Cara Membuat Papan Pemuka di SmartSheet

Sekiranya pasukan anda menggunakan Smartsheet, maka anda sudah mengetahui pentingnya mengetahui bagaimana membuat dan merancang dashboard yang sempurna. Alat komunikasi intuitif ini sangat sesuai untuk menyajikan pelbagai jenis kandungan yang dapat dilihat dan diedit oleh semua orang. Berkat pilihan widget yang ditawarkan oleh Smartsheet, papan pemuka anda benar-benar dapat menyumbang kepada pertumbuhan pasukan anda dan prestasi syarikat anda.

Setiap papan pemuka pada Smartsheet pada dasarnya adalah kanvas kosong di mana semua jenis maklumat dapat ditambahkan, termasuk kandungan visual, statistik, garis masa, dan laporan penting. Maklumat ini dapat dibagikan menggunakan widget, yang dapat ditambahkan, disesuaikan, dan dihapus.

Setelah menyelesaikan papan pemuka, anda boleh menambahkan rakan sekerja anda sehingga mereka dapat melihat dan mengedit semua maklumat yang anda kemukakan. Inilah cara membuat papan pemuka, mengatur widget, menambahkan orang, dan menyesuaikannya.

Untuk membuat papan pemuka di Smartsheet, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Buka Smartsheet.
 2. Klik pada ikon "+" di bar sisi kiri.

 3. Pergi ke halaman "Buat".

 4. Pilih "Dashboard" dari senarai pilihan.

 5. Tulis tajuk papan pemuka anda.

 6. Klik "OK."

Itu sahaja yang ada. Anda berjaya membuat papan pemuka di Smartsheet. Namun, apa yang anda ada sekarang adalah papan kosong. Sebelum anda menambah ahli pasukan anda, anda perlu memasukkan semua data penting di papan pemuka terlebih dahulu. Oleh itu, anda perlu menyediakan semua data yang akan disajikan di papan pemuka.

Menyiapkan Data

Tidak kira seberapa teratur papan pemuka anda, jika tidak mengandungi maklumat yang tepat, semua kerja keras anda akan sia-sia. Itulah sebabnya penting untuk menyediakan data sebelum anda mula merancang papan pemuka anda. Oleh itu, sebelum anda memulakan, luangkan masa untuk memikirkan beberapa faktor.

Pertama, pertimbangkan matlamat keseluruhan papan pemuka anda. Adakah anda mahu papan pemuka membentangkan beberapa jenis hasil, mungkin prestasi keseluruhan pasukan anda? Adakah tujuan anda untuk menjelaskan sesuatu, atau menulis arahan untuk projek tertentu? Atau adakah anda mahu papan pemuka Smartsheet anda menjadi tempat di mana semua orang dapat mencari sumber yang mereka perlukan untuk kerja mereka?

Seterusnya, faktor penonton anda. Dengan kata lain, pertimbangkan orang yang anda rancangkan untuk berkongsi papan pemuka. Penonton ini mungkin terdiri daripada rakan sekerja, eksekutif, atau pelanggan. Anda perlu merancang bagaimana anda akan menyampaikan data anda sesuai dengan khalayak anda.

Untuk menyiapkan data untuk papan pemuka anda, gunakan ciri Smartsheet yang lain. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan Ringkasan Lembaran untuk menyusun semua data anda, dan juga menyoroti maklumat yang paling penting. Laporan adalah cara lain untuk menangkap semua bahagian penting dalam setiap projek. Akhirnya, jika anda ingin membuat portfolio, Roll-Up Sheets adalah cara terbaik. Lebih-lebih lagi, jenis helaian ini juga sesuai untuk metrik tahap tinggi.

Bangunan & Perancangan

Setelah anda menyediakan semua data anda dan membuat papan pemuka, akhirnya tiba masanya untuk menambahkan semua komponen penting - widget. Terdapat lapan jenis widget yang ditawarkan oleh Smartsheet: Tajuk, Teks Kaya, Metrik, Carta, Jalan pintas, Laporan, Gambar, dan Kandungan Web.

Mari kita mulakan dengan Tajuk. Inilah yang perlu anda lakukan untuk memulakan papan pemuka anda:

 1. Buka papan pemuka anda di Smartsheet.
 2. Pergi ke ikon pensil di sudut kanan atas papan pemuka anda.

 3. Klik pada ikon "+" di bar sisi kanan.

 4. Pilih "Tajuk" dari senarai widget.

 5. Taipkan tajuk papan pemuka anda.

 6. Klik di mana sahaja di luar tajuk untuk menyimpannya.

Widget Teks Kaya digunakan untuk menambahkan keterangan yang menangkap intipati papan pemuka anda. Anda menambahkannya dengan cara yang sama seperti memasukkan tajuk, dan tajuk itu akan berada tepat di bawah tajuk anda. Terlebih lagi, anda mempunyai pilihan untuk mengedit ukuran, fon, dan warna teks.

Untuk widget yang lebih rumit, seperti Metrik dan Laporan, anda perlu memuat naik fail atau data. Widget Laporan akan membolehkan anda menyajikan keseluruhan laporan dalam bentuk minimum. Begini caranya:

 1. Buka papan pemuka anda.
 2. Klik pada ikon pensil di sudut kanan atas skrin anda.

 3. Pilih ikon "+" di bar sisi kanan.

 4. Pergi ke "Laporkan".

 5. Pilih "Tambah laporan" pada tab baru.

 6. Pilih projek yang ingin anda masukkan dan klik "OK."

Sekiranya anda ingin menambahkan widget Metrik, langkahnya sama. Widget Metrik membolehkan anda menonjolkan perkara utama lembaran tertentu. Selanjutnya, setiap widget dapat disesuaikan, yang bermaksud anda boleh meletakkannya di mana sahaja yang anda mahukan di papan pemuka. Anda juga boleh mengubah saiznya jika anda mahu.

Sekiranya anda ingin menambahkan pautan ke papan pemuka anda, maka widget yang anda cari adalah Pintasan. Ini bukan sahaja membolehkan anda menambahkan URL ke fail Smartsheet yang lain, tetapi anda juga boleh menambahkan pautan ke apa sahaja yang anda mahukan. Di samping itu, anda boleh memuat naik fail dari komputer anda.

Fungsi lain yang berguna adalah widget Imej, yang anda gunakan untuk menambahkan semua jenis kandungan visual. Anda boleh memuat naik gambar dari komputer, Google Drive, OneDrive, Box, dan Dropbox.

Oleh kerana anda mahu semua widget dipasang di papan pemuka anda, adalah idea yang baik untuk menunggu sehingga anda menambahkan semuanya sebelum anda mula mengubah ukurannya. Cukup seret sudut widget untuk menjadikannya lebih besar atau lebih kecil. Pastikan papan pemuka anda tidak terlalu banyak maklumat. Cara lain untuk memastikan semua yang kelihatan teratur adalah berpegang pada skema warna yang serupa.

Cara cepat untuk menambahkan widget yang serupa dengan widget yang telah Anda buat adalah dengan mengklik ikon "+". Mulai saat itu, pergi ke pilihan "Klon widget". Anda boleh membuat sebilangan salinan yang anda perlukan.

Apabila anda selesai dengan papan pemuka anda, sudah tiba masanya untuk membaginya dengan rakan sekerja anda. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Pergi ke butang "Kongsi" di sudut kanan atas papan pemuka anda.
 2. Di bawah kotak "Jemput Kolaborator", tambahkan sesiapa sahaja yang anda mahukan.
 3. Di bawah "Kebenaran", pilih jika anda ingin orang lain dapat mengedit papan pemuka anda.
 4. Taipkan subjek papan pemuka.
 5. Sekiranya anda mahu, tambahkan mesej. Bahagian ini adalah pilihan.
 6. Tentukan sama ada anda mahu memberitahu orang yang anda tambahkan.
 7. Klik pada “Share Dashboard.”
 8. Pilih "Tutup." Anda akan mendapat pautan jemputan yang boleh anda kirimkan kepada ahli pasukan anda.

Pilihan lain ialah menerbitkannya. Pilih sama ada ia akan tersedia untuk semua orang, atau jika mereka memerlukan pautan jemputan untuk mengakses papan pemuka anda.

Reka Papan Pemuka Terbaik di Smartsheet

Sekarang anda tahu bagaimana membuat papan pemuka di Smartsheet. Anda juga tahu cara menambahkan widget, menyesuaikannya, dan berkongsi papan pemuka anda dengan pasukan anda. Sebaik sahaja anda memahami, anda akan segera mengetahui bahawa anda boleh menjadi sangat kreatif dengan semua templat Smartsheet.

Adakah anda pernah membuat papan pemuka di Smartsheet sebelum ini? Adakah anda menggunakan widget yang disebutkan dalam panduan ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.