Cara Mencari Tarikh Penciptaan Akaun Gmail atau Google anda

Google mengumpulkan banyak maklumat mengenai penggunanya dan aktiviti mereka dalam talian. Sebilangan besar orang yang mempunyai akaun Google memahami bahawa syarikat itu mengumpulkan maklumat, tetapi kebanyakan kita akan kagum apabila mengetahui seberapa luas maklumat tersebut. Tidak seperti beberapa syarikat yang agak menipu mengenai amalan pengumpulan maklumat mereka, Google sekurang-kurangnya biasanya terus terang mengenai kegiatan mereka, sesuai dengan moto korporat mereka yang sebelumnya "jangan jahat". Sama ada mereka berjaya dalam misi itu adalah masalah pendapat, tetapi pengguna individu mempunyai kemampuan untuk melihat banyak yang dikumpulkan oleh Google mengenai mereka, dan bahkan pilihan untuk menyingkirkan sekurang-kurangnya sebahagian daripadanya.

Mengapa anda perlu tahu bila akaun Google anda wujud? Untuk satu perkara, jika anda terkunci dari Akaun Google anda, tarikh anda membuatnya adalah salah satu soalan pemulihan yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan kembali akses ke akaun tersebut. Oleh itu, ada baiknya mencari dan membelai maklumat di suatu tempat. (Mungkin tidak ada di salah satu alat akaun Google anda.) Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana mengetahui banyak perkara yang dikumpulkan oleh Google mengenai anda, termasuk tarikh pembuatan Akaun Google anda. Saya juga akan menunjukkan kepada anda cara menguruskan banyak cara Google mengumpulkan data mengenai anda.

Cari tarikh penciptaan Akaun Google anda

Sebilangan besar pengguna mendapat akaun Google sebagai kesan sampingan dari membuka akaun Gmail, dan dari dalam Gmail anda dapat mengetahui ketika anda membuat akaun Google anda. Tarikh mula akaun Gmail anda sama dengan Akaun Google anda.

Berikut adalah langkah-langkah untuk mencari tarikh penciptaan Akaun Google anda:

 1. Buka Gmail dan pilih ikon roda gigi untuk mengakses Tetapan Gmail.

 2. Pilih Pemajuan dan POP / IMAP.

 3. Lihat bahagian Muat turun POP dan baris pertama, Status: Pop diaktifkan untuk semua surat yang telah dihantar sejak…

Tarikh pada baris tersebut adalah tarikh anda membuat Akaun Google anda. Dalam kes saya, ia adalah 6/6/08.

Bagaimana untuk mengetahui apa yang diketahui oleh Google mengenai anda

Kami tidak akan tahu dengan tepat data apa yang dikumpulkan oleh Google kerana ia mengumpulkan begitu banyak dari begitu banyak sumber. Kumpulkan data dari carian kami, dari aktiviti di akaun Google kami, dari e-mel kami, bahkan dari papan kekunci telefon Gboard anda. Semua perkara ini, dan banyak lagi, menyertakan kembali analisis Google. Anda dapat melihat beberapa dari apa yang telah dikumpulkan, yang mungkin dapat membuat bacaan serius.

Anda perlu masuk ke halaman Akaun Google anda untuk melihat data apa yang disimpan. Dari sini anda dapat melihat dan mengubah banyak data dan tetapan privasi anda.

Di bahagian Maklumat Peribadi anda dapat melihat (dan mengubah) nama, usia, nombor telefon, hari lahir, jantina, dan lokasi anda. Anda juga boleh mengubah apa yang dibenarkan pengguna lain untuk melihat akaun anda; pada dasarnya anda boleh menjadikan diri anda lebih mudah atau sukar dicari dalam talian.

Pilih Orang & Berkongsi dan kemudian Kenalan untuk melihat semua orang yang pernah anda hantarkan melalui e-mel melalui Gmail dan semua kenalan telefon anda jika anda menggunakan Android. Anda boleh menukar sama ada mahu menyimpan maklumat hubungan baru dari interaksi anda dengan orang baru di sini.

Bahagian Data & Pemperibadian mengandungi sedikit maklumat. Anda boleh pergi ke bahagian Kawalan Aktiviti di mana anda dapat melihat semua carian yang telah anda buat, sejarah lokasi anda, aktiviti suara anda, dan banyak lagi.

Bahagian Pemperibadian Iklan menunjukkan bagaimana iklan anda diperibadikan. Anda dapat melihat apa yang difikirkan oleh Google mengenai minat anda, dan anda dapat menyingkirkan atau menambahkan maklumat. Ini sedikit Orwellian.

Sekiranya anda ingin memuat turun dokumen mini mengenai data apa yang dimiliki oleh Google pada anda, itu mungkin. Di bawah Data & pemperibadian, tatal ke bawah untuk Memuat turun data anda. Pilih Buat Arkib, buat pilihan anda mengenai data apa yang ingin anda muat turun dan kemudian buat arkib muat turun.

Kawal data yang disimpan oleh Google mengenai anda

Sekarang anda berasa terkejut dan terperanjat dengan seberapa banyak pengetahuan Google tentang anda, sudah tiba masanya untuk mengendalikannya. Anda tidak dapat mematikan semua pengumpulan data. Bagaimanapun, jika produk percuma, anda adalah produk. Google hanya menawarkan begitu banyak barangan percuma kerana dapat menjana wang dari apa yang kami lakukan dengannya. Walau bagaimanapun, kita dapat mematikan elemen pengumpulan data.

Satu-satunya cara untuk menghentikan sepenuhnya pengumpulan data Google ialah berhenti menggunakan produk Google, termasuk Android dan Carian Google. Jika tidak, berikut adalah beberapa tetapan untuk mengubah:

 1. Navigasi ke halaman Aktiviti Saya Google.

 2. Pilih ikon menu tiga baris di kiri atas dan pilih Kawalan Aktiviti.

 3. Matikan Aktiviti Web & Aplikasi dan hapus centang pada kotak Sertakan sejarah dan aktiviti Chrome dari laman web, aplikasi dan peranti yang menggunakan perkhidmatan Google dan Sertakan rakaman audio.

 4. Tatal ke bawah dan matikan Sejarah Lokasi.

 5. Pilih Urus Aktiviti dan hapus semua rekod lokasi anda.

 6. Navigasi kembali ke kawalan Aktiviti.
 7. Pilih Sejarah Carian YouTube dan matikan, pilih Urus Aktiviti untuk menghapus rekod.

 8. Pilih pautan ke Tetapan Iklan di bahagian paling bawah halaman. Togol Pemperibadian Iklan untuk dimatikan.

Terdapat beberapa tetapan yang lebih dalam yang dapat anda ubah tetapi saya akan membiarkannya untuk tutorial yang lebih terperinci mengenai Privasi Google. Penting untuk mengetahui bahawa Google bukan satu-satunya syarikat yang mengumpulkan data dan tidak menggunakannya untuk cara jahat sejauh yang kita tahu. Sekurang-kurangnya anda kini lebih mengetahui apa yang syarikat tahu mengenai anda.

Mahukan lebih banyak maklumat untuk memanfaatkan Google sepenuhnya?

Sekiranya anda ingin memulakan sembang video dalam talian, kami akan menunjukkan kepada anda cara memulakan Google Hangout.

Menggunakan Google Drive dan mempunyai kelajuan muat naik yang perlahan? Ketahui cara mempercepat muat naik Google Drive.

Perlu tahu apa yang akan dilakukan oleh bos anda bulan depan? Kami mempunyai tutorial untuk mencari kalendar Google orang lain.

Menggunakan Google Drive dan ingin menambahkan fail ke beberapa tempat? Ketahui cara memuat naik fail ke beberapa direktori di Google Drive.

Gunakan Foto Google? Inilah cara menyandarkan gambar anda ke Foto secara automatik.