukan Kamera Lalai. Anda boleh memilih antara kamera depan dan belakang.

Soalan Lazim

Bolehkah saya Boomerang video dari gulungan kamera saya?

Tentunya! Setelah memilih ikon bumerang di sebelah kiri Instagram, ketik ikon ‘Muat Naik’ di sudut kiri bawah. Anda akan segera dibawa ke gulungan kamera anda.

Pilih video yang ingin anda buat menjadi Boomerang. Perlu diingat kerana kekangan masa anda tidak akan dapat menggunakan video yang panjang.

Bolehkah saya menjadikan Kisah Boomerang saya kekal?

Ya! Cerita Instagram hanya bertahan selama 24 jam. Ini bermaksud rakan anda hanya dapat menikmatinya dalam waktu yang singkat. Kadang-kadang ini bagus, pada masa lain anda ingin menyimpan ciptaan anda agar dapat dilihat oleh rakan dan pengikutnya selama bertahun-tahun yang akan datang.

Sekiranya anda ingin menjadikan Kisah anda kekal, anda mesti menjadikannya sebagai kemuncak. Setelah menyiarkan cerita anda, anda boleh menambahkannya ke sorotan anda yang akan kekal di profil anda sehingga anda memutuskan untuk menghapusnya.

Sekiranya Kisah anda sudah tiada, periksa folder Arkib di Instagram. Boomerang anda mungkin ada di sana.

Pemikiran Akhir

Dengan video pendek dan lucu yang dibuat melalui Boomerang, kisah Instagram anda tidak akan kelihatan sama lagi. Tangkap, edit, hantar, dan ubah tetapan Boomerang anda untuk mencari yang paling sesuai untuk anda dan pengikut anda. Yang paling penting, jangan lupa bersenang-senang sepanjang perjalanan.