Cara Membuat Akaun Pentadbir di Terminal Mac

Terminal adalah utiliti Mac yang sering dilupakan kerana sebilangan pengguna menganggapnya tidak senonoh. Tetapi ia memberi peluang untuk menyesuaikan elemen Mac anda dengan menggunakan arahan baris arahan. Dengan cara ini, anda dapat melakukan tugas yang memerlukan perisian tambahan.

Cara Membuat Akaun Pentadbir di Terminal Mac

Satu kelebihan menggunakan Terminal ialah anda dapat membuat akaun pentadbir baru dengan cepat, mengganti pentadbir, atau menambahkan pengguna baru di Mac anda. Dalam artikel ini, kami akan membahas semua butiran mengenai cara menggunakan Terminal sebagai pentadbir Mac, dan kami akan menjawab beberapa soalan yang sering diajukan.

Cara Membuat Akaun Pentadbir di Mac Menggunakan Terminal

Membuat akaun pentadbir baru menggunakan antara muka grafik Mac selalunya merupakan pilihan terpantas, tetapi ada kalanya menggunakan Terminal adalah pilihan yang lebih baik.

Contohnya, jika anda menyelesaikan masalah dari jarak jauh melalui fitur Berbagi Skrin, anda perlu membuka Terminal. Sebelum mengetahui langkah-langkah yang perlu anda lakukan untuk membuat akaun pentadbir menggunakan Terminal, mari kita ketahui di mana anda dapat mencari utiliti ini:

 1. Pergi ke aplikasi "Finder" dan kemudian pilih "Aplikasi."

 2. Tatal ke bawah dan klik dua kali pada folder "Utiliti".

 3. Cari Terminal dan buka.

Sekarang, ikuti langkah-langkah ini untuk membuat akaun pentadbir baru:

 1. Taipkan sudo dscl. -buat / Pengguna / nama pengguna dan kemudian tekan enter. Kemudian ubah bahagian "nama pengguna" dengan satu kata pilihan anda. Ketik kata laluan baru dan tekan "enter" sekali lagi.

 2. Taipkan sudo dscl. -buat / Pengguna / nama pengguna UserShell / bin / bash dan tekan "enter" sekali lagi.

 3. Sekarang tambahkan arahan berikut: sudo dscl. -buat / Pengguna / nama pengguna RealName"Jane Smith" dan tekan "enter."

 4. Langkah seterusnya adalah menaip sudo dscl. -buat / Pengguna / nama pengguna PrimaryGroupID 1000 diikuti dengan "enter."

 5. Teruskan dengan menaip sudo dscl. -buat / Pengguna / nama pengguna NFSHomeDirectory / Tempatan / Pengguna / nama pengguna dan menekan "enter." Gesaan ini membuat folder pengguna baru.

 6. Untuk menggantikan kata laluan, taipkan sudo dscl. -passwd / Pengguna / kata laluan nama pengguna diikuti dengan "enter." Pilih kata laluan baru yang akan anda gunakan setiap kali anda log masuk.
 7. Untuk memberikan hak pentadbiran pengguna, ketik “sudo dscl. -append / Groups / admin GroupMembership username "dan tekan" enter. "
Cara Membuat Akaun Pentadbir di Terminal Mac

Cara Menjadikan Diri Anda sebagai Pentadbir Dari Terminal di Mac

Sekiranya anda menggunakan Mac yang tidak mempunyai peranan pentadbiran, anda boleh mengubahnya dengan memasukkan perintah tertentu di Terminal.

Itu akan memberi anda kebenaran untuk menukar tetapan penting, serta keistimewaan lain seperti memasang program baru. Inilah cara anda boleh menukar akaun pengguna yang ada ke akaun pentadbiran melalui Terminal:

 1. Buka aplikasi Terminal mengikut langkah yang sama seperti yang dinyatakan di atas.
 2. Taipkan sudo dscl / -append / Groups / admin GroupMembership USERNAME dan ganti "nama pengguna" dengan nama anda.
 3. Sekarang masukkan kata laluan pentadbiran.

Anda akan mendapat fungsi pentadbiran semasa melaksanakan perintah itu. Perlu diingat bahawa anda mesti mempunyai kata laluan pentadbiran untuk membuat perubahan ini dari awal.

Cara Menukar Nama Pengguna Anda di Mac

Anda boleh menukar nama pengguna anda di macOS dengan mudah, tetapi anda juga perlu menukar nama folder rumah untuk berfungsi. Jadi, berikut adalah cara menukar nama folder rumah:

 1. Log masuk ke akaun pentadbiran di Mac anda.
 2. Buka folder Pengguna pada akaun yang ingin anda namakan semula.
 3. Namakan semula folder utama, tetapi pastikan tidak ada ruang dalam namanya. Anda perlu memasukkan nama dan kata laluan pentadbir.

Langkah seterusnya adalah menamakan semula akaun pengguna Mac:

 1. Dari akaun pentadbir di Mac, ikuti laluan Menu> Keutamaan Sistem.

 2. Pilih "Pengguna & Kumpulan" dan klik pada ikon kunci. Kemudian masukkan nama dan kata laluan pentadbir.

 3. Klik pada pengguna yang anda mahu namakan semula dan pilih "Pilihan Lanjutan."

 4. Masukkan nama yang sama dengan yang anda gunakan untuk folder rumah.

 5. Pergi ke "Direktori rumah" dan ubah nama akaun agar sesuai dengan folder rumah juga.

 6. Pilih "Ok" dan kemudian mulakan semula komputer anda.

 7. Lain kali anda log masuk ke akaun yang baru dinamakan semula, pastikan semua fail dan folder kelihatan.

Cara Membuat Akaun Pentadbir dalam Mod Pengguna Tunggal

Perkara pertama yang perlu anda lakukan untuk membuat akaun pentadbir dari Mod Pengguna Tunggal adalah mematikan Mac anda. Kemudian mulakan semula dalam Mod Pengguna Tunggal dengan menghidupkannya sambil menekan dan menahan "Command + R." Kemudian ikuti langkah berikut:

 1. Masukkan / sbin / gunung -uw / arahan apabila diminta dan tekan "enter."
 2. Seterusnya, taipkan rm /var/db/.applesetupdone dan tekan "enter." Ini akan membuang fail yang memberitahu bahawa proses penyediaan telah dilakukan sebelumnya.
 3. Apabila fail ini dikeluarkan, anda perlu menghidupkan semula Mac anda semula.
 4. Lain kali Mac reboot, anda akan melihat tetingkap "Selamat Datang di Mac" di skrin. Anda boleh mengikuti arahan untuk membuat akaun pentadbir baru.
Cara Membuat Akaun Pentadbir di Terminal Mac

Soalan Lazim

Kami telah memasukkan beberapa maklumat lagi untuk anda di bahagian ini.

Bagaimana Terminal Berfungsi pada Mac?

Terminal adalah aplikasi yang terdapat di folder Utilities di dalam semua peranti Mac. Ia mempunyai sistem baris perintah Unix, yang disukai oleh beberapa pengguna.u003cbru003eu003cbru003eSetiap arahan yang anda gunakan di Terminal mengandungi tiga elemen. Yang pertama adalah perintah itu sendiri. Yang kedua adalah hujah yang memberikan maklumat mengenai sumber di mana perintah itu beroperasi. Dan yang ketiga adalah pilihan untuk pengubahsuaian output.

Bolehkah Saya Mempunyai Pelbagai Akaun Pentadbir di Mac Saya?

Jawapannya adalah ya. Mac anda boleh mempunyai lebih daripada satu akaun pentadbir. Anda juga boleh menukar akaun pengguna standard atau hanya saham kepada akaun pentadbir.

Bagaimana Saya Membuat Akaun Pengguna Dari Terminal di macOS?

Untuk membuat akaun pengguna dari Terminal di Mac, ikuti langkah 1-6 dalam artikel ini di bawah u0022Cara Membuat Akaun Pentadbir di Mac Menggunakan Terminal. " Yang perlu anda lakukan hanyalah melangkau langkah terakhir, dan anda akan mempunyai akaun pengguna standard.

Menguruskan Akaun Pentadbir Mac Anda

Antara muka grafik macOS membolehkan pengguna membuat akaun pentadbir baru dan menambah dan membuang hak pentadbir juga. Tetapi dalam beberapa keadaan, mengakses ciri ini melalui aplikasi Terminal lebih cepat dan lebih mudah.

Ini juga merupakan kaedah terbaik untuk mengetahui asas-asas bagaimana macOS berfungsi. Ikuti langkah yang kami sediakan untuk menambahkan akaun pentadbir baru melalui Terminal.

Adakah anda pernah menggunakan Terminal pada Mac sebelum ini? Apakah sebab utamanya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.