Cara Membuat Lajur dalam Notion

Adakah anda kadang-kadang berharap anda dapat membawa papan memo anda ke mana sahaja? Di situlah semua rancangan, matlamat, dan peringatan anda.

Sudah tentu, ia terlalu besar, dan perancang anda mungkin terlalu berat untuk dibawa.

Sebagai alternatif, adakah anda telah mencuba aplikasi Notion?

Anda bukan sahaja dapat menyimpan semua yang anda perlukan di satu tempat, tetapi anda juga dapat menggunakannya untuk terus berhubungan dengan pasukan anda setiap saat. Semua tugas anda akan tersusun dengan baik, berkat pilihan reka bentuk dan penyesuaian yang disediakan oleh Notion.

Bagaimana dengan membuat lajur, menambahkan tajuk kecil, dan lain-lain untuk membuat laporan terkini anda lebih mudah dibaca? Baca artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut!

Membuat Lajur dalam Pengertian

Antara ciri berguna lain, Notion membolehkan anda mengumpulkan teks atau gambar anda tanpa membuat jadual. Anda boleh membuat lajur seberapa banyak yang anda mahukan jika anda perlu meletakkan data di sebelah satu sama lain untuk menjadikannya lebih mudah dibaca.

Langkahnya mungkin lebih mudah daripada yang anda bayangkan. Ini kerana anda sebenarnya boleh menyeret mana-mana bahagian kandungan di halaman Notion. Sama ada anda perlu memindahkan gambar atau teks, anda boleh meletakkannya di mana sahaja anda mahu. Apabila anda ingin membuat lajur, anda perlu melakukan perkara berikut:

 1. Arahkan kursor anda ke bahagian teks yang ingin anda buat lajur.

 2. Anda akan melihat ikon kecil dengan titik yang akan muncul sebagai pegangan di sebelah kiri. Klik untuk memindahkan kandungan.

 3. Anda boleh menyeret kandungan di mana sahaja anda mahu di sekitar halaman. Anda akan melihat panduan biru yang menunjukkan ke mana teks akan pergi. Pastikan anda menyeret teks ke kiri atau kanan kerana jika tidak, teks akan diletakkan di bawah garis biru.

 4. Apabila anda melihat garis biru menegak, itu adalah tanda anda membuat lajur. Jatuhkan teks di mana anda mahu dengan melepaskan tetikus.

Voila! Itu sahaja. Sekarang anda mempunyai lajur, dan anda boleh mengulangi langkah yang sama jika anda ingin menyusun semula lajur di bar sisi di sebelah kiri.

Anda juga boleh menggunakan lajur ini untuk membuat senarai tugas yang terpisah atau menyusun data anda mengikut kehendak anda.

Cara Menambah Tajuk ke Lajur

Sekiranya anda perlu menamakan lajur anda mengikut maklumat yang terdapat di dalamnya, anda boleh menambahkan tajuk ke setiap tajuk dengan mudah. Anda boleh memilih antara tiga ukuran tajuk yang diberikan oleh Notion dan terdapat beberapa cara untuk menambahkannya.

Kaedah 1

 1. Arahkan kursor ke baris baru di halaman yang telah anda buka.

 2. Pilih tanda tambah di margin kiri.

 3. Pilih ukuran tajuk yang sesuai untuk menambahkannya.

Kaedah 2

 1. Buka nota dan taip /.

 2. Masukkan ukuran tajuk yang anda mahukan: h1, h2, atau h3.

 3. Tekan Enter pada papan kekunci anda.

Kaedah 3

 1. Taipkan tajuknya.

 2. Tekan kekunci CTRL (atau CMD untuk Mac) dan / pada masa yang sama.

 3. Pilih ukuran tajuk yang anda mahukan.

Kaedah 4

 1. Gunakan Markdown.

 2. Masukkan # jika anda mahu teks menjadi H1, ## untuk H2, dan ### untuk menjadikannya H3.

 3. Tekan Space pada papan kekunci anda.

Apabila anda menambah tajuk, teks anda akan kelihatan lebih tersusun dan kemas.

Cara Membuat Lajur dalam Notion di iPad

Walaupun Notion tersedia untuk peranti yang berlainan, termasuk iOS dan Android, tidak semua fitur dapat digunakan pada semua telefon bimbit dan tablet.

Malangnya, membuat lajur adalah salah satu ciri ini. Sekiranya anda membuat lajur di komputer anda dan cuba melihatnya di peranti mudah alih anda, itu tidak mungkin dilakukan. Anda hanya akan melihat teks dari lajur kanan di bawah kandungan dari sebelah kiri.

Cara Membuat Lajur Jarak Jauh Secara Ringkas dalam Pengertian

Adakah anda tahu bahawa anda sebenarnya boleh membuat lajur jarak yang sama tanpa mencuba?

Ikuti arahan kami dari atas dan seret bahagian kandungan ke seluruh halaman anda untuk membuat lajur. Semasa anda melakukannya, anda akan melihat garis biru menegak dan mendatar yang memandu anda, jadi anda tahu di mana meletakkan kandungannya. Pastikan teks atau gambar yang anda bergerak sejajar dengan kandungan di atasnya. Begitulah setiap kandungan baru yang anda tambahkan di bawah teks atau tajuk sebelumnya akan diselaraskan dengannya.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin memastikan bahawa semua lajur anda mempunyai lebar yang sama, itu lebih mudah. Semasa anda membuat lajur ini, ruang tersebut akan dijarakkan secara merata tidak kira berapa banyak yang anda buat.

Dan jika anda ingin menyesuaikannya dan mengubah lebarnya agar sesuai dengan data yang terdapat di dalamnya, anda boleh menyesuaikannya. Arahkan kursor anda di antara lajur, dan garis akan muncul. Klik garis dan gerakkan ke kiri atau kanan untuk mengubah lebar lajur.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut adalah beberapa maklumat berguna yang mungkin anda minati sekiranya anda baru mula menggunakan Notion.

Bagaimana Anda Menjumlahkan Lajur dalam Pengertian?

Pengertian membolehkan anda membuat jadual dan merupakan alternatif yang sangat baik untuk Excel dan Helaian Google. Dalam aplikasi Notion, jadual mengandungi ciri penyesuaian yang berbeza dan semua jenis operasi matematik juga. Ini membolehkan anda mengurus data anda dengan lebih mudah, jadi inilah cara menjumlahkan lajur di Notion.

• Buka jadual Notis atau pangkalan data di mana anda ingin menjumlahkan data anda.

• Cari lajur yang dikehendaki dan arahkan kursor ke kawasan kosong di bawah baris terakhir lajur.

• Pilih Kira untuk melihat menu lungsur.

• Pilih operasi Jumlah dari menu.

Dalam menu ini, anda juga akan menemui banyak operasi matematik yang berguna. Contohnya, anda boleh mengira nilai median atau purata lajur, mengira nilai unik, mencari nilai minimum atau maksimum, dan banyak lagi.

Bagaimana Anda Menambah Pembahagi pada Pengertian?

Pembahagi adalah ciri lain yang dapat menjadikan teks anda kelihatan lebih teratur. Sangat berguna apabila anda mempunyai beberapa idea atau tugas yang berbeza dalam satu nota, dan anda ingin memisahkannya. Terdapat tiga cara untuk menambahkan pembahagi dan memecah teks anda menjadi bahagian yang berbeza. Ini dijelaskan di bawah:

Kaedah 1

• Arahkan kursor ke baris baru dalam dokumen anda.

• Anda akan melihat tanda tambah di margin kiri. Klik untuk melihat menu.

• Dari menu ini, pilih bahagian Pembahagi.

Kaedah 2

• Taip / masukkan nota anda.

• Masukkan div.

• Tekan kekunci Enter.

Kaedah 3

• Navigasi ke tempat dalam dokumen anda di mana anda ingin meletakkan pembahagi.

• Masukkan tiga tanda hubung (-).

• Pembahagi akan menggantikan tanda hubung.

Atau anda boleh menyeret pembahagi seperti blok lain dan meletakkannya di tempat yang anda mahukan.

Bagaimana Anda Memadamkan Lajur dalam Pengertian?

Menghapus lajur dari dokumen Notion anda sangat mudah. Yang harus anda lakukan ialah membalikkan tindakan yang anda buat semasa membuatnya.

• Sorot kandungan dari lajur kanan yang anda mahu mundur.

• Pilih titik (ikon lajur) dan seret kandungannya ke kiri. Anda boleh meletakkannya di atas atau di bawah kandungan di lajur kiri.

• Ikuti garis biru untuk menyelaraskan kandungan dan lepaskan tetikus.

• Sekiranya anda melihat bahawa lajur kanan tidak dihapuskan tetapi hanya kosong, arahkan kursor ke atasnya dan klik ikon lajur. Klik Padam untuk menghapusnya.

Menikmati Pengertian

Notion adalah alat yang sangat baik untuk penggunaan peribadi, pengurusan projek, dan komunikasi antara ahli pasukan. Apa sahaja yang terlintas di fikiran anda, anda boleh menuliskannya dalam Notion. Simpan jurnal anda, buat senarai yang harus dilakukan, bahkan buat jadual yang rumit, dan gunakan aplikasi sebagai pangkalan data.

Kenapa tidak? Ia disesuaikan, mesra pengguna, dan menawarkan banyak pilihan. Anda bahkan dapat membuat lajur dengan cepat dan menyimpan nota anda dengan kemas dan tersusun.

Adakah anda sudah mencuba Notion? Untuk apa anda menggunakannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.