Cara Menambah Fail Tempatan ke Spotify

Anda bukan sahaja dapat mengalirkan muzik di Spotify pada waktu dan tempat tertentu, tetapi anda juga mempunyai pilihan untuk menambahkan fail tempatan ke senarai main Spotify anda. Ciri unik ini menjadikan Spotify sebagai aplikasi muzik dengan mana anda dapat mengalirkan lagu baru yang tidak terhitung jumlahnya dan menambahkan kegemaran anda sendiri dari komputer anda untuk membuat senarai main peribadi yang sesuai.

Dalam artikel ini, anda akan belajar bagaimana menambahkan lagu tempatan ke perpustakaan Spotify anda. Ia juga akan menjawab soalan yang sering diajukan mengenai perkara yang anda boleh dan tidak dapat dilakukan dengan fail tempatan di akaun Spotify anda.

Cara Menambah Fail Tempatan ke Spotify

Spotify mempunyai 70 juta lagu, dengan lagu baru dimuat setiap hari. Tetapi kadang-kadang, lagu yang anda cari tidak terdapat dalam pangkalan data. Biasanya, begitulah dengan lagu-lagu yang tidak begitu popular, dirakam dalam bahasa lain, sangat lama, atau tidak tersedia untuk alasan undang-undang.

Tidak ramai pengguna mengetahui hal ini, tetapi anda sebenarnya boleh mengimport muzik anda sendiri ke perpustakaan Spotify anda. Ini adalah kaedah yang bagus untuk menyimpan semua trek anda di satu tempat, dengan mengambil kira bahawa penyimpanan anda tidak terhad pada sebilangan lagu. Sekiranya fail tempatan disimpan di komputer anda, dan anda ingin mendengarkannya di aplikasi mudah alih, anda mesti mempertimbangkan pilihan ini.

Apa yang hebat dari ciri ini adalah bahawa ia tidak hanya tersedia untuk pelanggan Premium - pengguna dengan akaun Percuma juga mempunyai pilihan tersebut. Namun, penting untuk diingat bahawa hanya pengguna dengan akaun Premium yang dapat mendengar fail tempatan di aplikasi mudah alih.

Cara Menambah Fail Tempatan ke Spotify pada PC dan Mac

Sebelum kita memperincikannya, perhatikan bahawa anda hanya boleh melakukan ini di aplikasi desktop. Spotify tidak membenarkan anda memuat naik lagu tempatan di pemain web. Di Windows, Spotify benar-benar menjalankan imbasan pada semua folder muzik anda sebaik sahaja anda memasang aplikasinya. Walau bagaimanapun, jika fail muzik anda tersebar di pelbagai folder, Spotify tidak mungkin mengesan semuanya.

Sebaliknya, pengguna Mac mempunyai beberapa langkah lagi untuk diselesaikan. Untuk menambahkan fail tempatan ke perpustakaan Spotify di Mac anda, anda perlu mengaktifkannya terlebih dahulu. Ini adalah bagaimana ia dilakukan:

 1. Buka anda Spotify aplikasi desktop.

 2. Pergi ke Tetapan di bar sisi kiri. Pergi ke Edit, dan kemudian ke Keutamaan.

  (Pada Windows, Tetapan ada di menu drop-down di sudut kanan atas skrin anda.)

 3. Cari Fail Tempatan pada senarai bahagian.

 4. Togol Tunjukkan Fail Tempatan beralih. Ia akan bertukar menjadi hijau.

Sekarang masanya untuk memasukkan fail dari komputer anda. Ini dilakukan dengan cara yang sama untuk Windows dan Mac.

 1. Di bahagian yang sama, Spotify akan mencadangkan folder dari mana anda boleh menambahkan fail (biasanya Perpustakaan Muat turun dan Muzik).

 2. Klik Tambahkan sumber butang.

 3. Anda boleh menambahkan lagu berasingan atau keseluruhan album.

 4. Semua lagu yang ditambahkan akan disimpan di Tempatan folder lagu di perpustakaan Spotify.

 5. Sekiranya anda ingin memindahkan lagu tempatan, anda boleh menambahkannya ke senarai main yang terpisah atau anda boleh membuat senarai main baru untuk lagu tersebut. Sekiranya anda ingin menstrim fail tempatan di telefon anda, kami mencadangkan anda melakukannya.

Perlu diingat bahawa fail tempatan yang ingin anda tambahkan ke perpustakaan Spotify mesti ada di cakera keras komputer. Untuk mempermudah prosesnya, pastikan memuat turun semuanya terlebih dahulu dan simpan semua lagu dalam satu folder. Setelah fail tempatan ditambahkan ke senarai main Spotify, anda boleh mendengarkannya seperti lagu lain.

Catatan: Anda hanya dapat memasukkan file mp3, mp4, dan m4p.

Cara Mengakses Fail Tempatan di Mudah Alih

Malangnya, penambahan fail tempatan dari peranti mudah alih tidak mungkin dilakukan. Anda hanya dapat mendengar lagu-lagu tempatan di telefon anda jika anda mempunyai akaun Premium. Sekiranya anda mempunyai akaun Percuma, anda hanya boleh menambahkan fail tempatan dan mendengarkannya di komputer anda. Namun, jika anda membuka aplikasi mudah alih anda setelah anda menambahkan lagu-lagu tempatan di aplikasi desktop, anda masih dapat melihatnya, tanpa pilihan memainkannya.

Cara Mengakses Fail Tempatan untuk SpotifyAndroid

Sekiranya anda ingin mendengarkan fail tempatan di aplikasi mudah alih anda, anda masih perlu memasukkannya melalui komputer anda dengan mengikuti langkah-langkah yang digariskan di bahagian sebelumnya. Setelah anda memindahkan fail muzik tempatan ke senarai main baru, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Spotify aplikasi.

 2. Cari album baru dengan fail tempatan.

 3. Muat turun keseluruhan album dengan mengetuk ikon anak panah.

Sekarang anda akan dapat mendengar fail tempatan dengan bebas.

Catatan: Untuk memastikan ini berfungsi, telefon dan komputer anda harus disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama.

Cara Mengakses Fail Tempatan untuk Spotify di iPhone

Sekali lagi, anda tidak dapat menambahkan fail tempatan terus dari telefon anda, kerana anda hanya dapat mendengarkannya sebagai pengguna Premium. Proses mengakses lagu-lagu tempatan di iPhone mempunyai beberapa langkah tambahan:

 1. Buka Spotify aplikasi.

 2. Pergi ke Tetapan di sudut kanan atas skrin anda.

 3. Tatal ke bawah ke Fail Tempatan.

 4. Togol Audio tempatan pertukaran fail.

 5. Cari lagu-lagu tempatan, sama ada semuanya disimpan dalam satu senarai main atau lagu yang berbeza. Muat turun senarai main. (Anda mesti memuat turun keseluruhan senarai main kerana Spotify tidak membenarkan anda memuat turun lagu yang berasingan.)

Bagaimana Memperbaiki Fail Tempatan yang Tidak Ditampilkan di Telefon di Spotify?

Walaupun anda telah mengikuti semua langkah dengan betul, anda mungkin masih menghadapi beberapa masalah. Sekiranya fail tempatan yang ditambahkan tidak muncul di perpustakaan Spotify di telefon anda, pastikan bahawa:

 • Peranti mudah alih dan komputer anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama.

 • Aplikasi Spotify anda dikemas kini di semua peranti anda.

 • Anda menggunakan akaun Spotify yang sama.

 • Semua peranti anda terkini.

 • Anda telah mengaktifkan fail tempatan anda di aplikasi desktop anda.

Soalan Lazim Tambahan

Apakah Fail Tempatan di Spotify?

Fail tempatan adalah fail yang disimpan di cakera keras komputer anda. Penting untuk diperhatikan bahawa satu-satunya fail tempatan yang boleh anda tambahkan ke perpustakaan Spotify anda adalah lagu. Namun, tidak semua jenis fail disokong di Spotify. Inilah yang membolehkan Spotify memuat naik:

· Fail .mp3

· Fail .m4p

Catatan: Fail M4p yang merangkumi video tidak akan dibenarkan.

Format fail yang tidak disokong adalah fail FLAC (m4A) dan format tanpa kerugian lain.

Sekiranya anda masih tidak dapat menemui fail tempatan anda, pastikan anda tidak menghidupkan penapis di senarai main anda. Juga, pastikan bahawa anda menggunakan akaun yang betul. Untuk mencari lagu di perpustakaan Spotify anda, pergi ke bar Cari dan ketiknya.

Catatan: Spotify tidak membenarkan anda memuat naik lagu tempatan atau lagu yang diperoleh dari sumber haram.

Bagaimana anda memindahkan lagu dari iTunes ke Spotify?

Sekiranya anda ingin memuat naik muzik anda ke Spotify dari iTunes dan bukan folder tertentu di komputer anda, ini adalah bagaimana ia dilakukan:

Pertama, anda perlu memastikan bahawa anda dapat berkongsi fail dari iTunes:

1. Buka iTunes.

2. Kemudian pergi ke Keutamaan.

3. Pilih Mahir pilihan.

4. Periksa "Kongsi iTunes Library XML dengan aplikasi lain" pilihan.

Setelah anda mengaktifkan pilihan untuk berkongsi muzik dari iTunes, anda dapat memuat naik lagu-lagu tersebut. Ini adalah bagaimana ia dilakukan:

1. Buka Spotify aplikasi desktop.

2. Klik pada Tetapan dari Menu Turun

3. Dari menu, pilih Tambah Sumber.

4. Klik iTunes.

5. Pilih folder tertentu yang ingin anda muat naik ke Spotify.

Dengarkan Semua Muzik Anda di Spotify

Sekarang anda telah belajar bagaimana menambahkan fail tempatan ke perpustakaan Spotify anda, cara memainkan fail tempatan di aplikasi mudah alih anda, dan banyak lagi trik. Ada banyak pilihan yang ditawarkan Spotify, dan setelah anda mengetahui semuanya, mendengarkan muzik akan menjadi pengalaman yang lebih baik. Dengan menggabungkan lagu baru yang dimuat naik di Spotify setiap hari dan lagu tempatan anda sendiri, anda boleh membuat senarai main yang paling diperibadikan.

Adakah anda pernah menambahkan lagu tempatan di Spotify? Adakah anda menggunakan arahan yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.